Articole care merită citite
USL cere demiterea purtătorului de cuvânt al Primăriei Turda

USL cere demiterea purtătorului de cuvânt al Primăriei Turda

access_time 30 decembrie 2012

Războiul comunicatelor iscat între USL și PDL Turda se poate solda cu ”victime colaterale”. Un comunicat de presă transmis vineri,

Manuel Cuesta Morua, laureatul Premiului Ion Rațiu pentru Democrație 2016

Manuel Cuesta Morua, laureatul Premiului Ion Rațiu pentru Democrație 2016

access_time 5 decembrie 2016

  Centrul Rațiu pentru Democrație, împreună cu Rațiu Family Charitable Foundation și Woodrow Wilson International Center for Scholars, Washington DC,

„Soldaţii Cerului” încep astăzi exerciţiul militar comun, la Baza Aeriană Câmpia Turzii

„Soldaţii Cerului” încep astăzi exerciţiul militar comun, la Baza Aeriană Câmpia Turzii

access_time 11 noiembrie 2014

 Militarii Brigăzii 173 Aeropurtate a SUA vor demara astăzi antrenamentele în cadrul modulului de instruire Rubicon 2014, condus de Brigada

Neîncredere

Neîncredere

Neîncredere

access_time 27 aprilie 2015 chat_bubble_outline 0 comentarii

Ni se cere, în mod explicit, încă din copilărie să nu vorbim cu străinii, să nu avem încredere în necunoscuți, pentru că sunt periculoși. Apoi ni se spune că nu putem avea încredere în nimeni, exceptând familia. Între timp, descoperim că între membrii familiei s-au insinuat minciuni, trădări, suspiciuni, neîncredere. Atașamentul nostru nu mai e sigur, securizant, generator de confort.

Pornind cu astfel de situații încercăm să construim relații și nu prea merg. Pe prieteni îi suspectăm că sunt interesați de ceva obscur, partenerul de cuplu credem că este infidel, mincinos, instabil. Vrem să controlăm ceva. Relația cu ceilalți sau doar încrederea noastră în ea?

Neîncrederea în ceilalți izvorăște în astfel de situații și din noi, nu doar din ceea ce fac ei. Neîncrederea ne  aparține. Gelozia, frica de separare, controlul permanent, asigurările că suntem acceptați, resigurările frecvente sunt expresii ale nesiguranței pe care am dezvoltat-o în timp.

Neîncrederea este un element care distruge relațiile, crește ostilitatea dintre parteneri, contribuie la apariția resentimentelor. De la iubire se ajunge la ură. Neîncrederea e un facilitator.

Relația cu o persoană nesigură este solicitantă, dificilă, obositoare. Când iubim vrem să fim  iubiți necondiționat, ori incertitudinile nu corespund modelului acceptării depline.

Desigur există situații când nesiguranța e justificată, este susținută de dovezi, dar indiferent de context modul de a reacționa în fața evenimentelor exprimă  felul în care noi înțelegem ce se întâmplă.

Investiția de timp și energie pentru recâștigarea încrederii va determina sacrificarea altor gesturi de implicare în relație. Ne va îndepărta, iar acest fapt nu ajută la clarificări, la exprimarea nevoilor, a durerilor, a speranțelor și așteptărilor fiecăruia dintre noi.

Imaginea de sine suferă când suntem neîncrezători fiindcă poate să apară ideea de autoculpabilizare față de aspectele disfuncționale ale relației. De aici până la dezamăgire și deprimare nu e decât un pas. De asemenea teama va însoți ideile noastre de părăsire, abandon sau refuz din partea celorlalți.

Ni se spune adesea că cine are încredere în sine reușește să facă față multor greutăți. A avea încredere în ceilați este un element care adesea se subordonează încrederii în sine, în sensul că existând posibilitatea de a fi justificată suspiciunea față de ceilați, încrederea în noi înșine devine element protectiv în fața suferinței emoționale posibile.

Putem să gândim rațional și să înțelegem că nici o relație nu este perfectă, că sunt contexte nefavorabile, că universul nu este plin de legi care sunt create pentru a ni se asigura nouă certitudinea în relații, că nu înseamnă că totul este pierdut dacă cineva consideră că suntem în plus în viața sa sau suntem în minus la fericirea pe care i-o infleunțăm.

Neîncrederea se construiește pe convingerea unei neputințe, dar și a unei renunțări. Ca să o învingem este bine să știm cine suntem noi înșine, în mod real!

 

Cerasela LIBEG

Psiholog clinician și psihoterapeut

Telefon programări: 0745621459

Comentarii Facebook