Articole care merită citite
Pentru două zile se închide magazinul LIDL de la Câmpia Turzii! Vezi din ce motive!

Pentru două zile se închide magazinul LIDL de la Câmpia Turzii! Vezi din ce motive!

access_time 13 iulie 2017

Magazinul Lidl din câmpia turzii, situat pe Strada LaminoriȘtilor, Nr. 94 va fi închis pentru modernizare   Lidl își propune

Fost consilier local din Câmpia Turzii în vizorul ANI

Fost consilier local din Câmpia Turzii în vizorul ANI

access_time 21 noiembrie 2018

Un viceprimar şi fost Consilier Local din două localităţi clujene au fost găsiţi în stare de incompatibilitate de către Agenţia

Proiect Erasmus+ la Școala ”Mihai Vodă” din comuna Mihai Viteazu

Proiect Erasmus+ la Școala ”Mihai Vodă” din comuna Mihai Viteazu

access_time 25 februarie 2018

Planul managerial 2016-2017 al Inspectoratului Școlar Județean Cluj a inclus ca prioritate creșterea numărului de mobilități europene în scop de

Spovedania, act eliberator

Spovedania, act eliberator

Spovedania, act eliberator

access_time 7 aprilie 2014 chat_bubble_outline 0 comentarii

Am fost întrebată de curând: ”Cum este mai bine: să vin la psihoterapie sau să mă spovedesc? E bine să aleg una sau alta, le pot face pe amândouă?”

Constat tot mai frecvent cum cei care manifestă încredere în propria religie, cei credincioși, sunt mai sănătoși psihic, mai robuști în fața evenimentelor sau nedreptăților, mai plini de speranță în ceea ce se va întâmpla. Sunt mai demni în a-și accepta neîmplinirile, mai toleranți în fața oricăror obstrucționări a planurilor lor și mult mai plini de generozitate față de cei din jur. În plus nu se simt singuri…

Psihologia și religia nu se exclud – sunt științe antropologice, au unele scopuri comune, în centru atenției este Omul. Psihologul poate fi și el un bun creștin, poate recunoaște religia ca pe o resursă extraordinară pentru a găsi echilibrul, iar preotul poate face uz de metode psihologice. Interdisciplinaritatea, renunțarea la orgolii profesionale, conduce la abordări care ne îmbogățesc demersul și ne ajută să ajungem mai bine la oameni cu cuvântul din noi.

Eu colaborez și cu preoți. Așa cum colaborez cu medici, asistenți sociali, profesori sau alți profesioniști. Nu mă oprește nimic să fiu deschisă spre a înțelege, a ști, a face schimburi. Scopul este să îmi exercit profesia cu rigoare și exigență, dar într-un mod care să fie deplin în favoarea celor care au nevoie de noi. 

Spovedania este un act de eliberare, de descătușare a poverilor de gânduri care determina sentimente de vină. Dacă ești credincios, spovedania este urmată de ideea de iertare, care vine imediat. Este un act de sinceritate extremă, astfel aproape putem spune că se anulează. Oferă șansa de a te simți eliberat, recuperat în fața divinității, dar și a ta. Este o taină superbă. Este asumarea primirii unor canoane sau mustrări, dar sunt și acele elemente care te determină să devii conștient că ai greșit.

Ca psiholog recomand celor care cred să nu uite de spovedanie, de speranța pe care o pot regăsi în biserici.

Psihoterapia nu înseamnă mustrare, ci acceptare necondiționată, empatie, colaborare, congruență. Dar înseamnă autocunoaștere, modificare, motivare, învățarea a noi căi de a aborda viața, relațiile.

În cabinet înveți să recunoști, să cunoști, să fii flexibil, tolerant, să nu catastrofezi și să nu evaluezi global negativ lucrurile. Iar libertatea ta o vei situa prin raportare la valori, fără a distorsiona realitatea, fiind rațional, realist, având așteptări și standarde, precum și demersuri adaptative.

În cabinet înveți a-ți valoriza corect resursele, a te dezvolta, a-ți optimiza viața, dar și a nu-ți neglija valorile autentice, de tipul credinței religioase.

Un psiholog credincios ar putea spune că în cabinet căutăm fărâma de dumnezeire din noi și o ajutăm să se manifeste, ghidând pe cel care este în fața noastră în scopul acelei luminoase descoperiri. Cu încredere!

 

Cerasela LIBEG

Psiholog clinician și psihoterapeut CBT

Comentarii Facebook