Articole care merită citite
Societate din Cluj caută reprezentant vânzări

Societate din Cluj caută reprezentant vânzări

access_time 7 iunie 2018

SANEX S.A., de peste 45 de ani pe piaţă, lider in producţia de plăci ceramice, cu sediul în Cluj-Napoca, membră

Nunta de Aur celebrată la Primăria Turda

Nunta de Aur celebrată la Primăria Turda

access_time 4 decembrie 2018

DIRECȚIA DE ASISTENȚĂ SOCIALĂ TURDA aduce la cunoștință cuplurilor care împlinesc 50 ani de căsătorie că evenimentul de celebrare a acestora va fi

10 mai, Ziua Regalităţii în România

10 mai, Ziua Regalităţii în România

access_time 9 mai 2013

  10 mai este Ziua Regalităţii în România. La această dată, în 1866, Principele Carol I era proclamat “domnitor al

Joacă-te cu copilul tău!

Joacă-te cu copilul tău!

Joacă-te cu copilul tău!

access_time 16 decembrie 2013 chat_bubble_outline 0 comentarii

Grija acestor zile: pregătirea sărbătorilor, alegerea darurilor pentru cei mari și mai ales pentru cei mici. Alegem lucruri utile sau dorite, hăinuțe, dulciuri și jucării, mai scumpe sau mai ieftine, mai necesare sau mai puțin neceasare. Alegem poleială și lumini pentru a salva în seara de Crăciun ceva uitat în restul anului: manifestarea afecțiunii pentru ceilalți.

Încet, dar sigur Moș Crăciun vine să umple locul acela plin de dorul de a fi bucuros, surprins, încântat și înțeles, din inima copilului, pe care uneori grăbiți, copleșiți sau indiferenți uităm să îl umplem.

Ce uită părinții și nu uită Moș Crăciun? Uită tot mai des să îi învețe pe copii buna dispoziție, deși bucuria este un ingredient sanogen necesar pentru a fi mai optimiști, mai eficienți, mai siguri pe noi.

A ști să te bucuri este cel puțin la fel de important ca și literele din alfabet. Și dacă tot vorbim de alfabet, adesea părinții uită să îi ajute pe copii alfabetul exprimării emoționale, cum să își definească emoțiile, dar au pretenția ca ei să le poată gestiona, chiar dacă nu le înțeleg, nu știu de unde vin. Închidem uneori emoțiile copilului în el, nu le validăm, nu îi lăsăm să le manifeste transmițând mesajul fals că a le recunoaște este un semn de slăbiciune, deși este primul pas pentru a învăța să le controleze.

Părinții uită că și ei pot să nu știe. Vor adesea să transmită ideea de ființă omniscientă și omnipotentă față de copilul lor, deși, mai devreme sau mai târziu aceștia vor descoperi că părinți sunt chiar… oameni.

Cel mai trist este că părinții nu mai știu să se  joace, au devenit o specie ciudată care zâmbesc rece și superior, care nu mai au imaginație, care au în vedere doar cariera și confortul dat de elemente exterioare.

Timpul petrecut cu copilul vostru este tot mai limitat, dar calitatea lui este determinată exclusiv de voi. Nimeni nu ne oprește să avem puterea de a asculta un copil și de a înțelege nevoia lui de a se juca, de a-și imagina, de a fi vesel.

Cel mai frumos dar pe care îl puteți oferi copilului vostru este să vă jucați cu el. Va fi dincolo de amuzament, dincolo de așezarea în lumi diferite a voastră și a lui (tu esti copil, eu sunt matur) și o superbă cale de a-i cunoaște reacțiile, de a experimenta, de a-l învăța. Veți descoperi cum jocul devine o cale de a declanșa manifestări profunde ale preocupărilor lui, ale temerilor, ale modului de relaționare care vrea să devină un tipar ( de exemplu nu știe să piardă, nu suportă locul doi). Jucați-vă cu copilul vostru atât pentru el cât și pentru voi, căci veți deveni mai flexibili, mai dispuși să ascultați activ, să reflectați empatic, să acceptați necondiționat.

Vă doresc să găsiți acest dar, de a vă juca, în traista Moșului și să îl folosiți des. Dacă nu, măcar scrieți o scrisoare pentru a vi se livra darul când veți găsi disponibilitatea de a admite că cel mai important în universul preocupărilor pe care le aveți ar fi de dorit să fie copilul vostru și, mai ales, relația cu el!

Cerasela LIBEG

Psiholog clinician și psihoterapeut

 

Comentarii Facebook