Articole care merită citite
Cinematograful lui  Batman : Liliecii, şobolanii şi câinii şi-au găsit adăpost în mijlocul oraşului

Cinematograful lui Batman : Liliecii, şobolanii şi câinii şi-au găsit adăpost în mijlocul oraşului

access_time 25 august 2014

Un turdean care locuieşte în blocul turn, de lângă fostul cinematograf Tineretului vrea să lanseze o campanie şi o acţiune

Oferte si Program SPA Potaissa – luna aprilie

Oferte si Program SPA Potaissa – luna aprilie

access_time 4 aprilie 2017

Odata cu venirea primaverii, vă propunem să petreceți o zi în Complex Balnear Potaissa, oaza de liniște și relaxare a

Doi pugiliști turdeni au câștigat un campionat internațional de box!

Doi pugiliști turdeni au câștigat un campionat internațional de box!

access_time 31 iulie 2017

Doi pugiliști din Turda s-au impus la categoriile lor la turneul internețional de box Centura de Aur – Memorialul Dorin

Nunta – validarea relației

Nunta – validarea relației

Nunta – validarea relației

access_time 30 iunie 2014 chat_bubble_outline 0 comentarii

Bat clopote, limuzine lungi alunecă pe străzi desfundate, rochii cu voaluri suprapunându-se, ca foile de varză, foșnesc pe scări, încurcând mersul unor doamne care, în restul zilelor, preferă blugii slim și tricourile lejere. Papioane strânse de gâtul domnilor obosiți, flori multe, care par a se ofili mai repede decât se anticipase, muzică la maximum, baloane de toate felurile, de plastic sau de săpun, porumbei dezorientați și claxoane de sâmbătă. E nuntă!

Chiar dacă, dintr-o perspectivă prozaică, nunta pare a fi un moment cu note mercantile incluse, pentru cei care sunt actorii principali ai momentului, semnificațiile sunt mai sensibile.

Se pare că oamenii fac petrecerea de nuntă pentru că au nevoie de martori în fața cărora să-și valideze relația, bazată pe un fundament afectiv invocat, care atunci la momentul deciziei de căsătorie, pare indestructibil.

De ce fac aceasta? Pentru că anunțând o lume întreagă (lumea cunoscuților se constituie în parte a universului funcționării!) se cristalizează și propriile credințe față de sensul relației și  nivelul de implicare în aceasta, într-un mod asumat, responsabil și definitiv. Chiar cred că merită să existe acel moment în viața lor.

La nuntă se arată partea frumoasă a relației celor doi și a ceea ce cred că va fi aceasta, chiar dacă, uneori, e doar o iluzie, din păcate. Se pare că eroarea este că la acel moment se supraestimează latura afectivă, ceva fragil și vulnerabil, care se supune uzurii și schimbării, iar aceasta e baza pe care se presupune că s-a făcut alegerea, neglijându-se alte elemente.

Nu se definesc, cel mai frecvent, date care nu devin pe deplin conștientizabile, dar care sunt extrem de importante pentru a anticipa trăinicia acestei legături, care acționează mai consistent în decizie, care reprezintă conexiunile profunde, acele elemente care completează, de care fiecare are nevoie, în care se regăsește sau care îl valorizează.

Complementaritatea și compatibilitatea pot să se manifeste îmbunătățind relația în momente diferite, dezvoltând comunicarea, întreținând nevoia de cunoaștere a celuilalt, dezvoltând empatia, spulberând singurătatea, contribuind cu alternative în decizii sau în rezolvarea de probleme.

Chiar dacă nunta pare a fi o culme, în sfârșit cucerită, nu e, în realitate, decât treapta cea mai de jos a unui foarte lung urcuş, este şi rămâne o mare şi surprin­zătoare  descoperire viitoare. Și dacă armonia vieții se vede ca fiind posibilă, dacă ghidajul se face după tipare care se perpetuează de sute de ani, atunci este creat acest moment, al nunții, sperându-se că, preluând experiențe sociale transpuse în acest patern, se poate reuși!

Nupțialitatea are și o perspectivă filosofică, căsătoria având și o dimensiune sacră prin sensurile și scopurile ei de întregire a ceea ce suntem. Pentru că definirea prin noi înșine pare uneori limitativă din punctul de vedere al sensului vieții noastre ca și element de raportare. Cele două verighete alăturate pot deveni un simbol al infinitului, a ceea ce poate fi nemărginirea vieții, atunci când, împreună, accesăm nemurirea prin copii.

Căsătorie este o construcție mai complicată decât pare! Dar ușa ei merită să fie deschisă cu un vals!

 

Cerasela LIBEG,

Psiholog clinician și psihoterapeut

Telefon programări: 0745621459

Comentarii Facebook