Articole care merită citite
Vânt rece şi ninsori la final de săptămână

Vânt rece şi ninsori la final de săptămână

access_time 9 ianuarie 2015

Meteorologii anunţă două zile de ninsori şi intensificări ale vântului într-un interval ce începe astăzi de la ora 10 până

Clujenii nu vor aur cu cianuri

Clujenii nu vor aur cu cianuri

access_time 12 septembrie 2013

Normal 0 false false false EN-US X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes;

Elevii de la CNVM, în topul celor pregătiţi să înfrunte BAC-ul

Elevii de la CNVM, în topul celor pregătiţi să înfrunte BAC-ul

access_time 14 martie 2014

    Mai bine de jumătate dintre elevii de clasa a XII-a au luat note sub 5 la simularea examenului

Piesa Fun, momentul când incestul repetat şi incestul imaginat se întâlnesc în staţia de autobuz

Piesa Fun, momentul când incestul repetat şi incestul imaginat se întâlnesc în staţia de autobuz

Piesa Fun, momentul când incestul repetat şi incestul imaginat se întâlnesc în staţia de autobuz

access_time 17 octombrie 2014 chat_bubble_outline 0 comentarii

f40232eb2bc288954cc89c50a2f68877

Joi, 16 octombrie 2014, pe scena Teatrului Municipal “Aureliu Manea” Turda a avut loc premiera peisei Fun de James Bosley în traducerea lui Vlad Massaci. Piesa regizată de Aureliu Manea a deschis seria spectacolelor organizate în cadrul festivalului “Teatru pe drumul sării” şi  a fost una dintre cele mai aşteptate premiere ale sezonului.  Scenariul lui James Bosley spune povestea a două adolescente instabile emoţional care ucid o bătrână în propria ei casă.  Povestea întâlnirii celor două fete, întâlnire doar de o zi, este de fapt o istorisire a cum îţi poate schimba definitiv  viaţa, o întânire rău întîmplată. Încrucişarea  dintr cele două personaje din piesă  este una a  extremelor- o fată cu obsesii sexuale iar cealaltă cu traume sexuale, dau naştere unui fenomen de serendipitate distorsionat ce se încheie cu o crimă.

Ce, dar mai ales cum  se pote întâmpla, atunci când incestul repetat şi incestul imaginat se întâlnesc prin încrucişarea a două adolescente, este de fapt subiectul musichall-ului de la Turda.

Piesa regizată de Mihai Mănuţiu poate fi şocantă pentru un public mai conservator precum cel de la Turda, iar senzaţia de disconfort ce o pot simţi unii spectatori vine nu atât din cauza subiectului piesei ci mai ales din cauza alegerii regizorale. Dacă filmul FUN din 1994 al regizorului Rafal Zielinski, bazat pe acelaşi scenariu, este unul mai dramatic- se rupe narativul cu scene alb-negru filmate în centrul de detenţie unde ajung cele două adolescente, în piesa lui Mihai Mănuţiu, incestul şi crima ajung să fie cântate. Cum un public conservator atribuie de regulă muzicii alte valenţe decât aceea de a  cânta incestul, violul şi crima iar musichall-ul este asociat în mintea spectatorilor obişnuiţi cu distracţia, piesa lui Mihai Mănuţiu poate produce iniţial un disconfort.

Piesa Fun în regia lui Mihai Măniuţiu, scenografia Adrian Damian, muzica Şerban Ursachi, coregrafia Eniko Gyoryjakab, i-a adus pe scena teatrului turdean pe  Romina Merei, Anca Hanu, Narcisa Pintea,  Flavia Giurgiu, Renata Fabian, Maria Salcă şi Marian Râlea.

Festivalul “Teatru pe drumul sari” va continua astăzi cu piesa în limba maghiară “Recviem pentru o casă” de  Teatrul Naţional Tg Mureş- Compania Tompa Miklos, spectacol invitat  –  Recviem pentru o casă de Eva Medgyessy în  regia artistică Kovacs Levente în care vor juca : Kilyen Ilka şi Makra Lajos.

 Horea HUDREA

Comentarii Facebook