Articole care merită citite
Bosch caută personal la Mihai Viteazu

Bosch caută personal la Mihai Viteazu

access_time 24 aprilie 2018

Odată cu sosirea primăverii firmele de recrutare organizează tot mai multe sesiuni de interviuri în zona Turzii.   După Fujikura

Primăria chemată la vânătoare de lilieci

Primăria chemată la vânătoare de lilieci

access_time 7 septembrie 2012

    Pe lângă câinii comunitari, ciorile ori pisicile fără stăpân, turdenii reclamă apariţia bufniţelor şi mai nou a liliecilor.

NEWS ALERT: Temperaturi de peste 40 de grade C prognozate la Cluj!

NEWS ALERT: Temperaturi de peste 40 de grade C prognozate la Cluj!

access_time 3 august 2017

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, joi, o avertizare Cod roșu de căldură extremă, valabilă vineri și sâmbătă, în

Articol

Preotul Ioan Opriș comemorat de autoritățile locale

Preotul Ioan Opriș comemorat de autoritățile locale

access_time 9 octombrie 2018 chat_bubble_outline 0 comentarii

Zeci de turdeni au participat luni la comemorarea preotului Ioan Opriș, eveniment organizat de Protopopiatul Ortodox Turda și Parohiile Ortodoxe din Oprișani în curtea Bisericii Adormirea Maicii Domnului, din Turda.

Cei 100 de ani de la martiriul preotului Ioan Opriș, au debutat cu un ceremonial solemn ce a inclus slujba de parastas oficiată de IPS Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, alocuțiunea primarului Matei Cristian, momentul artistic – respectiv o scenetă istorică a fost concepută de Prof Virgil Deceanu, fostul director al Teatrului din Turda.

A urmat lansarea monografiei „Preotul Ioan Opriș martir al neamului” ediția a II-a (îmbogățită) – autor Ioan Bembea, depuneri de coroane.

Anul acesta România a împlinit prima sută de ani ca Stat Unitar. S-au împlinit 100 de ani de când s-a înfăptuit Marea Unire, care va rămâne pe vecie cea mai sublimă pagină a istoriei românești. Tot 100 de ani se împlinesc de când părintele nostru, Ioan Opriș, a fost împușcat pe treptele bisericii de soldații maghiari, pentru faptul că a avut puterea, curajul și demnitatea de a-și apăra țara.

În preajma Marii Uniri din 1918, părintele Ioan Opriș a îndemnat oamenii să meargă la Alba Iulia, i-a chemat în biserică și i-a pus să jure că nu vor trăda România. A iubit atât de mult această națiune, și-a dorit atât de mult libertatea, încât și-a apărat cu prețul vieții principiile și valorile.

Nu a mai apucat să-si vadă visul împlinit, însă iată-ne astăzi aici, la ceas aniversar, într-o Românie unită, amintindu-ne de acest om minunat și punând la loc de cinste întreaga lui existență, vrednică de mulțumire, apreciere și pomenire veșnică.

Dumnezeu să-l aibă în pază și să-l odihnească!” spune primarul Matei Cristian în discursul său.

764 Vizualizări totale, 2 Vizualizări azi

Comentarii Facebook