Articole care merită citite
Reguli noi pentru şcolile de şoferi

Reguli noi pentru şcolile de şoferi

access_time 3 septembrie 2017

Şcolile de şoferi trebuie să aibă o rată de promovare de minimum 40% în primul an, respectiv, de 50% în

Antiaeriana de la Turda face furori în poligonul de la Capu Midia

Antiaeriana de la Turda face furori în poligonul de la Capu Midia

access_time 11 iulie 2019

Începutul lunii iulie a fost unul de foc pentru militarii Batalionului 3 Apărare Antiaeriană „Potaissa”. Turdenii au participat la activitățile de

Companie lider pe piata din Romania angajeaza AMBALATORI

Companie lider pe piata din Romania angajeaza AMBALATORI

access_time 18 noiembrie 2016

Responsabilitati: setarea robotului de paletizare conform produselor care urmeaza sa fie ambalate; etichetarea fiecarui palet inainte de infoliere; participa impreuna

Oboseala

Oboseala

Oboseala

access_time 23 iunie 2014 chat_bubble_outline 0 comentarii

Tot mai frecvent suntem obosiți, întâlnim oameni care se plâng că sunt suprasolicitați, că nu mai au timp pentru ei, nici pentru odihnă și relaxare.

Există un sindrom de oboseală cronică, care trebuie diferențiat de alte afecțiuni care îl includ ca simptom (de exemplu problemele neurologice). Acest sindrom este caracterizat de o stare de oboseală intensă, căreia simți că nu îi mai poți face față, epuizarea fiind în măsură să te determine să renunți la orice altă implicare.

Sentimentul general de disconfort și o stare alterată duc  la o serie de stări de confuzie, fiindcă simți că nu te regăsești în starea aceea, care devine îngrijorătoare.

Dintre funcțiile psihice, se remarcă o afectare mai accentuată a capacității de concentrare, a memoriei (îndeosebi la nivelul memoriei de lucru), dar și a funcțiilor executive (organizare, planificare, decizie).

Se constată un grad de manifestare mai accentut în rândul femeilor, probabil și datorită suprapunerii de roluri avute și gradului mare de implicare în fiecare, dorind să fie și bune mame și soții, dar și profesioniști sau persoane publice remarcabile.

Nu orice stare de oboseală poate fi inclusă însă ca aparținând unei astfel de tulburări. Pentru a fi pus un astfel de diagnostic este necesar să fie îndeplinite câteva (patru sau mai multe) simptome: durata mai mare de șase luni, depreciere considerabilă a concentrării, dureri în gât, ganglioni limfatici sau axiali, dureri musculare inexplicabile, dureri articulare, dureri de cap, stare generală de rău care durează mai mult de 24 de ore după un efort depus și/sau probleme de somn.

Din punct de vedere psihologic aceste manifestări sunt însoțite de anxietate (îndeosebi atacuri de panică) și depresie, dar și de o stare de iritabilitate difuză, de agitație sau dimpotrivă de lentoare.

Din păcate nu există nici un test care să conducă definitiv la acest diagnostic, de sindrom de oboseală cronică, de aceea este adesea asociat cu alte tulburări sau este neglijat în abordare. Din acest motiv nu este abordată în mod specific această problemă, ci sunt adesea gestionate doar unele simptome.

Psihoterapia vine în ajutorul celor afectați, aducând beneficii prin modificarea tiparelor de gândire și comportament, prin terapia tulburărilor afective asociate, dar și prin sprijin în schimbarea stilului de viață, printr-un management eficient al timpului, de exemplu. De asemenea în pachetul psihoterapeutic există și învățarea unor tehnici de relaxare, care pot fi extrem de eficiente în momentele de criză.

Având origini multicauzale (stilul de viață, stresul, orele de somn insuficiente, dieta etc.), oboseala cronică rămâne încă o problemă pe care o tratăm adesea cu superficialitate, deși poate fi factor predispozant pentru declanșarea altor afecțiuni.

Așadar, atunci când simțiți că oboseala devine boală, este momentul să acționați. Este indicat să vă organizați viața de zi cu zi, având ore fixe de culcare, acordându-vă timp pentru dumneavoastră și pentru cei dragi, nu doar pentru profesie.

Evitați substanțele excitante și ajustați-vă prioritățile. Alternarea activităților fizice și intelectuale s-a dovedit adesea un foarte bun  mod de abordare a oboselii, în general.

Și odihnă plăcută, oricând va fi să fie!

 

Cerasela LIBEG,

Psiholog clinician și psihoterapeut

Telefon programări: 0745621459

Comentarii Facebook