Articole care merită citite
Amenajarea peisajeră din Piața Tricolorului este aproape de finalizare

Amenajarea peisajeră din Piața Tricolorului este aproape de finalizare

access_time 24 iunie 2018

Parcul din Centrul Istoric al municipiului Turda a prins culoare!   S-a așternut pământ fertil, se montează gazon și un

Accident cumplit la Cluj!

Accident cumplit la Cluj!

access_time 26 februarie 2018

ISU Cluj a intervenit în cursul după amiezii de ieri ca urmare a unui accident rutier, în care au fost

Delonghi face angajări la Turda

Delonghi face angajări la Turda

access_time 4 septembrie 2015

Firma Delonghi caută operatori linie asamblare la Turda. Interviurile vor avea loc luni, 7 septembrie, între orele 9 – 15,

Pamflet: Mic tratat despre triunghiuri

Pamflet: Mic tratat despre triunghiuri

Pamflet: Mic tratat despre triunghiuri

access_time 28 august 2014 chat_bubble_outline 0 comentarii

Sursa imaginii: www.almeea.com

Sursa imaginii: www.almeea.com

Triunghiul şi-a lăsat amprenta asupra omenirii mai mult decât  alte figuri geometrice.
Până şi oamenii care au trăit în antichitate şi-au dat seama de proprietăţile miraculoase ale triunghiului. Se cunoaşte cazul grecului Pitagora, care nici politică nu a făcut, nici masterate sau doctorate nu a colecţionat, dar a descoperit „Puntea măgarului”. Şi astfel, de la Pitagora citire, mii de generaţii de elevi, de la şcoli din toată lumea, au învăţat, la geometrie, despre o proprietate a triunghiului care, particularizată pentru triunghiurile dreptunghice zice că suma pătratelor catetelor (laturile care formează unghiul drept, pentru doctori) este egală cu valoarea pătratului ipotenuzei (latura opusă unghiului drept, pentru aceiaşi). Această teoremă şi-a dobândit renumele, bine- sau nemeritat de „Punte a măgarilor”. Elevii ştiu de ce…

Mai departe, istoria triunghiurilor consemnează isprava arhipelagului Insulelor Bermude. După ce au observat că tot ce intră acolo, corabie, avion, vapor, nu mai prea iese, oamenii de ştiinţă, au mai băgat de seamă şi că perimetrul inexplicabilelor dispariţii are formă de triunghi. Şi aşa a apărut Triunghiul Bermudelor, cunoscut, mai cu seamă, drept locul unde dispar nave.

Şi, uite aşa, istoria triunghiurilor se apropie şi de România. Nu o face decât pentru a demonstra antitalentul indigenilor, când vine vorba de identificarea curiozităţilor ce ar putea deveni atracţii irezistibile pentru turişti. Românii înţeleg să cheltuiască milioane de euro pe atracţii turistice, din categoria telegondolelor, bunăoară, dar nu catadicsesc să risipească câţiva neuroni în acelaşi scop. Că dacă cineva ar face-o, lesne ar descoperi o conexiune între dispariţia flotei româneşti, un efect produs de  cauze necunoscute şi proprietatea Triunghiului Bermudelor. Şi, deoarece nevoia de a explica dispariţia flotei de sub catargul tricolor  cere un triunghi asemenea cu cel al Bermudelor, de ce să nu-l inventeze românii?

Pentru a nu mai fi cârcotaşi, iată, trecem, peste flota dispărută, ajungem la „Puntea măgarilor” şi apoi recunoaştem că niscaiva preocupări în acest sens, adică cel turistic,  totuşi există. Recomandăm amatorilor de senzaţii tari să nu scape ocazia de a admira „triunghiul turistic” ce va apărea la Turda, în judeţul Cluj, din ţara numită România, În scurt timp. acesta va putea fi văzut, admirat şi fotografiat vreme de trei zile, între 29 şi 31 august, când va trona în centrul Turzii, câte zece ceasuri, zilnic, între orele 10-20.

Cetăţenii care au citit programul „Zilelor Turzii” au crezut că organizatorii le rezervă o excursie pe ruta Salină-Castrul Roman-Cheile Turzii, când le-a căzut sub ochi chestia cu triunghiul turistic.

Dar găselniţa, nici pomeneală să propună un tur al obiectivelor turistice amintite. Nuuuuu! „Triunghiul turistic” înseamnă, pur şi simplu, ceea ce arată numele său: adică trei tarabe vor fi aşezate astfel încât să închipuiască figura geometrică pomenită. Pe tarabele cu rol de laturi ale unui triunghi, nu se ştie încă dacă dreptunghic, isoscel, echilateral, sau oarecare, se vor afla pliante cu multe poze şi cu mai puţin text, ce vor descrie obiectivele turistice triunghizate, adică Salina, Castrul Roman şi Cheile Turzii!

Aşadar, adio tur cu autobuzul supraetajat, la care se gândeau cetăţenii care au luat cunoştinţă de „triunghiul turistic”. Vizitatorii triunghiului vor putea face, cel mult turul tarabelor care îl desenează, pentru a trece în revistă pliantele cu imagini din cele trei obiective turistice din preajma Turzii, prezentate sub formă de figuri geometrice.

„Triunghiul turistic” poate oferi alte tentaţii: Bunăoară, se pot aşeza diverse obiecte în interiorul perimetrului format de cele trei tarabe, iar pe margine, spectatorii pot paria: „Dispare! Nu dispare!”. Dacă nu îşi dovedeşte dexterităţi similare celor ale Triunghiului Bermudelor, triunghiul turistic de la Turda poate servi drept material didactic pentru lecţiile de geometrie sau pentru cele de trigonometrie. Să ne închipuim ce uşoară, pitorească şi atractivă ar deveni predarea teoremei lui Pitagora: „Dragi elevi, pătratul Salinei, adunat cu pătratul Castrului Roman face exact pătratul Cheilor Turzii”. Sau, la trigonometrie: Sinusul unghiului format de Castrul Roman şi Cheile Turzii este egal cu valoarea rezultatului împărţirii Salinei la Chei. Şi, pentru a generaliza concluzia, uite aşa pot afla turiştii că sinusurile se desfundă cu sare, iar dacă nu merge şi Cheile Turzii ţin loc de leac. Cu datele oferite de triunghiul turistic nu se poate afla nicio informaţie despre şperaclele Turzii.

Cine continuă această gimnastică a creierului nu poate să nu constate că Salina şi Cheile, fie acestea şi cele ale Turzii, sunt substantive de gen feminin: „O salină, două saline; O cheie, două chei!” Dacă s-a ajuns până aici, la un pas mai încolo se poate constata apartenenţa Castrului Roman la genul neutru: „Un castru, două castre”. Ufff… Era cât pe aici! de era masculin, puteau crede oamenii că au de-a face cu un triunghi amoros! Şi încă în public! Dar genul neutru a salvat „triunghiul turistic”.

Breaking news: Moştenitorii lui Pitagora se îndreaptă spre Turda, unde vor ajunge odată cu „Zilele Oraşului”. O informaţie „pe surse” dezvăluie scopul venirii grecilor în străvechea Potaissă romană: Vor să revendice „triunghiul turistic” şi, în acest sens, vor adresa o cerere comisiei locale pentru aplicarea Legii 10!

 

Emil HĂLĂŞTUAN

Comentarii Facebook