Articole care merită citite
Primăria Turda sustine imunizarea împotriva rujeolei

Primăria Turda sustine imunizarea împotriva rujeolei

access_time 3 august 2017

În contextul epidemiologic actual, în care evoluează o epidemie de rujeolă la nivel naţional, Ministerul Sănătăţii împreună cu Ministerul Afacerilor

CJ Cluj – Exercițiu de salvare din telescaun organizat de salvamontiștii clujeni

CJ Cluj – Exercițiu de salvare din telescaun organizat de salvamontiștii clujeni

access_time 18 ianuarie 2018

Serviciul Public Județean Salvamont–Salvaspeo Cluj a organizat la începutul acestei săptămâni un exercițiu de salvare din telescaun. Acesta s-a derulat

Împlinirea prin ceilalți

Împlinirea prin ceilalți

Împlinirea prin ceilalți

access_time 12 ianuarie 2015 chat_bubble_outline 0 comentarii

Octavian Paler: „O iubire pe care eşti nevoit să o păzeşti, nu reprezintă nimic.”

Foarte mulţi dintre oameni stau în relaţii în care nu mai cred, în care nu au crezut poate niciodată, dar în care se complac, se consumă, se nefericesc, refuzând să fie autentici.

Alegerile se fac conştient sau inconştient. Se alege uneori varianta unei suficienţe asumate, confortabile, neutre, alteori se trăieşte într-un stres continuu, asumându-se rolul de victimă sau simpla neîmplinire.

Identificarea rolului nu determină şi asumarea unor decizii responsabile faţă de sine şi de propria viaţă, în mod automat.  Ceea ce e  nefiresc este a te plânge pentru nefericirea din care nu vrei să ieşi, a învinovăţi pe alţii pentru că nu pot să îţi dăruiască împlinirea supremă, de parcă rolul lor pe această lume ar fi doar aceasta.

Împlinirea prin celălalt, devine pentru unii scop în momentul în care întră într-o relaţie. Comunicarea acestor dorințe rămâne adesea sub semnul neîmplinirii fie datorită faptului că așteptările noastre sunt nerealiste și exagerate, fie pentru că nu comunicăm eficient cu celălalt, astfel încât acesta să știe care ne sunt nevoile, speranțele, visele.

Absența comunicării eficiente nu produce suferință imediat, dar poate conduce în timp la dezamagiri profunde sau chiar la adevărate drame. Cuvintele sunt cele care crează punți, care dărâmă bariere, cele care zidesc în noi încrederea, siguranța, spreranța. Fără ele gesturile rămân incomplete, destinația unor acțiuni poater fi neclară, iar perspectivele pot fi nedefinite.

În spatele lipsei de conumicare stau sentimente de teamă de respingere, de jenă, rușine, frica de dezamăgire sau dorința de a mulțumi pe ceilați. Dincolo de tăcere apare însă înstrăinarea, distanțele afective, dezamăgirea și însingurarea.

Realitatea îmbrăcată în eufemisme, diplomația excesiv practicată vor duce, în timp, la manifestări inautentice, la a ne minți pe noi înșine, la anularea propriilor interese și nevoi. Astfel spus, într-o relație nefericită cel care permite întreținerea nefericirii noastre suntem mai ales noi înșine.

Sinceritatea vine ca o modalitate de asumare a realității, dar și de comunicare eficientă între noi și ceilalți. Nu este simplu să fii sincer, este un act de responsabilitate mare, de confruntare cu date care nu pot fi contertate. Dar numai așa putem negocia, tranzacționa astfel încât ambele părți să contribuie mutual la satisfacerea nevoilor fiecăruia, clădind relația astfel încât să nu fie pusă în discuție nici neglijarea lor, nici exercitarea unor forme de șantaj pentru a le îndeplini.

În concluzie, putem spune că nefericirea într-o relație nu este atât un fapt ce se poate constitui în reproș, cât poate fi un element de analiză a propriului demers, a persistenței noastre într-o sumă de atitudini și decizii disfuncționale și lipsite de un realism contructiv.

Fericirea într-o relație este un construct personal în care ajustările prin comunicare și colaborarea conduc la împlinirea personală, fără ca acest lucru să poată fi interpretat ca un act egoist. Oricum dăruirea, împărtășirea, simbioza sentimentală, fac parte, categoric, dintr-o relație autentică.

 

 

LIBEG CERASELA

Psiholog clinician și psihoterapeut

Telefon programări 0745621459

Comentarii Facebook