Articole care merită citite
Scoala Populară maghiară la Câmpia Turzii

Scoala Populară maghiară la Câmpia Turzii

access_time 8 februarie 2017

  În perioada 13-16 februarie 2017, în Municipiul Câmpia Turzii se va desfăşura ediţia cu numărul 28 a Şcolii Populare

PDL Turda – în febra alegerilor

PDL Turda – în febra alegerilor

access_time 2 noiembrie 2013

Normal 0 false false false EN-US X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99;

Accident la ieșirea din Turda spre Alba

Accident la ieșirea din Turda spre Alba

access_time 10 iunie 2017

Vineri s-a produs un accident rutier la ieșirea din Turda spre Alba în zona A&A soldat cu patru victime.  

Psihologii, radiaţi de Plumb

Psihologii, radiaţi de Plumb

Psihologii, radiaţi de Plumb

access_time 17 martie 2015 chat_bubble_outline 0 comentarii

Sursa imaginii: www.regielive.ro

Sursa imaginii: www.regielive.ro

Ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Rovana Plumb, a desfiinţat ocupaţia de psiholog. Prin Ordinul nr. 123/123/2015 privind modificarea şi completarea Clasificării ocupaţiilor din România – nivel de ocupaţie (şase caractere), aprobat de Ministerul Muncii şi de Institutul Naţional de Statistică, a fost radiată ocupaţia de psiholog, poziţia 263411. Din 9 martie pot exercita această profesie doar psihologii şefi de laboratoare/secţii, psihologii pe ramuri (industriali, clinicieni, educaţionali etc.) şi cercetătorii în psihologie. Practic, de la 9 martie, toate persoanele încadrate în ocupaţia radiată sunt considerate psihologi începători, indiferent câtă experienţă au la activ. Pentru a-şi putea exercita, în continuare, profesia de psiholog, aceştia trebuie să devină membri ai Colegiului Psihologilor (COPSI). După plata (obligatorie) a taxelor de dosar şi de interviu către COPSI “fiecare începător trebuie să îşi aleagă un supervizor, pe care îl va plăti lunar, cu cel puţin 200 de lei” după cum se afirmă în publicaţia Puterea. Apoi fiecare „începător“ va trebui să acumuleze credite, prin participarea la cursuri de formare profesională, plătite, evident, tot din buzunarul propriu.
Colegiul Psihologilor salută decizia de radiere a ocupaţiei de psiholog, luată de ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, împreună cu Institutul Naţional de Statistică. Într-un comunicat al COPSI, cu privire la exercitarea specializată a profesiei de psiholog cu drept de liberă practică, se precizează că Ordinul comun 123/123/2015 prin care Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice și Institutul Național de Statistică au dispus radierea profesiei de psiholog reprezintă o măsură binevenită, deoarece  “existența ocupației de psiholog în afara ariei de reglementare profesională induce în eroare beneficiarii serviciilor psihologice, psihologii cu drept de liberă practică, dar și pe angajatorii acestora. În această ordine de idei, s-a observat tendința unor instituții, de a angaja psihologi cu o singură normă de muncă, însa cu o paletă largă de atribuții profesionale, nerespectând standardele de calitate în serviciile psihologice și aducând grave prejudicii pieței serviciilor psihologice (ex. un psiholog avea obligația furnizării serviciilor în mai multe specialități profesionale).
Totodată, ocupația de psiholog, ca ocupație distinctă de cele aferente specialitaților profesionale, a permis de multe ori speculații și artificii juridice, care au facilitat exercitarea ilegală a profesiei. După măsura radierii ocupației de psiholog, angajatorii și beneficiarii serviciilor psihologice vor putea accesa doar servicii psihologice specializate, în acord cu standardele de calitate în serviciile psihologice, potrivit reglementărilor naționale și practicii internaționale în domeniu” se precizează în comunicatul COPSI. În continuare, Colegiul Psihologilor indică ocupaţiile în care vor putea lucra psihologii. Potrivit COPSI, acestea sunt: psiholog în specialitatea psihologie clinică (cod 244501);
psiholog în specialitatea consiliere psihologică (cod 244502); psiholog în specialitatea psihoterapie (cod 244503); psiholog în specialitatea psihologia muncii și organizaţională (cod 244504); psiholog în specialitatea psihologia transporturilor (cod 244505); psiholog în specialitatea psihologia aplicată în servicii (cod 244506); psiholog în specialitatea psihologie educațională, consiliere școlară și vocațională (cod 244507); psiholog în specialitatea psihopedagogie specială (cod 244508); psiholog în specialitatea psihologie aplicată în domeniul securității naționale (cod 244509) şi psiholog în specialitatea psihologie judiciară – evaluarea comportamentului simulat (cod 244510)
COPSI apreciază că, prin radierea ocupaţiei de psiholog, se vor limita, dacă nu chiar elimina cazurile în care “psihologii vor trebui, prin fişa postului, să desfășoare nenumărate activități, în condiții profesionale și economice dezavantajoase. De asemenea, furnizorii de metode și tehnici de evaluare și asistență psihologică standardizate, nu vor mai putea comercializa aceste servicii către societăți comerciale sau către persoane care invocă angajarea în ocupația de psiholog, în condițiile în care nu dețin atestat de liberă practică. Se anticipează o creștere a numărului de angajări și contractări de servicii psihologice, o creștere a importanței sociale și economice a profesiei în societatea românească și o eliminare a practicii ilegale în profesie” anticipează COPSI efectele radierii ocupaţiei de psiholog.
Pe de altă parte, persoanele vizate direct de această decizie a Ministerului Muncii şi a Institutului Român de Statistică, se consideră lezate. Într-o interpelare adresată luni, 16 martie, ministrului Rovana Plumb, senatorul Alexandru Cordoş i-a cerut acesteia să precizeze “cum îi va sprijini Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice pe cetăţenii afectaţi de intrarea în vigoare a Ordinului nr. 123/123/2015?”
În preambulul solicitării sale, parlamentarul social-democrat clujean a arătat că
“intrarea în vigoare a acestui ordin afectează direct cetăţenii care au deja această calificare, atestată printr-o diplomă recunoscută, mai mult, sunt încadraţi pe funcţia de psiholog. În aceeaşi situaţie se regăsesc şi tinerii absolvenţi de studii în domeniul psihologiei. Reatestarea pe o altă specialitate cuprinsă în Clasificarea ocupaţiilor din România, pe lângă faptul că este o procedură de durată, implică şi costuri suplimentare pentru foştii psihologi” a menţionat Cordoş.

Emil HĂLĂŞTUAN

 

Comentarii Facebook