Articole care merită citite
Încep lucrările de reparaţii la drumurile din Turda

Încep lucrările de reparaţii la drumurile din Turda

access_time 11 martie 2013

În următoarea perioadă, mai multe porţiuni de drum de pe raza municipiului ce aparţin Companiei Naţională de Autostrăzi şi Drumuri

Premianții ediției a XXII-a a concursului ”Personaje îndrăgite din cărți”

Premianții ediției a XXII-a a concursului ”Personaje îndrăgite din cărți”

access_time 4 noiembrie 2014

Cele mai frumoase desene realizate de elevii turdeni în cadrul celei de a XXII-a ediție a concursului ”Personaje îndrăgite din

Consilierul județean PSD, Petre Pop, acuză administrația locală din Câmpia Turzii !

Consilierul județean PSD, Petre Pop, acuză administrația locală din Câmpia Turzii !

access_time 18 aprilie 2018

Politicianul spune că se cheltuie anual 1.500.000 de lei (15 miliarde de lei vechi) cu Poliția Locală, în condițiile unei

Roşia Montană – zonă liberă de cianuri

Roşia Montană – zonă liberă de cianuri

Roşia Montană – zonă liberă de cianuri

access_time 20 august 2012 chat_bubble_outline 0 comentarii

La ediţia 2012 a festivalului FânFest, desfăşurată între 15 şi 19 august la roşia Montană, au luat parte peste 4000 d persoane. La cea de-a şaptea ediţie, organizatorii au sărbătorit zece ani de la “Declarația de la Roșia Montană” prima manifestare a solidarității cu localnicii ce se opun proiectului minier de explaotare a aurului din cariere,  prin metoda cianurilor, pe care intenţionează să o aplice compania canadiană Gold Corporation. Campania “Salvați Roșia Montană” a devenit simbolul spiritului civic și activist în România. Mesajul Ținem munții în loc. Roșia Montană rezistă prin cultură! se regăseşte în stradă, în piețe sau în lucrările artiștilor.

La sfârşitul unui program diversificat, ce a inclus muzică, teatru, literatură, proiecții de filme, tururi ghidate, expoziții, activități recreative și un forum de activism, FânFest s-a încheiat cu “Piaţa Solidarității – Marea Adunare de la Roșia Montană”. Sute de oameni, inclusiv reprezentanți ai protesatarilor  care azi iarnă cereau demisia lui Băsescu şi a Guvernului Boc, în Piața Universității, au participat, împreună cu locuitori ai Roșiei Montane la momentul emoționant al citirii Proclamației prin care cetăţenii liberi ai României au declarat Munții Apuseni – zonă liberă de cianură.

Proclamația de la Roșia Montană – 19 august 2012

Noi, cetăţeni liberi ai României, trăind în armonie cu natura, respectând patrimoniul naţional, istoria românilor şi urmele lăsate de strămoşii noştri pe aceste locuri, având respect faţă de valorile democratice, faţă de legile scrise ale statului, dar şi faţă de legile nescrise ale bunei convieţuiri între oameni, pe deplin conştienţi că trebuie să lăsăm generaţiilor viitoare o ţară mai curată şi mai demnă, declarăm:

Roşia Montană este şi va fi o zonă liberă de cianură!

Roşia Montană este şi va fi o zonă liberă de corupţia politică, de planurile corporaţiilor şi de interesele oligarhiei de partid şi de stat!

Roşia Montană este şi va fi un exemplu de mândrie şi demnitate în istoria modernă a României! În acest loc, oameni liberi, din întreaga ţară, vor schimba, definitiv, imaginea potrivit căreia suntem un popor uşor de condus, de manipulat şi de subjugat. În acest loc, am demonstrat şi vom demonstra că în România mai există oameni ce nu pot fi cumpăraţi, oameni a căror demnitate nu poate fi călcată în picioare, oameni cu principii şi valori autentice, care n-au stat şi nu vor sta niciodată la mila politicienilor şi a corporaţiilor multinaţionale!

Roşia Montană nu merită distrugerea sa totală, prin proiectul de minerit cu cianuri al RMGC! La Roşia Montană există oameni care au dovedit şi dovedesc faptul că există alternative de dezvoltare durabilă, turismul cultural şi cel ecologic fiind două dintre acestea. Frumuseţile Roşiei Montane reprezintă aurul său, bogăţia sa principală!

Refuzăm ca Roşia Montană să devină scena unui nou jaf naţional, prin care una din resursele strategice ale României să fie înstrăinată!

Roşia Montană îşi merită locul în Patrimoniul UNESCO, ca şi loc ce păstrează 2000 de ani de cultură şi tradiţie! Cerem ferm Ministerului Culturii demararea imediată a procedurilor în acest sens şi recuperarea de la compania RMGC a caselor de patrimoniu înstrăinate.

La Roşia Montană, continuăm tradiţia celor care, de-a lungul istoriei noastre, de la Horea şi Avram Iancu până la luptătorii anti-comunişti din munţi şi eroii din decembrie 1989, au luptat pentru libertăţile şi drepturile individuale, pentru respectul faţă de om. Nu doar exemplul lor ne dă curaj, ci şi exemplul zecilor de mii de comunităţi din întreaga lume, care se revoltă împotriva distrugerilor puse la cale în numele lăcomiei, al banului şi al progresului tehnologic. Aici, la Roşia Montană, aducem împreună demnitatea de cetăţean român cu demnitatea de cetăţean european; respectul faţă de eroii naţiunii cu respectul faţă de toţi cei care, în lume, astăzi, luptă la fel ca noi; grija faţă de pământul patriei cu grija faţă de întreaga planetă; apărarea patrimoniului cultural naţional cu apărarea patrimoniului cultural universal.

Roşia Montană nu va dispărea niciodată şi vom lupta până la capăt şi cu orice preţ pentru apărarea ei!

Comentarii Facebook