Articole care merită citite
Primarul Matei Cristian promovează Turda în Israel!

Primarul Matei Cristian promovează Turda în Israel!

access_time 7 noiembrie 2018

Primarul Municipiului Turda, Matei Cristian, alături de președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan, și de președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel

Premieră la teatrul din Turda: ÎNGRIJITORUL de Harold Pinter, regia ANDREEA NAGY

Premieră la teatrul din Turda: ÎNGRIJITORUL de Harold Pinter, regia ANDREEA NAGY

access_time 28 mai 2019

Teatrul din Turda pregăteste o nouă premieră:  ÎNGRIJITORUL de Harold Pinter. Evenimentul are loc JOI 30 IUNIE ORA 19:00. Distribuție:

SPA-ul de la Potaissa: Finisaje de cămin cultural, crede prof.univ.dr.ing Ioan Moga

SPA-ul de la Potaissa: Finisaje de cămin cultural, crede prof.univ.dr.ing Ioan Moga

access_time 6 decembrie 2013

    Astăzi de la ora 10.00, comisa de recepţia a demarat procedura de verificare a calităţii lucrărilor la SPA-ul

Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru „s-au duelat” la Cluj-Napoca

Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru „s-au duelat” la Cluj-Napoca

Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru „s-au duelat” la Cluj-Napoca

access_time 2 octombrie 2015 chat_bubble_outline 0 comentarii

 

Gabriel Croitoru Foto: Emil HĂLĂŞTUAN

Gabriel Croitoru
Foto: Emil HĂLĂŞTUAN

Societatea turdeană „Rei Culturae Fautores” a pătruns în lumea muzicală clujeană, prin organizarea concertului susţinut de către Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru, acompaniaţi la pian de Haria Mihail, inclus în cea de-a cincea ediţie a „Duelului viorilor”.
Concertul, desfăşurat joi, 1 octombrie, în sala Auditorium Maximum a Universităţii Babeş-Bolyai, din Cluj-Napoca, în faţa unui public alcătuit din peste 600 de iubitori ai muzicii, a cuprins două părţi. În prima etapă, cea a „duelului” propriu-zis, dintre viorile Stradivarius (Liviu Prunaru) şi Guarneri-„Cathedral” (Gabriel Croitoru) fiecare violonist a cântat singur, cu acompaniament de pian. În cae de-a doua parte, cei doi protagonişti ai „duelului” au interpretat, împreună, în special tangouri argentiniene.

După cuvântul de început, rostit de către preşedintele Rei Culturae Fautores, profesorul Ioan Dănuţ Zăhan, a urcat pe scenă Gabriel Croitoru, care, secondat de Horia Mihail, la pian „a tras” primul. Din sunetul de basm al viorii Guarneri Gabriel Croitoru a întruchipat Valsul sentimental, de Piotr Ilici Ceaikovski. Croitoru a continuat cu Mazurca în la minor, op. Posthum, compoziţie ce aparţine tandemului Fritz Kreisler – Frederich Chopin. În încheierea „primei salve” Gabriel Croitoru a interpretat Valsul din suita Masquerade, de Aram Haciaturian.
Apoi, a ieşit la rampă Liviu Prunaru. Din limpezimea de cristal a sunetului viorii Stradivarius, Prunaru a trimis spre cele câteva sute de „judecători” argumente” convingătoare pentru adjudecarea „duelului”. Liviu Prunaru a început cu piesa Cantabile, a lui Paganini, iar apoi şi-a continuat „pledoaria pro Stradivarius” cu Cavatina, op. 85, nr. 3, de Joachim (Joseph) Raff.
Gabriel Croitoru a inaugurat cea de-a doua repriză a primei părţi a „duelului Guarneri – Stradivarius” cu Tangoul în re major, de Isaac Albeniz. Apoi, Croitoru şi-a încheiat evoluţia „solo” cu Nocturna (op. 9, nr. 2) compozitorilor Pablo de Sarasate şi Ferederich Chopin.
Revenit pe scenă, Liviu Prunaru a pus punct primei părţi a concertului cu Calabrese, op. 34, nr. 6, de Antonio Bazzini şi, drept final apoteotic al „pledoariei” a lansat Briliantul polonez (Polonaise brillante în la major, op. 21) de Henryk Wieniawski.
În partea a doua a concertului susţinut pe scena sălii Auditorium Maximum a UBB Cluj-Napoca,  protagoniştii„duelului”

Liviu Prunaru şi Horia Mihail (la pian) Foto: Emil HĂLĂŞTUAN

Liviu Prunaru şi Horia Mihail (la pian)
Foto: Emil HĂLĂŞTUAN

Gabriel Croitoru şi Liviu Prunaru, secondaţi de Horia Mihail, la pian, au cântat, în duet, patru tangouri argentiniene: Volver, de Carlos Garder, El Choclo, de Angel Villoldo, La Payanca, de Augusto Berto şi La Cumparsita, de Gerardo Matos Rodriguez. Seria tangourilor a fost prefaţată de „un divertisment” (Un divertimento) Smoke, de Igor Alexandrovici Frolov. După încheierea programului „duelişii” rechemaţi pe scenă de aplauzele fără sfârşit ale spectatorilor, au oferit auditoriului trei „bis-uri”. Într-unul din aceste momente, Gabriel croitoru şi Liviu Prunaru au cântat, pentru prima şi ultima dată în spectacolul de la Cluj-Napoca, fără acompaniament la pian. S-ar putea spune că a fost momentul în care cei doi violonişti s-au duelat „fără secund”.
Cea de-a cincea ediţie a „Duelului viorilor” ce a debutat în 22 septembrie, la Piteşti, se va încheia cu două concerte ce vor avea loc în 3 şi 4 octombrie la Bucureşti, după un periplu prin România şi Republica Moldova, ce include 12 recitaluri, susţinute în încă nouă oraşe: Galaţi, Roman, Bistriţa, Iaşi, Chişinău, Deva, Timişoara, Cluj-Napoca şi Braşov.
Graţie societăţii turdene Rei Culturae Fautores, cele două ediţii precedente ale Duelului Viorilor au inclus în itinerar Turda (Teatrul „Aureliu Manea – 2013) şi Câmpia Turzii (Palatul Cultural „Ionel Floaşiu” – 2014).
Concertul de la Cluj-Napoca a fost transmis în direct de Radio Cluj şi a putut fi urmărit video, în mediul online, pe site-ul aceluiaşi post de radio.
Preşedintele societăţii Rei Culturae Fautores, profesorul Ioan Dănuţ Zăhan, a precizat că la reuşita evenimentului au contribuit, din plin, Universitatea Babeş-Bolyai, care a pus la dispoziţie, în mod gratuit, sala Auditorium Maximum şi Filarmonica de Stat „Transilvania” din Cluj-Napoca, ce a oferit organizatorilor pianul la care a cântat Horia Mihail.
Zăhan a mai precizat că, la solicitarea RCF, itinerarul turneului „Vioara lui Enescu la sate” include şi localităţile Viişoara şi Câmpia Turzii, unde Gabriel Croitoru, acompaniat la pian de Horia Mihail, va cânta în 22, respectiv în 23 octombrie.
Emil HĂLĂŞTUAN

Comentarii Facebook