Articole care merită citite
După decenii de aşteptare, un cătun din Viişoara a fost electrificat (video)

După decenii de aşteptare, un cătun din Viişoara a fost electrificat (video)

access_time 17 decembrie 2013

  Locuitorii din cătunul Zurcumba, comuna Viişoara au de astăzi energie electrică, după decenii de aşteptare. Timp de zeci de

Întrerupere furnizare apă potabilă și furnizare apă potabilă cu presiune redusă în municipiul Turda, în 25 martie

access_time 24 martie 2019

Compania de Apă ARIEŞ anunță întreruperea furnizării apei potabile în data de 25.03.2019, între orele 08.00 – 14.00, în municipiul Turda. Sunt afectate imobilele situate în cartierul Micro 2,

Liderul USL Cristian Matei a dat curs unei cereri uitate din ianuarie în sertarele Primăriei Turda:    Bani pentru Sfânta Irina

Liderul USL Cristian Matei a dat curs unei cereri uitate din ianuarie în sertarele Primăriei Turda: Bani pentru Sfânta Irina

access_time 30 noiembrie 2012

Fundaţia Filantropică Sfânta Irina a primit 7 mii de lei de la bugetul Turzii. Banii se vor folosi pentru amenajarea

Primul planetariu mobil din România vine în orașul nostru -Următorul Gagarin ar putea fi chiar copilul tău-

Primul planetariu mobil din România vine în orașul nostru -Următorul Gagarin ar putea fi chiar copilul tău-

Primul planetariu mobil din România vine în orașul nostru -Următorul Gagarin ar putea fi chiar copilul tău-

access_time 21 februarie 2019 chat_bubble_outline 0 comentarii

Robotul Curiosity și Galileo Galilei vin în Câmpia Turzii, în cadrul unei experiențe unice,  pentru exploratori de toate vârstele.

 

În perioada 28 – 30 martie 2019, Municipiul Câmpia Turzii va găzdui exponatele primului planetariu mobil din România. Evenimentul se desfășoară în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local al Municipiului Câmpia Turzii.

 

Vizitatorii vor putea afla lucruri noi despre univers, constelații, asteroizi, exploratori ai universului, Galileo Galilei sau robotul Curiosity. Totul se va petrece în cadrul unei serii de proiecții spectaculoase însoțite de prezentări interactive, care vor avea loc într-un dome mobilcu diametrul de 8 metri și înălțimea de 5 metri.

 

Spectacolele vor avea loc în incinta Sălii Sporturilor „Ioan Stanatiev” și se vor desfășura din oră în oră, în intervalul orar 9:00 – 18:00. Durata unei proiecții este de aproximativ 50 de minute, iar prețul unui bilet este de 15 RON. Domul în care se vor desfășura spectacolele are o capacitate de primire pentru 60 de persoane.

 

Accesul la eveniment se face fie pe bază de rezervări la 0740365699, fie cu 15 minute înainte de începerea spectacolului, în limita locurilor disponibile – la Sala Sporturilor „Ioan Stanatiev”.

Proiectul este unul unic prin caracterul său educațional și interactiv.

„Noi ne-am dat seama că astronomia e tratată foarte sumar în școli sau, cel puțin, că prezentările care se fac nu sunt ambalate într-un mod interactiv și atractiv pentru copii. E important ca ei să poată pune întrebări, să-și exprime bucuria liberi și să își dea seama de frumusețea universului, mai ales în contextul în care astronomia e o știință în plină expansiune, căreia i se acordă o atenție din ce în ce mai mare și de către publicul larg. Cine știe? Următorul Gagarin s-ar putea naște în Câmpia Turzii”, e de părere Adrian Filpișan, inițiatorul și coordonatorul principal al Planetariului Mobil Educațional.

Prezentarea de la Câmpia Turzii poartă titlul: „Exploratori ai Universului: Galileo Galilei și Curiosity” și va conține o hartă 1:1 a boltei cerești de deasupra Câmpiei Turzii, însoțită de explicații, informații privitoare la exploratorii spațiului, constelații și planete, dar și o proiecție 3D a unor asteroizi în mișcare, care poate fi urmărită fără ochelari speciali.

De asemenea, cei prezenți la eveniment se vor lăsa purtați de telescopul Hubble în tainele universului, iar la sfârșit vor putea cunoaște un astronaut de pe Stația Spațială Internațională.

Vârsta minimă recomandată pentru vizitatori este de 4 ani, cu însoțitor adult.

„În calitate de părinte, îmi imaginez impactul pe care această prezentare îl poate avea asupra minților tinere, însetate de cunoaștere. Tocmai din aceste motive, am decis să sprijinim expoziția din orașul nostru și, personal, sunt entuziasmat că Primul Planetariu Mobil din România vine la Câmpia Turzii. Îi invit pe tineri și copii să vină în Sala Sporturilor Ioan Stanatiev, în perioada 28-30 martie 2019, pentru a trăi o experiență unică, de neuitat”, afirmă Dorin Nicolae LOJIGAN, primarul municipiului Câmpia Turzii.

Comentarii Facebook