Articole care merită citite
Consiliul Local Turda se întrunește în ședință ordinară, în 31 ianuarie

Consiliul Local Turda se întrunește în ședință ordinară, în 31 ianuarie

access_time 25 ianuarie 2019

Ordinea de zi a ședinței ordinare a Consiliului Local al Municipiului Turda din data de 31 ianuarie 2019, ora 13.00

Primarul Lojigan acuză: „S-a produs un adevărat jaf la Trei Lacuri din cauza braconajului!”

Primarul Lojigan acuză: „S-a produs un adevărat jaf la Trei Lacuri din cauza braconajului!”

access_time 18 martie 2017

Primarul municipiului Câmpia Turzii, Dorin Lojigan, a declarat în cadrul unei conferințe de presă, că în zona de agrement ”La

Crematoriul uman de la Moldoveneşti – 28 de incinerări în mai puţin de patru luni

Crematoriul uman de la Moldoveneşti – 28 de incinerări în mai puţin de patru luni

access_time 12 ianuarie 2015

Din octombrie 2014, până în ianuarie, la crematoriul uman din Moldoveneşti au fost incinerate 28 de cadavre. Mirea Dunca, directorul

Prietenie sau iubire?

Prietenie sau iubire?

Prietenie sau iubire?

access_time 10 decembrie 2012 chat_bubble_outline 2 comentarii

Există relaţii interumane greu de circumscris unei categorii, mai ales de cei care le privesc din exterior, fără a avea în vedere o realitate trăită de cei implicaţi în aceste relaţii. Astfel apar unele distorsiuni cognitive în analiză şi unele interpretări total eronate. Cu atât mai mult, dacă în această relaţie diadică sunt implicaţi un bărbat şi o femeie. 

Sclavi ai prejudecăţilor, excludem o realitate de prietenie posibilă, pentru a nu fi înteleşi greşit, pentru a ne proteja imaginea, pentru a ne feri de evaluarea socială nefavorabilă, manifestându-ne, de fapt, neîncrederea chiar în noi inşine, în cel mai înalt grad, refuzându-ne un minunat dar pe care ni-l putem face ca fiinţe sociale.

La nivelul conştiinţei comune există un prototip al prieteniei, care poate fi concretizat într-o mulţime de caracteristici mai mult sau mai puţin articulate, dar care primeşte acum noi sensuri.

Tendinţa este de a considera prieteniile ca armonii complexe, ce implică un amestec de similitudini şi de complementarităţi. Prietenia e întemeiată pe afecţiune, pe bucuria sau plăcerea de a fi împreună. Este o relaţie autentică între persoane egale, în care nimeni nu joacă un rol, în afară, desigur, de cel de prieten. Loialitatea este proiectată ca principiu, neacceptându-se disimularea şi trădarea.

Prietenia presupune acordarea de sprijin, de susţinere şi apărare mutuală, promisiunea de a face ceva pentru celălalt, găsirea cu uşurinţă a unui limbaj comun, înţelegerea reciprocă, similaritatea, acceptarea partenerului aşa cum este, cu opţiunile lui personale, respectul acestuia şi maxima sinceritate.

Dar, cu toate acestea, nici prietenia nu este ferită de tensiuni sau conflicte, ca orice relaţie interumană. Nimic nu este perfect.

În schimb “ştim efectiv foarte puţin despre iubire” (Freud). Fiecare îşi construieşte, începând din adolescenţă, un prototip, o imagine derivată din experienţe trăite sau imaginate. Nu se pune problema dacă acesta imagine este corectă sau nu, dacă este un amestec între adevăr şi iluzie. Intâlnirea cu “obiectul dragostei”  va susţine acest construct, îl va nuanţa sau corecta.

Procesul emoţional complex, care se dezvoltă, suprapune eticheta de “ dragoste” peste un tablou de activare, de modificări fiziologice interne, însoţite de manifestări comportamentale tipice: schimbul de priviri, expresii verbale, gesturi de tandreţe, limbajul corporal, creşterea proximităţii fizice între parteneri, dorinţa sexuală, etc. Stările emoţionale, odată structurate, se proiectează asupra persoanei – ţintă reliefând-o într-o anumită lumină, cu însuşiri exagerate într-un sens sau altul. Chiar relaţia primeşte o dimensiune disproporţionată, în sensul unor  interpretări iraţionale.  La început, totul e privit la nivel absolutist, global, neîmplinirile sunt catastrofate, iar toleranţa la frustrare este adesea foarte redusă.

Prietenia este adesea interpretată raţional, iar iubirea intr-un mod iraţional. Cel puţin, de la iniţierea celei din urmă, până când ataşamentul primeşte note mai profunde şi complexe. Pentru a distinge între “simple cunoştinţe”, prietenie, dragoste, căsătorie, ar fi aşadar de avut în vedere  caracterul exclusiv al relaţiei, statornicia, impactul normelor sociale şi proeminenţa expresiei emoţionale.

Cercetările asupra prieteniei şi iubirii, aflate abia la început în studiile psihologice, odată cu acumularea datelor, vor oferi şansa unor aplicaţii în consilierea oamenilor, pentru a putea răspunde corect la întrebarea: este prietenie sau e iubire?

 

Cu prietenie,

Cerasela LIBEG

 

Comentarii Facebook

  • ovi

    Prietenia dinte un baiat si o fata, poate foarte usor confundata cu una sentimentala….problema este alta, cum faci atunci cand ai iubita si o prietena foarte buna, ca sa nu starnesti gelozia?

  • Înţeleg că te preocupă ideea de a le păstra pe amândouă, evitând totodată o posibilă tensiune între cele două persoane . Pentru a evita confuziile e bine să ţinem cont de specificul fiecărei relaţii. Prietenia este o relaţie deschisă, pe când iubirea are un caracter exclusiv. Cea mai simplă soluţie este să nu transformi prietenia în ceva exclusiv. Astfel, prietena nu e indicat să fie ascunsă iubitei, e bine, dacă e posibil, să o cunoască, să poată chiar să interacţioneze, să observe că este o relaţie cu limite bine păstrate. Dacă iubita ta este foarte geloasă, de vină poate fi lipsa de încredere în ea însăşi sau în relaţia voastră, iar aceasta devine o problemă de cuplu.