Articole care merită citite
Untitled

Untitled

access_time 20 octombrie 2015

Miercuri, 21 octombrie, se va întrerupe furnizarea apei potabile pentru consumatorii din Piaţa 1 Decembrie 1918, din Turda. Potrivit unui

Vacante de vis cu Alis! Port Nature Luxury Resort Hotel& Spa 5*!

Vacante de vis cu Alis! Port Nature Luxury Resort Hotel& Spa 5*!

access_time 17 august 2016

Sezonul de concedii este în toi, oferă-ti un răsfăt cu Alis Holidays. Turcia este doar la un clik distanta, la

Compania de Apă Arieș, primul partener al Primăriei Municipiului Turda în proiectul “Adoptă un spațiu verde!”

Compania de Apă Arieș, primul partener al Primăriei Municipiului Turda în proiectul “Adoptă un spațiu verde!”

access_time 3 martie 2017

CAA este prima societate care a adoptat un spațiu verde al municipiului Turda și a înfrumusețat Parcul Central din oraș

La 26 de ani de la Revoluția Română: ”Vedem o țară care încă nu își omagiază, așa cum se cuvine, eroii!”

La 26 de ani de la Revoluția Română: ”Vedem o țară care încă nu își omagiază, așa cum se cuvine, eroii!”

La 26 de ani de la Revoluția Română: ”Vedem o țară care încă nu își omagiază, așa cum se cuvine, eroii!”

access_time 22 decembrie 2015 chat_bubble_outline 0 comentarii

Foto: Camelia TEREC

Foto: Camelia TEREC

Constatarea aparține senatorului social-democrat Alexandru Cordoș. În discursul său, rostit cu ocazia ceremoniei desfășurate marți, 22  decembrie, la Turda, cu ocazia comemorării martirilor căzuți în această localitate, cu prilejul evenimentelor din decembrie 1989 ce au avut drept rezultat căderea regimului ceaușist. În consonanță cu senatorul Alexandru Cordoș, deputatul turdean Mircea Irimie aprecia că românii ”au uitat de eroii din Revoluție, așa cum au uitat de cozile la magazinele alimentare, de întreruperile de curent, de programul de două ore de al televizor, axat, aproape în întregime pe preamărirea cuplului dictatorial și de toate celelalte lipsuri, precum frigul și întunericul” îndurate în timpul regimului comunist.
În ceea ce privește Turda, proiectul legislativ cu privire la acordarea titlului de Oraș-Martir acestei localități, a fost adoptat de Senat și urmează ca marți, 22 decembrie, la ora 14, să se pronunțe și Camera Deputaților, pe a cărei ordine de zi de la ședința de azi (n.r: ieri) actul normativ inițiat de parlamentarii din județul Cluj, figurează cu propunere de adoptare, după cum a precizat deputatul Mircea Irimie. La ceremonia de comemorare a celor 14 martiri ai Revoluției Române, căzuți la Turda în decembrie 1989 a mai vorbit viceprimarul Turzii, Lucian Nemeș. La ceremonia desfășurată cu începere de la ora 11, la monumentul martirilor de la Turda ai Revoluției Române, din apropierea primăriei, pe lângă cei amintiți au mai participat consilierul județean Cristian Matei și membri ai Asociației Luptătorilor din 22 Decembrie 1989 Turda, în frunte cu președintele acesteia, Marian Popescu.
Edilul-șef al orașului, Tudor Ștefănie, nu a participat la eveniment însă în mesajul transmis printr-un comunicat de presă, acesta a arătat că ”avem datoria să fim demni de sacrificiul martirilor, care s-au jertfit pentru libertate…întrucât, fără jertfa celor căzuţi în Decembrie 1989 nu era posibil drumul european al României.
La ceas comemorativ, în rugăciunile noastre de astăzi, îi pomenim şi îi păstrăm vii în inimile noastre. În memoria celor căzuţi pentru viitorul României ne plecăm cu smerenie, iar jertfa lor ne întăreşte voinţa de pază a ceea ce ei au cucerit pentru naţiunea română”.
Programul ceremoniei a cuprins o slujbă de pomenire, oficiată de preoți de al bisericile parohiilor ortodoxe I și III Turda, împreunăcomemorare revolutie 3 cu preotul  garnizoanei militare a orașului, urmată de depunerea de coroane (Asociația Luptătorilor din 22 Decembrie 1989 Turda, Senatul României, Camera Deputaților, Prefectura și Consiliul Județean Cluj, Consiliul local și Primăria Turda, Poliția municipală, detașamentele de jandarmi și de pompieri din oraș, Poliția locală, Clubul Ofițerilor ”Potaissa” precum și reprezentanți ai formțiunilor politice cu filiale locale, respectiv PNL, PSD, UNPR, ALDE și PRM. S-au mai depus coroane de flori din partea Companiei de Apă Arieș preum și a societății ”Domeniul Public”. Dintre cele trei societăți cu capital public, la care forul deliberativ turdean este acționar unic sau deține un pachet consistent de acțiuni, Salina Turda Durgău nu a avut reprezentanți la ceremonia dedicată comemorării martirilor căzuți la Turda în timpul Revoluției din Decembrie 1989.
Manifestarea, ce a durat aproximativ o jumătate de oră, s-a încheiat cu defilarea gărzii militare, alcătuită din ostași de la unitățile încartiruite în garnizoana Turda.

Emil HĂLĂȘTUAN

Comentarii Facebook