Articole care merită citite
400.000 lei sponsorizări la Zilele Turzii!

400.000 lei sponsorizări la Zilele Turzii!

access_time 9 august 2017

În urmă cu o lună, municipalitatea organiza o conferință de presă în care prezenta programul Zilelor Turzii, dar și bugetul

Câmpia Turzii: Cheltuieli nejustificate din bugetul local de peste  254.000 lei

Câmpia Turzii: Cheltuieli nejustificate din bugetul local de peste 254.000 lei

access_time 18 iulie 2013

  Controlul Curţii de Conturi a identificat o funcţionare defectuoasă a administraţiei publice din Câmpia Turzii. Potrivit Raportului de Audit

Prefectul Gheorghe Vuşcan:  „La Turda nu există decât varianta coabitării între primar şi Consiliul local”

Prefectul Gheorghe Vuşcan: „La Turda nu există decât varianta coabitării între primar şi Consiliul local”

access_time 20 septembrie 2012

La Turda se repetă, respectând proporţiile, situaţia tensionată existentă între Guvernul Ponta şi preşedintele Traian Băsescu. În cazul oraşului de

Memoria lui Ion Iosif Russu (1911 – 1985), cinstită în satul natal

Memoria lui Ion Iosif Russu (1911 – 1985), cinstită în satul natal

Memoria lui Ion Iosif Russu (1911 – 1985), cinstită în satul natal

access_time 23 octombrie 2015 chat_bubble_outline 0 comentarii

Ion Iosif Russu

Ion Iosif Russu

Doctor în litere, istoric şi arheolog, savantul Ion Iosif  Russu va avea, la 30 de ani după stingerea din viaţă, un bust în satul său natal. Statuia dedicată cinstirii memoriei lui Ion Iosif Russu va fi dezvelită în cadrul unei ceremonii ce va avea loc duminică, 25 octombrie, cu începere de la ora 13, în faţa bisericii din Sălişte, sat ce aparţine de comuna clujeană Ciurila.
Bustul lui Ion Iosif  Russu reprezintă concretizarea unei idei a “grupului de iniţiativă din cadrul Composesoratului Urbarial Sălişte, prezidat de către colonelul în rezervă, Valer Rus.
Născut în 4 decembrie 1911, la Sălişte, în comitatul Turda-Arieş,  în familia unui învăţător, Ion Iosif Russu a urmat liceul la Turda,  apoi Facultatea de Litere şi Filosofie a Universităţii din Cluj. Între 1933-1936, Ion Iosif Russu a beneficiat de o bursă poentru a urma studii postuniversitare la Roma, unde a frecventat cursurile Şcolii Române, din capitala Italiei. După revenirea în ţară, Ion Iosif Russu a lucrat în învăţământ, întîi ca şi profesor secundar, apoi asistent universitar şi şef de lucrări la Institutul de Studii Clasice. În 1942, Ion Iosif Russu obţinea titlul de doctor în litere, la Sibiu, unde se refugiase Universitatea după anexarea Clujului de Ungaria horthystă.
După îndepărtarea sa de la catedră, din cauza declaraţiilor incomode pentru regimul comunist, proaspăt instaurat în România, profesorul Ion Iosif Russu a lucrat, până la pensionare, ca şi cercetător la Institutul de Istorie şi Arheologie al Academiei Române.
Incontestabilă autoritate în domeniile lingvisticii antice şi epigrafiei, Ion Iosif Russu a scris mai multe lucrări despre limba traco-dacilor: Limba traco-dacilor, Elemente autohtone în limba română. Substratul comun româno-albanez, Etnogeneza românilor. Fondul autohton traco-dacic şi componenta latino-romanică. Ion Iosif Russu şi-a prezentat rezultatele şi concluziile cercetărilor despre religia dacilor în lucrarea “Religia geto-dacilor. Zei, credinţe, practici religioase” iar despre soarta dacilor după cucerirea romană a scris în volumul Daco-Geţii în Imperiul roman.
Ion Iosif Russu a îmbogăţit domeniul epigrafiei cu cercetările sale, ale căror rezultate le-a prezentat în volumele “Inscripţiile Daciei romane” (text, traducere în româneşte, comentarii).

Emil HĂLĂŞTUAN

Comentarii Facebook