Articole care merită citite
Rectificare pozitivă de buget la Turda

Rectificare pozitivă de buget la Turda

access_time 14 iunie 2018

Consilierii turdeni au aprobat azi o rectificare pozitivă de buget, în baza căreia s-au suplimentat sumele destinate asfaltării străzilor, dar

Pste 4000 de turdeni vor beneficia de ajutoarele de la UE

Pste 4000 de turdeni vor beneficia de ajutoarele de la UE

access_time 10 octombrie 2013

      Peste 4000 de persoane cu probleme sociale din Turda vor beneficia de ajutoarele în alimente acordate de

O mașină a luat foc în parcarea unui bloc din Câmpia Turzii

O mașină a luat foc în parcarea unui bloc din Câmpia Turzii

access_time 20 martie 2017

În această dimineață în jurul orelor 6.00, o mașină din Câmpia Turzii a luat foc în fata blocului unde a

Plictiseala

Plictiseala

Plictiseala

access_time 20 aprilie 2015 chat_bubble_outline 0 comentarii

Când vorbim de emoții negative, se întâmplă destul de rar să enumerăm  și plictiseala printre acestea. Este adevărat că, adesea, aceasta nu este decât o pistă de lansare a altora resimțite mai acut, cum ar fi iritarea sau deprimarea, iar tendința este să ne oprim la cele mai intense.

Resimțim însă acut lipsa de acțiune, inadecvarea și inutilitatea unor momente care trec extrem de încet, în zile când suntem prea liberi, în sărbători sau vacanțe prelungite. Ne simțim singuri chiar dacă nu suntem singuri, când ne plictisim.  Se vorbește tot mai des de un stres de subactivare, specific persoanelor foarte implicate în activitate, care sunt scoase dintr-un program foarte clar, cu coordonate bine definite și sunt invitate să se relaxeze, să stea pur și simplu, alături de cei familiari, apropiați sau foarte cunoscuți.

Plictiseala, credem că se manifestă în relația stabilită între noi și un timp neorganizat, dar și între noi și anumite apecte din mediu care ne-au devenit atât de obișnuite, încât par obositoare, greu de perpetuat ca atare.

Această stare generează apariția nevoii de a schimba ceva. Este mai simplu când este vorba de obiecte care se pot schimba, dar e mai dificil când ne plictisim de oamenii de lângă noi. A crede că înlocuirea lor va reduce disconfortul plictiselii este din start o idee greșită, pentru că de fapt problema este la nivelul relației dintre noi și ceilalți. Așadar relația este cea care se cuvine a fi analizată și asupra sa se pot face ajustările pentru a adecva funcționarea, astfel ca  plictisul să nu mai fie prezent.

Ros și Jeremy Holmes dau o definiție scurtă și clară a plictiselii, în cartea  „Ecologia stărilor sufletești”. Ei spun despre plictiseală că este „un gol interior care tânjește să fie umplut. Plictiseala este expectativa unui viitor interesant care nu vine niciodată”.

Pentru a fi vie, o relație presupune interacțiune, schimb, implicare. Prea obișnuiți unii cu alții, uităm să ne mai bucurăm de lucruri simple, să ne stimulăm intelectual, să ne creăm și să ne oferim momente speciale. Limitele financiare, adesea invocate, nu sunt atât de implicate în întreținerea acestei stări, cât este lipsa de independență și timpul prea mult petrecut de unii parteneri împreună. Apare o suprasaturare, o diminuare a interesului pentru gesturi, subiecte, acțiuni. Rutina devine astfel un aliat al plictiselii.

Ca să alungi plictiseala este important să-ți înțelegi partenerul, să comunici cu el, să afli nevoile și așteptările intelectuale, comportamentale, afective pe care acesta le are. Comunicarea presupune reciprocitate, schimb, iar elementele de noutate pot să apară. Lipsa de comunicare reprezintă o manifestare a egoismului, un refuz al schimbului dintre oameni. Iar atunci când nu oferim, nu vom primi. Ca să învingi plictiseala trebuie să schimbi ceva la tine, pentru a influența relația cu celălalt. Nu este corect să îl acuzi pe celălalt pentru indiferență. Indiferența o poți schimba tu.

Dacă nu veți face nimic veți ajunge să vă complaceți, dar veți fi mai nefericiți, mai iritabili, mai conflictuali. Obișnuința nu este o stare de nedepășit. Este necesar doar să fii deschis, spre a crea situații noi alături de cel prezent lângă tine.

Încearcă să îl redescoperi pe celălalt și te vei redescoperi pe tine!

Plictiseala se hrănește doar din renunțările noastre.

 

Cerasela LIBEG

Psiholog clinician și psihoterapeut

Telefon programări: 0745 – 621459

 

 

 

Comentarii Facebook