Articole care merită citite
Eckerle Automotive din Cluj-Napoca organizează interviu miercuri, 12 decembrie ora 11.00 la sediul Centrului de Consiliere pentru Ocuparea Forţei de Muncă

Eckerle Automotive din Cluj-Napoca organizează interviu miercuri, 12 decembrie ora 11.00 la sediul Centrului de Consiliere pentru Ocuparea Forţei de Muncă

access_time 8 decembrie 2018

Compania Eckerle Automotive SRL face parte dintr-un grup german cu prezenţă internaţională în Germania, Ungaria, Mexic şi China. În România

Principesa Moştenitoare Margareta a României a devenit cetăţean al judeţului Cluj

Principesa Moştenitoare Margareta a României a devenit cetăţean al judeţului Cluj

access_time 24 martie 2015

Ceremonia înmânării titlurilor de Cetăţaen de Onoare al judeţului Cluj, conferite de Consiliul Judeţean Alteţelor Lor Regale, Principesa Moştenitoare Margareta

Poliția Locală Turda – În alertă din nou pe linia păstrării curățeniei orașului!

Poliția Locală Turda – În alertă din nou pe linia păstrării curățeniei orașului!

access_time 27 martie 2018

Primăria Municipiului Turda și Poliția Locală Turda, în repetate rânduri, au făcut apel la toți cetățenii orașului pentru respectarea regulilor de

Internetul, ca un drog

Internetul, ca un drog

Internetul, ca un drog

access_time 28 decembrie 2014 chat_bubble_outline 0 comentarii

Este un drog la îndemână, e şi legal, e atât de generalizată prezenţa sa, încât nici nu vom da de bănuit că am trecut linia subţire spre dependenţă!
Timpul petrecut on-line poate fi un timp al informării, o sursă de divertisment sau de comunicare,   dar o utilizare compulsivă poate interfera cu viata de zi cu zi, afectându-ne în cel mai profund mod.
Semnalul de alarmă ar trebui să îl tragem singuri atunci când constatăm că doar aşa ne putem relaxa, când ne simţim mai confortabil în relaţii virtuale, când nu ne mai putem opri din joc, din navigat, căutând această lume aşa cum un însetat caută stropul de apă care să îl salveze.
Din nefericire, tot mai mulţi dintre noi folosesc internetul pentru a-şi gestiona stările nedorite, pentru a controla nelinişti sau dezamăgiri, pentru a reduce oboseala zilelor de serviciu, pentru a spulbera singurătăţi.
Lumina albastră ne seduce ziua şi noaptea, ne schimbă ritmurile de funcţionare prin modificarea producţiei de melatonină, hormon care reglează trecerea din starea de veghe la cea de somn. Ne va fascina până la a ne duce înspre insomnie şi depresie.
Pentru un adult, această prelucrare de suprafaţă a informaţiilor şi imaginilor în jocuri virtuale, utilizarea doar a memoriei de scurtă durată, axarea pe dexteritate şi atenţie, este destul de superficială. Solicitarea limitată, căci nu se fac prelucrări de profunzime, ca în lectură, de exemplu, duce la o anumită alienare. Conexiunile din creier pot fi dezactivate temporar, de activităţi cu conţinut puternic senzorial, ca jocurile virtuale. Neurologii susţin că efectiv “îţi sparg creierii” în sensul instalării unei forme temporare de demenţă.
Pe termen mediu apare oboseala cronică din care ,adesea, cel dependent crede că poate ieşi relaxându-se tot prin joc, mărind doza şi crescând toleranţa la comportamentul nedorit, iar pe termen lung apar probleme de sănătate fizică şi mentală tot mai complicate (circulatorii, afective etc). Apare, este drept, pe moment, senzaţia de relaxare, dar implicarea în competiţii, încercarea de a deveni campion, apare ca un comportament care determină anticiparea unei satisfacţii, care atunci când apare e destul de nesemnificativă, iar timpul cu care s-a plătit este destul de gol de conţinut, din punct de vedere al trăirilor sau a participării constructive, propriu-zise.
Există semne care ne indică vulnerabilitatea faţă de internet. Nu este sigur că devenim dependenţi, dar nici departe nu ne situăm dacă vom manifesta anumite comportamente de orientare obsesivă către lumea virtuală.
Astfel dacă preferaţi să vorbiţi cu ceilalţi mai mult prin internet, decât faţă în faţă, dacă treceţi din link in link, fără a realiza că trec foarte multe ore astfel, dacă o preocupare de bază devine a recurge la upgrade frecvent, la îmbunătăţirea calculatorului, dacă vă face plăcere să căutaţi lucruri interesante şi dacă aveţi tendinţa de a salva tot, de parcă altfel acestea ar dispărea definitiv, gândiţi-vă că sunt primele  semne al subjugării voastre.
Vulnerabilitatea voastră este mai mare dacă sunteţi şi anxios sau depresiv, obosit sau stresat, dacă sunteţi introvertit sau aveţi şi alte dependenţe.
Nu există regulă  privind numărul de ore de petrecut pe internet pentru a ne periclita echilibrul, dar oricare dintre noi putem să ne oprim o clipă şi să “navigăm” către comportamente naturale: să vorbim privindu-ne în ochi, să ne jucăm în natură, să concurăm cu noi înşine, pentru a ne asigura fericirea reală!

Cerasela LIBEG
Psiholog clinician și psihoterapeut
Telefon programări: 0745-621459

Comentarii Facebook