Articole care merită citite

PSD Cluj: Șapte ani de când Alin Tișe a promis modernizarea a 800 de km de drumuri județene!

access_time 27 martie 2019

În aprilie 2019 se împlinesc șapte ani de când dl. Alin Tișe a promis modernizarea a 800 de km de

Vizita la Consiliul Judeţean a Excelenţei Sale, domnul Pande Lazarevski, Ambasadorul Republicii Macedonia

Vizita la Consiliul Judeţean a Excelenţei Sale, domnul Pande Lazarevski, Ambasadorul Republicii Macedonia

access_time 19 iulie 2016

  Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, domnul Vákár István, a primit marţi, 19 iulie 2016, vizita unei delegaţii a Ambasadei Republicii Macedonia, condusă

Senatul se pune de-a curmezișul Guvernului, în problema legii falimentului personal

Senatul se pune de-a curmezișul Guvernului, în problema legii falimentului personal

access_time 11 februarie 2016

Comisia pentru buget, finanțe, activitate bancară și piață de capital din Senatul României a respins, în unanimitate, ordonanța prin care

Iubirea, o boală râvnită

Iubirea, o boală râvnită

Iubirea, o boală râvnită

access_time 22 februarie 2016 chat_bubble_outline 0 comentarii

Suntem bolnavi? Cel mai râvnit sentiment pare a fi o boală.

Se spune că starea mentală a unei persoane îndrăgostite poate fi comparată cu starea mentală dată de anumite boli psihice, aflate în manuale.  Iubirea are criterii diagnostice tocmai bune de bifat și însumat, pentru a considera că ceea ce se întâmplă este o maladie. Sunt gânduri  obsesive despre celălalt, schimbări bruște de dispoziție, insomnii, acte impulsive, milă față de sine, migrene.

Mușatescu avea dreptate: ”Dragostea: bătăi de inimă pentru dureri de cap.”

De necontestat este faptul că dragostea este o dereglare a raționalității și este similară, în multe privințe, cu maladiile obsesiv-compulsive.

Neuroștiințele, prin posibilitatea cunoașterii mecanismul neuro-hormonal, au ajuns până acolo, încât au putut chiar măsura… iubirea!

Serotonina, un neurotransmițător important, se pare că își reduce nivelul la aproximativ jumătate în cazul celor având tulburare obsesiv-compulsivă și în proporție de aproximativ 40% în cazul celor proaspăt atinși de o neașteptată iubire. Atât cei obsesivi, cât și îndrăgostiții, își dau seama că exagerează, dar nu se pot abține și, frecvent, recidiveaza. Pentru că sunt gânduri care revin automat, dictând gesturi menite să reducă tensiunea generată de acele idei asociate persoanei,  sub forma căutărilor și apropierii acesteia.

Din fericire, se pare că după 12 luni, nivelurile de serotonină se află la un nivel de adecvare apreciabil: vor fi reduse doar cu aproximat 8%, dacă relația decurge conform așteptărilor, altfel,spus, în cazul iubirii împărtășite.

Așadar, faza acută se stinge după o vreme. Atunci dragostea nu mai este obsesivă. Se trece la alt nivel, la mai puțină suferință, zbatere, nedumerire, frământare sau dor. În cele mai fericite cazuri fenomenul de reechilibrare a serotoninei se face în aproximativ un jumătate de an.

Importanța acestei reajustări hormonale este dată de faptul că va conduce la o funcționare mai bună a persoanei care iubește și nu înseamnă, nicidecum,  că iubește mai puțin, ci că iubește fără a mai suferi, fiindcă s-a adaptat.  Înseamnă că ființa sa se obișnuiește să trăiască iubirea.

Dacă iubirea nu este împărtășită, se poate accentua obsesia, dar pot apărea și depresia, anxietatea de abandon, gelozia, frustrarea și furia sau comportamente inadecvate sau dezadaptative. Pierderi se înregistrează atunci și la nivelul încrederii în sine sau a eficienței în plan academic sau profesional.

Pentru a fi fericiți este necesar să acceptăm că nu sunt doar modificări în stările noastre, ci și în creierul  nostru, care trebuie să se adapteze chimic pentru cel mai complex sentiment, dragostea.

Chiar dacă pare a fi greu, cred că fiecare aspiră să se îmbonăvească măcar o dată în viață de această boală, în speranța de a deveni chiar cronică, de ce nu?

 

 

Cerasela LIBEG

Psiholog clinician și psihoterapeut

Telefon programări: 0745621459

Comentarii Facebook