Articole care merită citite
Activitate intensă la DIICOT Cluj

Activitate intensă la DIICOT Cluj

access_time 13 februarie 2018

Valoarea totală a măsurilor asigurătorii dispuse în cursul anului 2017 de procurorii Serviciului Teritorial Cluj al Direcţiei de Investigare a

Evenimente culturale la Turda

Evenimente culturale la Turda

access_time 12 ianuarie 2019

Primăria Municipiului Turda, Teatrul ,,Aureliu Manea” și  Casa de Cultură a Municipiului Turda organizează, în data de 15 ianuarie, o serie

Maria Ilea, eleva de 10  din Turda

Maria Ilea, eleva de 10 din Turda

access_time 7 iulie 2014

Liceul Teoretic Liviu Rebreanu din Turda a cîştigat competiţia la Bac cu singurul 10 obţinut în zona Turda- Câmpia Turzii.

Întâlnire cu scriitorul Mircea Ioan Casimcea(Video)

Întâlnire cu scriitorul Mircea Ioan Casimcea(Video)

Întâlnire cu scriitorul Mircea Ioan Casimcea(Video)

access_time 28 ianuarie 2013 chat_bubble_outline 0 comentarii

 

     Luni, 28 ianuarie, la Casa Zăhan a avut loc, de la ora 18, primul eveniment din acest an al  Întâlnirilor Colocviale, destinate  dezvoltării unei vieţi culturale în Turda. La întâlnirea de luni seara a avut loc prezentarea cărţii „Nădejdile şi deznădejdile lui Antim”, a scriitorului turdean Mircea Ioan Casimcea. Noul volum al lui Mircea Ioan Casimcea, cu referire la Antim Ivireanu, mitropolit al Valachiei sub domnia lui Constantin Brâncoveanu şi Nicolae Mavrocordat, este al treilea, după cărţile „Antim” şi „Ispăşirile lui Antim”. Prezentarea noului volum a fost făcută de către profesoara Dorina Arion, care a remarcat „modul în care autorul a reuşit să combine documentele istorice cu mitul şi legeneda”. „Mircea Ioan Casimcea a reuşit să prelungească istoria dincolo de documente, dincolo de vestigii”, a spus profesorul Dorina Arion.  Cartea lui Mircea Ioan Casimcea, în parte rodul imaginaţiei scriitoriceşti, în parte bazată pe documente istorice, redă povestea lui Antim Ivireanu, din momentul în care acesta l-a întâlnit, la Constantinopole, pe Constantin Brâncoveanu, cel care l-a chemat, datorită priceperii sale tipografice, în Ţara Românească. „Am scris-o într-o perioadă de timp destul de îndelungată. Am încercat să redau un limbaj al epocii din inversarea verbelor şi utilizarea arhaismelor”, a arătat Mircea Ioan Casimcea, apreciind că este fascinat de complexitatea, ca personaj istoric, a  fostului mitropolit al Valachiei. „Erudit, de o înaltă ţinută morală, Antim Ivireanu l-a criticat atunci când a greşit, atât pe Brâncoveanu, cel ce l-a susţinut pentru postul de mitropolit, cât şi pe Nicolae Mavrocordat”, a mai explicat scriitorul turdean.

Întâlnirile Colocviale de luni s-au încheiat cu cu lansarea unui proiect privind înfiinţarea unui cenaclu literar, cu o frecvenţă lunară a întâlnirilor, care va debuta în luni, 4 martie.

Horea HUDREA

Comentarii Facebook