Articole care merită citite
Consiliul local Turda: Fostul viceprimar Nemeş a fost „re-demis”

Consiliul local Turda: Fostul viceprimar Nemeş a fost „re-demis”

access_time 31 ianuarie 2014

 Aleşii locali s-au întâlnit de la ora 11 în Sala Mare a Primăriei Turda în şedinţa ordinară a lunii ianuarie. 

Evaluare naţională 2013: Elevii susţin astăzi proba scrisă la matematică

Evaluare naţională 2013: Elevii susţin astăzi proba scrisă la matematică

access_time 27 iunie 2013

   Absolvenţii clasei a VIII-a susţin joi, 27 iunie, cea de-a doua probă a examenului naţional, la matematică. Rezultatele vor

Urmează o nouă rundă de testări ale Sistemului RO-ALERT

Urmează o nouă rundă de testări ale Sistemului RO-ALERT

access_time 17 iulie 2019

În perioada 18-30 iulie a.c., în intervalul orar 9.00-12.00, la nivelul județului Cluj, va avea loc o nouă rundă de

Neîncredere

Neîncredere

Neîncredere

access_time 27 aprilie 2015 chat_bubble_outline 0 comentarii

Ni se cere, în mod explicit, încă din copilărie să nu vorbim cu străinii, să nu avem încredere în necunoscuți, pentru că sunt periculoși. Apoi ni se spune că nu putem avea încredere în nimeni, exceptând familia. Între timp, descoperim că între membrii familiei s-au insinuat minciuni, trădări, suspiciuni, neîncredere. Atașamentul nostru nu mai e sigur, securizant, generator de confort.

Pornind cu astfel de situații încercăm să construim relații și nu prea merg. Pe prieteni îi suspectăm că sunt interesați de ceva obscur, partenerul de cuplu credem că este infidel, mincinos, instabil. Vrem să controlăm ceva. Relația cu ceilalți sau doar încrederea noastră în ea?

Neîncrederea în ceilalți izvorăște în astfel de situații și din noi, nu doar din ceea ce fac ei. Neîncrederea ne  aparține. Gelozia, frica de separare, controlul permanent, asigurările că suntem acceptați, resigurările frecvente sunt expresii ale nesiguranței pe care am dezvoltat-o în timp.

Neîncrederea este un element care distruge relațiile, crește ostilitatea dintre parteneri, contribuie la apariția resentimentelor. De la iubire se ajunge la ură. Neîncrederea e un facilitator.

Relația cu o persoană nesigură este solicitantă, dificilă, obositoare. Când iubim vrem să fim  iubiți necondiționat, ori incertitudinile nu corespund modelului acceptării depline.

Desigur există situații când nesiguranța e justificată, este susținută de dovezi, dar indiferent de context modul de a reacționa în fața evenimentelor exprimă  felul în care noi înțelegem ce se întâmplă.

Investiția de timp și energie pentru recâștigarea încrederii va determina sacrificarea altor gesturi de implicare în relație. Ne va îndepărta, iar acest fapt nu ajută la clarificări, la exprimarea nevoilor, a durerilor, a speranțelor și așteptărilor fiecăruia dintre noi.

Imaginea de sine suferă când suntem neîncrezători fiindcă poate să apară ideea de autoculpabilizare față de aspectele disfuncționale ale relației. De aici până la dezamăgire și deprimare nu e decât un pas. De asemenea teama va însoți ideile noastre de părăsire, abandon sau refuz din partea celorlalți.

Ni se spune adesea că cine are încredere în sine reușește să facă față multor greutăți. A avea încredere în ceilați este un element care adesea se subordonează încrederii în sine, în sensul că existând posibilitatea de a fi justificată suspiciunea față de ceilați, încrederea în noi înșine devine element protectiv în fața suferinței emoționale posibile.

Putem să gândim rațional și să înțelegem că nici o relație nu este perfectă, că sunt contexte nefavorabile, că universul nu este plin de legi care sunt create pentru a ni se asigura nouă certitudinea în relații, că nu înseamnă că totul este pierdut dacă cineva consideră că suntem în plus în viața sa sau suntem în minus la fericirea pe care i-o infleunțăm.

Neîncrederea se construiește pe convingerea unei neputințe, dar și a unei renunțări. Ca să o învingem este bine să știm cine suntem noi înșine, în mod real!

 

Cerasela LIBEG

Psiholog clinician și psihoterapeut

Telefon programări: 0745621459

Comentarii Facebook