Articole care merită citite
Descinderi într-un dosar de delapidare la Cluj!

Descinderi într-un dosar de delapidare la Cluj!

access_time 14 martie 2018

În această dimineaţă, poliţiştii din Alba efectuează 35 de percheziţii la persoane bănuite că ar fi creat un prejudiciu de

Vinul ISSA ajunge la export

Vinul ISSA ajunge la export

access_time 30 septembrie 2018

Crama La Salina din judeţul Cluj a reuşit anul acesta să facă primele livrări de vinuri Issa la export. Producătorul

Bacalaureat 2015: Maria Cosmina Dragotă a obținut cea mai mare medie de la liceele din Câmpia Turzii

Bacalaureat 2015: Maria Cosmina Dragotă a obținut cea mai mare medie de la liceele din Câmpia Turzii

access_time 9 iulie 2015

Maria Cosmina Dragotă, de la Liceul Teoretic Pavel Dan, a obținut cea mai mare medie, conform primelor rezultatea afișate, la

Oglinda

Oglinda

Oglinda

access_time 5 mai 2014 chat_bubble_outline 0 comentarii

Oglinda o folosim doar pentru noi înșine, nu o vom întorce niciodată spre ceilalți, ea este doar pentru descoperirea a ceea ce suntem. Când nu o avem la îndemână ne simțim nesiguri, nemulțumiți, iar ideea de control pare ușor diluată. Oglinda ne ajută să identificăm corect nu doar elemente care sunt convenabile, ci și aspecte care se cuvin a fi corectate.

Câteodată acceptăm reflexia oglinzii, alteori ne deranjează, dar nu o putem refuza, ea este o realitate.  Când nu ne place,  nu vom da vina pe oglindă, ea reflecta doar sinele. Zâmbim, iar din argintul ei primim un zâmbet, ne încruntăm și în oglindă se vede un rictus.

Metoda oglinzii  are o aplicare extrem de personală, deși din punct de vedere al relațiilor sociale ea este cât se poate de complexă. Pentru fiecare dintre noi, din această perspectivă, oglinzi devin chiar oamenii cu care interacționăm.

Suntem imperfecți, dar unici, suntem incapabili de a fi obiectivi când este vorba de noi înșine, dar dispuși să realizăm analize comparative raportându-ne la alții și acceptând că ne deranjează și ceea ce este complet opus modului nostru de a fi asumat și conștientizat, dar și ceea ce nu este acceptabil la noi și este regăsit și la celălalt, părțile nedezvoltate ale personalității noastre.

Oglinda din fața noastră sau oglinda ce suntem pentru alții reflectă ușor ceea ce simțim.  În relația cu ceilalți se nasc atracții, refuzuri, simpatii sau antipatii, unii ne enervează, de alții ne este dor, sunt unii pe care îi înțelegem la un nivel mai profund, le acordăm circumstanțe atenuante oricât de grav ar greși față de noi, iar altora le sancționăm urgent orice abatere de la așteptările pe care le avem. La fel și noi primim din mediu reacții inconstante, surprinzătoare sau previzibile.

Relațiile pe care le stabilim cu ceilalti reprezintă uneori o oglindă a ceea ce avem nevoie. Această oglindă ne arată realitatea necesităților și nevoilor noastre. Relațiile cu ceilați nu înseamnă doar o ofertă, ci și manifestarea unor constrângeri impuse de ajustarea comportamentelor și reacțiilor la cerințele unui om sau unui grup, o uniformizare a unor răsusuri, pentru a fi acceptabile. Compararea cu alții, raportarea la ambianță, proiectarea către ceilalți, duce la acceptarea, incorporarea și aplicarea unor norme, valori sau standarde, care se transformă în comportamente ce facilitează comunicarea, lărgind posibilitățile de cunoaștere a celorlalți, dar și cunoașterea de sine, fiindcă adesea detectezi anumite limite personale.

Oricât de bizar ar părea, în  personalitatea celor din jur regăsim anumite trăsături pe care, la nivel subconștient, încercăm să le reprimăm, să le minimalizăm sau să le ignorăm. Respingem la ceilalți anumite aspecte ale propriei personalități pe care poate nu le constientizăm sau nu dorim să le constientizăm. Pentru că suntem subiectivi, iar jocul oglinzilor uneori ne agresează cu adevăruri refuzate.

Este o nevoie de curaj pentru a accepta testul oglinzii în relațiile cu ceilalți și în onesta relație cu noi înșine. Avem nevoi de curaj pentru a înțelege că imperfecțiunea nu ne este străină.  Dacă aceste forme de curaj ne vor lipsi, vom renunța la oglinzi. Și vom fi mai singuri…

Cerasela LIBEG

Psiholog clinician și psihoterapeut

Comentarii Facebook