Articole care merită citite
Lucrările de reparare și modernizare a celor 20 de drumuri judeţene continuă

Lucrările de reparare și modernizare a celor 20 de drumuri judeţene continuă

access_time 27 septembrie 2016

Profitând de condiţiile meteorologice favorabile ale acestui început de toamnă, Consiliul Judeţean Cluj a extins și continuat lucrările de reabilitare

Consilierii au votat bugetul pentru Sticla Arieșul Turda!

Consilierii au votat bugetul pentru Sticla Arieșul Turda!

access_time 1 noiembrie 2016

Noul proiect fotbalistic al Turzii, concretizat prin clubul Sticla Arieșul Turda, rezultat în urma asocierii dintre municipalitate și 3 cluburi

O săptămână de reduceri la Salina Turda

O săptămână de reduceri la Salina Turda

access_time 12 martie 2014

Cu ocazia programului ”Școala altfel: Să știi mai multe, să fi mai bun” ce se va desfășura în perioada 7

Incertitudinile

Incertitudinile

Incertitudinile

access_time 18 mai 2015 chat_bubble_outline 0 comentarii

Untitled (2)Cel mai adesea, oamenii care trec pragul cabinetului îmi cer să-i ajut să găsească certitudini. Este o nevoie intensă care se înscrie în dorinţa de a controla ceea ce li se întâmplă. Dar certitudinile nu ți le poate oferi nimeni, indiferent de buna intenție sau specializare.

Toleranța la incertitudine se învață și indică un nivel ridicat de maturitate și putere interioară, pe când intoleranța la ambiguitate este un indicator al anxietății și nesiguranței de sine.

O analiză obiectivă relevă existenţa a puţine lucruri certe în viața noastră, siguranța lor fiind adesea relativă și pentru scurt timp. În schimb surpriza, schimbarea și încertitudinea au o frecvență mult mai mare. Viața este o continuă adaptare la elemente nou apărute, dorite, nedorite, anticipate, așteptate sau neașteptate. Aceasta este viața reală!

Nu putem nega că echilibrul e dat de existența unor elemente de siguranță circumscrise unui moment de viață. Astfel ne rapoartam la certitudinea unei familii, a unei stări de sănătate, a unei serviciu sau a unui statut financiar. E bine să le admitem ca elemente de certitudine, dar numai pentru prezent, fiindcă oricând se poate întâmpla orice, iar noi ar fi de dorit să putem face față schimbărilor.

Aceasta nu înseamnă că viitorul e total impredictibil, ci că acest viitor poate să ne ofere mostre de dinamică a situațiilor total neașteptate.

Frica de nou, de schimbare, apare pe fondul pierderii unui echilibru. A încerca ceva nou și nesigur înseamnă să riști să pierzi ceva fără a fi sigur că vei câștiga altceva.

Pentru a flexibiliza modul de a gândi și a acționa este important să admitem că nimic nu trebuie să fie perfect sau exact așa cum ne dorim. Un atașament exagerat față de o singură cale de a evolua lucrurile duce  frecvent la dezamăgire. De aceea este bine să avem în vedere mai multe posibilități de evoluție a evenimentelor din viața noastră.

A fi un om pregătit înseamnă a fi dispus să  înțelegi că lucrurile pot fi și altfel decât vrei tu. Pentru incertitudinile tale soluția va veni numai din partea ta, nu din partea celorlați. Nu îți vor folosi la nimic asigurările sau reasigurările lor, nici promisiunea că ”Totul va fi bine!”.

Asumarea responsabiltăților și confruntarea cu teama de nou, deciziile raționale și încrederea în propriile resurse pot deveni elemente care vor duce la acceptare și toleranță la ambiguitățile pe care viața ni le asigură în mod cert!

Incertitudinea nu poate fi dorită, dar poate fi tolerată, fără a genera frustrare. Putem încerca să găsim în ea chiar și valențe pozitive: ea oferă mereu mai multe posibilități de analiză și acțiune, dezvoltă creativitatea, ajută la ieșirea din rutină.

Uneori se recomandă, la cei atât de organizați încât predictibilitatea orarelor și a acțiunilor lor este strictă, monotonă și obositoare, conform agendelor, să își îngăduie în fiecare zi o parte de timp în care să nu fie nimic planificat.

Incertitudinile pot deveni ocazii prielnice pentru a ne descoperi puterea de a face față la nou sau de a reinventa posibilul!

 

Cerasela LIBEG

Psiholog clinician și psihoterapeut

Telefon programări: 0745-621459

 

Comentarii Facebook