Articole care merită citite
Vezi ce metodă se mai foloseşte pentru a fura lemne

Vezi ce metodă se mai foloseşte pentru a fura lemne

access_time 17 noiembrie 2015

În urma unei acțiuni pentru prevenirea și combaterea delictelor silvice, polițiștii au confiscat material lemnos de circa 3.000 de lei,

Electroceramica Turda angajează DIRECTOR PRODUCȚIE

Electroceramica Turda angajează DIRECTOR PRODUCȚIE

access_time 19 mai 2017

Electroceramica Turda angajează ȘEF SECȚIE/DIRECTOR PRODUCȚIE. Postul de conducere este subordonat directu directorului general. Descrierea jobului Responsabilitati generale: -planificarea activitatii

Din anul 2019, fii voluntar în orașul tău!

Din anul 2019, fii voluntar în orașul tău!

access_time 7 decembrie 2018

Voluntariatul reprezintă o formă de muncă benevolă, în folosul unui ONG sau a unei instituții publice. La nivel național, voluntariatul

Incertitudinile

Incertitudinile

Incertitudinile

access_time 18 mai 2015 chat_bubble_outline 0 comentarii

Untitled (2)Cel mai adesea, oamenii care trec pragul cabinetului îmi cer să-i ajut să găsească certitudini. Este o nevoie intensă care se înscrie în dorinţa de a controla ceea ce li se întâmplă. Dar certitudinile nu ți le poate oferi nimeni, indiferent de buna intenție sau specializare.

Toleranța la incertitudine se învață și indică un nivel ridicat de maturitate și putere interioară, pe când intoleranța la ambiguitate este un indicator al anxietății și nesiguranței de sine.

O analiză obiectivă relevă existenţa a puţine lucruri certe în viața noastră, siguranța lor fiind adesea relativă și pentru scurt timp. În schimb surpriza, schimbarea și încertitudinea au o frecvență mult mai mare. Viața este o continuă adaptare la elemente nou apărute, dorite, nedorite, anticipate, așteptate sau neașteptate. Aceasta este viața reală!

Nu putem nega că echilibrul e dat de existența unor elemente de siguranță circumscrise unui moment de viață. Astfel ne rapoartam la certitudinea unei familii, a unei stări de sănătate, a unei serviciu sau a unui statut financiar. E bine să le admitem ca elemente de certitudine, dar numai pentru prezent, fiindcă oricând se poate întâmpla orice, iar noi ar fi de dorit să putem face față schimbărilor.

Aceasta nu înseamnă că viitorul e total impredictibil, ci că acest viitor poate să ne ofere mostre de dinamică a situațiilor total neașteptate.

Frica de nou, de schimbare, apare pe fondul pierderii unui echilibru. A încerca ceva nou și nesigur înseamnă să riști să pierzi ceva fără a fi sigur că vei câștiga altceva.

Pentru a flexibiliza modul de a gândi și a acționa este important să admitem că nimic nu trebuie să fie perfect sau exact așa cum ne dorim. Un atașament exagerat față de o singură cale de a evolua lucrurile duce  frecvent la dezamăgire. De aceea este bine să avem în vedere mai multe posibilități de evoluție a evenimentelor din viața noastră.

A fi un om pregătit înseamnă a fi dispus să  înțelegi că lucrurile pot fi și altfel decât vrei tu. Pentru incertitudinile tale soluția va veni numai din partea ta, nu din partea celorlați. Nu îți vor folosi la nimic asigurările sau reasigurările lor, nici promisiunea că ”Totul va fi bine!”.

Asumarea responsabiltăților și confruntarea cu teama de nou, deciziile raționale și încrederea în propriile resurse pot deveni elemente care vor duce la acceptare și toleranță la ambiguitățile pe care viața ni le asigură în mod cert!

Incertitudinea nu poate fi dorită, dar poate fi tolerată, fără a genera frustrare. Putem încerca să găsim în ea chiar și valențe pozitive: ea oferă mereu mai multe posibilități de analiză și acțiune, dezvoltă creativitatea, ajută la ieșirea din rutină.

Uneori se recomandă, la cei atât de organizați încât predictibilitatea orarelor și a acțiunilor lor este strictă, monotonă și obositoare, conform agendelor, să își îngăduie în fiecare zi o parte de timp în care să nu fie nimic planificat.

Incertitudinile pot deveni ocazii prielnice pentru a ne descoperi puterea de a face față la nou sau de a reinventa posibilul!

 

Cerasela LIBEG

Psiholog clinician și psihoterapeut

Telefon programări: 0745-621459

 

Comentarii Facebook