Articole care merită citite
SVSU Turda – exercitiu practic aplicativ pentru alarmarea şi evacuarea elevilor

SVSU Turda – exercitiu practic aplicativ pentru alarmarea şi evacuarea elevilor

access_time 26 aprilie 2018

Pentru ca micuții noştri să fie în siguranță în orice situație, Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență din cadrul Primăriei

Peste 270 de milioane de euro, pentru autostrada Sebeş-Turda

Peste 270 de milioane de euro, pentru autostrada Sebeş-Turda

access_time 7 martie 2018

Autostrada Sebeş-Turda a primit o finanţare de peste 270 milioane de euro din Fondul European de Dezvoltare Regională.   Banii

Profita de ultima zi de inscriere. Tu ti-ai securizat locul la eveniment?

Profita de ultima zi de inscriere. Tu ti-ai securizat locul la eveniment?

access_time 5 august 2016

YOUTH MAX- dezvoltare personala pentru copii si tineri. Iti doresti sa ii oferi copilului tau uneltele practice de care are

Pseudoroluri

Pseudoroluri

Pseudoroluri

access_time 3 martie 2015 chat_bubble_outline 0 comentarii

psihoRoluri şi pseudoroluri, autenticitate şi aparenţă… Schimbarea face parte din viaţa noastră, uneori ne obligă să oferim o imagine adecvată unei situaţii, alteori ne permite să exprimăm chiar ceea ce suntem, la nivelul gândurilor, emoţiilor şi faptelor noastre sincere.

Când ceeea ce manifestăm este în contradicţie cu ceea ce trăim la nivel cognitiv, afectiv şi comportamental, vorbim de pseudoroluri. Pseudorolurile sunt performate mai ales când se doreşte salvarea aparenţelor.

Când vorbim de pseudoroluri depunem efort să părem ceea ce nu suntem, dar am vrea să părem a fi (suntem nervoşi, dar dorim să părem calmi  şi controlaţi, de exemplu). În pseudorol vorbim de inautenticitate, de fals, de „a juca teatru” de imagini fabricate pentru că acestea sunt dorite, sunt acceptate social, chiar dacă sunt măşti ce ne încurcă şi care ne acoperă ochii, amăgindu-ne cu imaginile pe care le oferim lumii pentru a o păcăli sau pentru a ne salva de dezaprobare.

Orice manifestăm pe plan social are însă dublu sens, e cu efect, cu reacţie, cu dus şi întors. Ceva tot răzbate, ceva tot va trăda adevărul. Pseudorolul se joacă la nivel conştient, de aici şi tensiunea manifestării lui, care obligă la control atent, la resurse consumate voluntar. Iar a avea o voinţă care să te ghideze devine chiar apreciabil în societatea contemporană. În cazul în discuţie, voinţa are rol de constrângere. Te determină să stăpâneşti ceea ce se cere a fi manifestat, să nu fii ceea ce este rolul tău implicit, de care te îndoieşti, să fii conform unor standarde care adesea sunt ale altora.

Reprimarea intenţionată a manifestărilor va genera suferinţă, pentru că în aceste manifestări nu stă atât controlul situaţiilor, cât teama că nu le vom putea stăpâni, nu atât nevoia de a fi atractivi şi apreciaţi, cât o problematică ce ţine de acceptarea de sine.

Impunerea unui rol nu va determina un rol, ci, cel mai frecvent, un pseudorol. Dar „Cum să fiu soţia ideală”  „Cum să fiu un părinte model”… sfaturile oferite pe bandă rulantă de cărţile motivaţionale sau de vecina binevoitoare nu conduc la dezvoltare personală sau la optimizarea a ceea ce este o persoană, ci propun exersarea a ceva nou, ceva ce nu este în posesia persoanei respective, pentru a servi nevoii de aplicare concretă a  unui tipar menit să salveze altceva.

Cât poate funcţiona şi dacă e util un pseudorol? Poate funcţiona pe termen scurt, poate da chiar şi roade, tot pe termen scurt, dar, la un moment dat, nealiniindu-se modelelor noastre autentice de gândire şi de comportament, va rămâne uitat undeva, ca o haină de împrumut în care ne simţim stânjeniţi sau inconfortabil.

Ca să funcţoneze adecvat un rol  social se desfăşoară într-o relaţie de congruenţă cu ceea ce suntem noi, fără a depune efort voluntar, fără a ne forţa să părem ceea ce nu suntem sau nu putem deveni pe de-a întregul niciodată.

Nu putem exclude total pseudorolurile din viaţa noastră, dar ele sunt acceptabile doar când se circumscriu unor momente particulare, rare, fiind excepţii. Altfel vom obosi şi nu vom mai şti prea corect cine suntem.

Cerasela LIBEG

Psiholog clinician și psihoterapeut

Telefon programări: 0745-621459

 

Comentarii Facebook