Articole care merită citite
Va fi un Crăciun alb?!

Va fi un Crăciun alb?!

access_time 19 decembrie 2017

Vremea se anunţă relativ rece în majoritatea regiunilor ţării, în următoarele două săptămâni, iar meteorologii estimează precipitaţii sub formă de

Explaining Effective Solutions For anastasiadate.com

access_time 2 martie 2019

You suppose you give off a great impression when you’re going on dates, but how will you really tell? Search

Aminstie fiscală: Bugetarii din Primărie, scutiţi să returneze 939.000 de lei

Aminstie fiscală: Bugetarii din Primărie, scutiţi să returneze 939.000 de lei

access_time 3 septembrie 2014

Funcţionarii publici şi poliţiştii locali vor fi scutiţi de returnarea către bugetul local a circa 939.000 de lei. Parlamentul a

Infidelitatea

Infidelitatea

Infidelitatea

access_time 8 iunie 2015 chat_bubble_outline 0 comentarii

Atunci când oamenii iubesc, perseverează, vrând–nevrând, în tendința lor de a păstra controlul asupra a ceea ce li se întâmplă. Doar că acel control se extinde și spre partener, spre fidelitatea sa, în special, pentru că aceasta generează nefericire și disperare, atunci când este pusă la îndoială.

Există întâmplări, situații şi contexte ce induc suspiciunea. Povestea seamănă cu un atentat la viața de cuplu, la relație. Este adesea un război cu un dușman care se ascunde, iar alteori acel inamic nici măcar nu există decât în gânduri.

Acuzele, fondate sau nefondate, duc la menținerea unor tensiuni, ce determină frecvent certuri neconstructive. Pasul următor este amenințarea și apoi chiar separarea.

Sigur că aceste momente ar putea fi folosite pentru a discuta relevanța relației, modalitățile de refacere a funcționalității acesteia, elementele de afecţiune intact, etc. În realitate, se încearcă a se sublinia gradul de nedreptate la care a fost supus fiecare în acea relație, se creionează ideea că a fost cea mai rea alegere să fie împreună, iar dorința de a încheia relația apare ca fiind chiar salvatoare.

De fapt, se dezvoltă resentimente, se dorește pedepsirea celuilalt, prin atentat la finanțele sale, prin interzicerea accesului la copii, etc.

Acuzele uneori sunt justificate, alteori nu, dar odată cuibărită îndoiala, aceasta devine un parazit al liniștii și al încrederii fiecăruia.

Un interesant și frecvent mod de a încheia o relație este o aventură. În mai multe cupluri cu care am lucrat am auzit afirmația: ”Aș putea accepta și ierta orice, cu excepția infidelității și a violenței.” Infidelitatea devine un fel de pașaport către eliberare, facilitând acceptarea, din partea celuilalt, a ideii de separare. Există chiar situații când infidelitatea este premeditată, în scopul de a ieși din relația în care unul dintre parteneri se simte încorsetat, nefericit sau blocat.

Cel mai protectiv element într-un cuplu nu este nepărat comunicarea, ci mai curând încrederea. Încrederea determină o percepere pozitivă a partenerului, înțelegerea sa, acceptarea necondiționată și valorizarea lui.

Încrederea nu vine de undeva, ea se construiește și se bazează pe înțelegerea și pe cunoașterea corectă a celuilalt și a propriei persoane. Ca să dureze, încrederea are  nevoie de un ingredient aparte: de reciprocitate.

Nimeni nu este perfect, nici măcar în rolul de partener. A-l învinovăți pe celălalt frecvent, poate fi o cale spre a-l determina să verifice dacă e chiar așa cum aude. Doar că verificarea o va face în altă parte…

Este de dorit ca atunci când avem suspiciuni să le analizăm și să reacționăm atenț, cum zicea Toma de Aquino: să luăm decizia corectă ținând cont de starea de fapt a lucrurilor, nu în funcție de puterea emoțiilor de  moment.

 

Cerasela LIBEG

Psiholog clinician și psihoterapeut

Telefon programări: 0745-621459

 

 

Comentarii Facebook