Articole care merită citite
”Pasiunea mea” la Biblioteca municipală Teodor Murășanu din Turda

”Pasiunea mea” la Biblioteca municipală Teodor Murășanu din Turda

access_time 10 martie 2015

Tinerii sunt învitați la întâlnirea cu știința. Biblioteca municipală ”Teodor Murășanu” și Colegiul Tehnic din Turda invită liceenii interesați de

„Descoperind Transilvania” cu maestrul Sherban Lupu

„Descoperind Transilvania” cu maestrul Sherban Lupu

access_time 14 iulie 2015

Studenții străini care participă la ursurile de măiestrie la vioară, predate de profesorul emerit  Sherban Lupu, la Turda, vor susține

În perioada 16-21 octombrie, Teatrul Aureliu Manea își serbează 70 de ani de activitate neîntreruptă

În perioada 16-21 octombrie, Teatrul Aureliu Manea își serbează 70 de ani de activitate neîntreruptă

access_time 19 octombrie 2018

Cu prilejul aniversării a șapte decenii, Teatrul Aureliu Manea a deschis evenimentul prin gala aniversară în care au fost invitați actori, regizori, scenografi,

Nunta – validarea relației

Nunta – validarea relației

Nunta – validarea relației

access_time 30 iunie 2014 chat_bubble_outline 0 comentarii

Bat clopote, limuzine lungi alunecă pe străzi desfundate, rochii cu voaluri suprapunându-se, ca foile de varză, foșnesc pe scări, încurcând mersul unor doamne care, în restul zilelor, preferă blugii slim și tricourile lejere. Papioane strânse de gâtul domnilor obosiți, flori multe, care par a se ofili mai repede decât se anticipase, muzică la maximum, baloane de toate felurile, de plastic sau de săpun, porumbei dezorientați și claxoane de sâmbătă. E nuntă!

Chiar dacă, dintr-o perspectivă prozaică, nunta pare a fi un moment cu note mercantile incluse, pentru cei care sunt actorii principali ai momentului, semnificațiile sunt mai sensibile.

Se pare că oamenii fac petrecerea de nuntă pentru că au nevoie de martori în fața cărora să-și valideze relația, bazată pe un fundament afectiv invocat, care atunci la momentul deciziei de căsătorie, pare indestructibil.

De ce fac aceasta? Pentru că anunțând o lume întreagă (lumea cunoscuților se constituie în parte a universului funcționării!) se cristalizează și propriile credințe față de sensul relației și  nivelul de implicare în aceasta, într-un mod asumat, responsabil și definitiv. Chiar cred că merită să existe acel moment în viața lor.

La nuntă se arată partea frumoasă a relației celor doi și a ceea ce cred că va fi aceasta, chiar dacă, uneori, e doar o iluzie, din păcate. Se pare că eroarea este că la acel moment se supraestimează latura afectivă, ceva fragil și vulnerabil, care se supune uzurii și schimbării, iar aceasta e baza pe care se presupune că s-a făcut alegerea, neglijându-se alte elemente.

Nu se definesc, cel mai frecvent, date care nu devin pe deplin conștientizabile, dar care sunt extrem de importante pentru a anticipa trăinicia acestei legături, care acționează mai consistent în decizie, care reprezintă conexiunile profunde, acele elemente care completează, de care fiecare are nevoie, în care se regăsește sau care îl valorizează.

Complementaritatea și compatibilitatea pot să se manifeste îmbunătățind relația în momente diferite, dezvoltând comunicarea, întreținând nevoia de cunoaștere a celuilalt, dezvoltând empatia, spulberând singurătatea, contribuind cu alternative în decizii sau în rezolvarea de probleme.

Chiar dacă nunta pare a fi o culme, în sfârșit cucerită, nu e, în realitate, decât treapta cea mai de jos a unui foarte lung urcuş, este şi rămâne o mare şi surprin­zătoare  descoperire viitoare. Și dacă armonia vieții se vede ca fiind posibilă, dacă ghidajul se face după tipare care se perpetuează de sute de ani, atunci este creat acest moment, al nunții, sperându-se că, preluând experiențe sociale transpuse în acest patern, se poate reuși!

Nupțialitatea are și o perspectivă filosofică, căsătoria având și o dimensiune sacră prin sensurile și scopurile ei de întregire a ceea ce suntem. Pentru că definirea prin noi înșine pare uneori limitativă din punctul de vedere al sensului vieții noastre ca și element de raportare. Cele două verighete alăturate pot deveni un simbol al infinitului, a ceea ce poate fi nemărginirea vieții, atunci când, împreună, accesăm nemurirea prin copii.

Căsătorie este o construcție mai complicată decât pare! Dar ușa ei merită să fie deschisă cu un vals!

 

Cerasela LIBEG,

Psiholog clinician și psihoterapeut

Telefon programări: 0745621459

Comentarii Facebook