Articole care merită citite
Combinatul Social de la Câmpia Turzii, pe post de pisică moartă

Combinatul Social de la Câmpia Turzii, pe post de pisică moartă

access_time 28 august 2013

Normal 0 false false false EN-US X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes;

Consilierul judetean Petre Pop sesizează un act de cruzime fără precedent împotriva animalelor!

Consilierul judetean Petre Pop sesizează un act de cruzime fără precedent împotriva animalelor!

access_time 23 februarie 2017

Caz abominabil la Câmpia Turzii, unde un câine blând al străzii, a fost prins, legat de limbă și apoi ucis

Atacat de câini pe când se plimba prin parcul mare din Câmpia Turzii!

Atacat de câini pe când se plimba prin parcul mare din Câmpia Turzii!

access_time 22 iulie 2018

Un tânăr din localitatea Câmpia Turzii susține că a fost atacat sâmbătă de 5 câini comunitari, în timp ce se

Stela Furcovici – 13 ani de când sufletul său a urcat la stele

Stela Furcovici – 13 ani de când sufletul său a urcat la stele

Stela Furcovici – 13 ani de când sufletul său a urcat la stele

access_time 30 noiembrie 2013 chat_bubble_outline 0 comentarii

Normal 0 false false false EN-US X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0in 5.4pt 0in 5.4pt; mso-para-margin-top:0in; mso-para-margin-right:0in; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0in; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;}

Stela Furcovici, rolul principal în filmul ”Ecaterina Teodoroiu”

Stela Furcovici, rolul principal în filmul ”Ecaterina Teodoroiu”

Au trecut 13 ani de când una dintre cele mai celebre actrițe ale teatrului din Turda, născută și crescută în oraș, a murit în urma unui accident de circulație. Stela Furcovici a murit în după-masa zilei de 30 noiembrie a anului 2000, cam la aceeași oră la care a fost postat acest material. Portalul de știri TurdaLive a încercat să se achite, în numele concetățenilor Stelei Furcovici, de o datorie de onoare a orașului față de starul care a conferit Turzii alt statut decât cel de oraș cenușiu, înecat în praf de ciment, cum era îndeobște cunoscută localitatea în anii 70 ai secolului XX.

Începută cu două săptămâni în urmă, printr-o evocare a actriței, săvârșită de câțiva prieteni și colegi ai acesteia, în cafeneaua La Papion, cinstirea memoriei Stelei Furcovici a continuat cu o emisiune dedicată în exclusivitate ”Ecaterinei Teodoroiu”, difuzată miercuri, 27 noiembrie, de la ora 18, pe postul de televiziune Turda Tv. Încheiem acțiunile dedicate comemorării Stelei Furcovici prin reproducerea articolului publicat, după moartea actriței, în săptămânalul Arieșul de Turda.

Redacția TurdaLive aduce mulțumiri organizatorului evenimentului de la cafeneaua ”La Papion” Ladanyi Emese și lui Aurel Șandru, realizatorul emisiunii de la Turda Tv, pentru disponibilitatea manifestată în organizarea acestei comemorări. Aceleași mulțumiri li se cuvin regizorului Ovidiu Cosac și soției acestuia, Ana Cosac, foști colegi ai Stelei Furcovici la teatrul din Turda, precum și oamenilor, puțini de altfel, ce au consimțit, în aceste împrejurări, să își aducă aminte sau să o cunoască pe Stela Furcovici.           

Pentru Stela Furcovici:

Cortina a căzut pentru totdeauna

de Eva Țuțui – MUREȘAN și Emil HĂLĂȘTUAN

Arieșul de Turda, nr. 38, 12 decembrie 2000

În 30 noiembrie 2000, pe înserate, pe strada General Dragalina din Turda s-a petrecut un accident de circulație. O femeie a încercat să traverseze drumul printr-un loc nemarcat și a fost lovită de oglinda retrovizoare a unui autoturism. Victima a căzut pe asfalt și a suferit o fractură a cutiei craniene. Femeia a murit în drum spre Cluj, pe mașina Ambulanței.

Vă rugăm, nu aplaudați! 

De această dată, Stela Furcovici nu a jucat într-un film. Scena s-a petrecut aievea, iar ea a fost victima. Pentru iubitorii teatrului, dar și pentru amatorii de film, accidentul a depășit banalitatea unui simplu fapt divers.

În 30 noiembrie 2000 s-a curmat firul vieții celei care a  adăugat cel puțin o pagină glorioasă istoriei de peste o jumătate de veac a teatrului turdean. În orașe precum Clujul sau Bucureștiul, a fi actor cu renume reprezintă o realizare pentru cel în cauză. La Turda, cariera fulminantă a Stelei Furcovici, încununată de rolul principal într-una din puținele realizări de excepție ale cinematografiei românești, dinainte de anul 1990, a dobândit, la vremea respectivă, alte dimensiuni.

”Stela Furcovici este ca un scriitor mare, care nu a scris decât o singură carte. Și Emily Bronte a scris o singură carte și a rămas celebră” a  apreciat actrița Maria Voronca, care a jucat 32 de ani pe scena teatrului turdean.

Paznicul Eternității nu cere acte de identitate

Pe scena vieții, destinul a distribuit-o vremelnic pe Stela Furcovici în rolul de primadonă. Același destin s-a dovedit necruțător, sau poate actrița a fost prea firavă. Luminile rampei au fost prea puternice pentru ea. Și soarta crudă a azvârlit-o la periferia societății.

Uitată de prieteni, hulită de cei care nu au cunoscut-o, Stela Furcovici și-a întâlnit sfârșitul ]n ziua de 30 noiembrie a anului 2000, după aproape 47 de ani de viață. Au trecut peste 24 de ore de la accident până ce mama sa a aflat că una dintre fiicele ei a plecat de pe scena vieții. Soarta a fost încă odată nemiloasă. Vestea a ajuns ca un trăsnet în casa din Piața Republicii nr. 9, din centrul Turzii, purtată de gura trecătorilor de pe stradă. 

La Institutul de Medicină Legală din Cluj-Napoca, unde a ajuns corpul neînsuflețit al Stelei Furcovici, nimeni nu a recunoscut-o, în femeia moartă, pe eroina din filmul Ecaterina Teodoroiu. Poate că în aceste vremuri tulburi pe care le trăim, eroina de pe Jiu s-a stins în memoria colectivă a poporului român înaintea dispariției fizice a celei care i-a dat viață pe marele ecran.

Fuga din Infern

Cu greu, după ce au circulat fel de fel de zvonuri contradictorii cu privire la soarta actriței, luni, 4 decembrie, corpul neînsuflețit al Stelei Furcovici a ajuns, pentru ultima dată, în foaierul Teatrului municipal Turda, lăcaș pe care l-a slujit vreme de 15 ani, din 1974 până în 1989. De acolo a plecat, în ziua următoare, pe ultimul drum,cel fără de întoarcere.

Talgerul suferințelor a înclinat definitiv balanța și șoarta s-a arătat, de această dată, îngăduitoare, curmând viața Stelei Furcovici, care, după ce a strălucit în luminile rampei, a căzut pradă propriilor slăbiciuni. Deznădejdea și disperarea au răbufnit în ultimele zile de viață, când îi spunea mamei sale că ar vrea să moară. Întâmplarea a venit în întâmpinarea dorinței sale, izbăvind-o de lumea tenebrelor, în care s-a afundat tot mai adânc și de unde simțea că nu mai poate scăpa.

Pământul a acoperit pulberea unei stele   

”Viața i-a oferit Stelei și străluciri și întunecimi. I-a oferit încercări, peste care nu întotdeauna a putut să treacă”. Însoțită de cuvintele părintelui Octavian Băieșu, Stela Furcovici a purces spre locul odihnei veșnice. Acum trupul său odihnește alături de cel al tatălui său. Trecătorul care intră în Cimitirul Ortodox Turda Veche, pe aleea ce pornește dintr-o stradă lăturalnică, undeva mai sus de Capelă, după ce suie câteva trepte își poate odihni privirea pe cinci molizi veșnic verzi, care își înalță coroanele suple spre cer, în partea stângă a drumului. De partea cealaltă, într-un mormânt acoperit de jerbe de flori, își doarme somnul veșnic Stela Furcovici. Florile se vor ofili, acele de brad ale coroanelor se vor usca. Poate o mână de om milostiv va mai pune și pe acel mormânt o floare. Ia aminte, trecătorule: Acolo, pământul acoperă pulberea unei stele!

Culoarea celebrității – albastru intens

”Dumnezeu a înzestrat-o cu atât talent. Alți actori lucrează foarte mult pentru a juca un rol așa cum o făcea ea. Era unică”. Așa și-o amintește actrița Maria Voronca pe Stela Furcovici.

Stela a fost un copil precoce. Părinții au trimis-o la grădiniță de la vârsta de doi ani. ”Stela nu voia, în ruptul capului, să se despartă de sora sa”. Așa a mers odată cu aceasta la grădiniță, își amintește mama Stelei Furcovici. Încă din clasele mici ale școlii generale dascălii au remarcat talentul actoricesc al Stelei. După ce a absolvit Liceul Mihai Viteazul, din Turda, Stela Furcovici a intrat la Institutul de Artă  Teatrală și Cinematografică din București. Repartizată la clasa regretatului Dem Rădulescu, după primul an de studenție Stela a renunțat la facultate. S-a întors la Turda și a debutat pe scena teatrului din localitate, în rolul Caterina, din piesa ”Citadela sfărâmată”  de Horia Lovinescu. Din 1974 până în 1989 Stela a fost distribuită în 21 de premiere la Teatrul de Stat din Turda. A mai jucat pe scenele teatrelor din Baia Mare și din Sibiu. Ultimul spectacol al Stelei pe scena teatrului turdean a fost cel cu piesa ”Campionul” în care a interpretat rolul Ina.

Momentul de vârf al carierei Stelei Furcovici l-a reprezentat distribuirea sa în rolul principal din filmul ”Ecaterina Teodoroiu”. A mai jucat și în seria ”Iancu Jianu” alături de Adrian Pintea.

Cum a ajuns Stela Furcovici să facă film? Mama sa își amintește că pentru rolul Ecaterina Teodoroiu s-au prezentat la preselecție peste 200 de candidate. ”Mamă, nu cred că or să mă aleagă pe mine dintre atâtea fete” îi spunea Stela Furcovici mamei sale. Maria Voronca își amintește momentul premierei naționale a filmului Ecaterina Teodoroiu, lansat la Teatrul de Stat din Turda: ”Stela era îmbrăcată cu o superbă rochie lungă, de un albastru intens. Când a apărut pe scenă m-a înfiorat. Așa o voi păstra mereu în memorie: ca pe un star de cinema!”

Beția succesului poate ucide

Stela Furcovici a fost doborâtă de propriul succes. Celebritatea a venit, poate, prea repede. Avem nevoie de lumină, dar dacă primim prea multă dintr-o dată, orbim. Succesul a fost o băutură prea tare pentru Stela. Zadarnic a încercat să se înfrupte iar din licoarea celebrității. Amețită de succes, Stela a căutat unde nu trebuie. Surogatele otrăvitoare din crâșmele sordide i-au hrănit vremelnic iluziile pierdute. Tentaculele înșelătoare, desenate în mintea și în sufletul său de aburii alcoolului prost și ieftin, au tras-o mereu mai jos. Trecerea sa în neant a fost, poate, răbufnirea de orgoliu a stelei ce trăia cumplita dramă a geniului, conștient că nu are cum găsi refugiu în mocirlă. ”Prin filmele sale a rămas celebră, dar tot prin ele și-a luat rămas bun de la scenă” a pus concluzia finală Maria Voronca. Deși a lucrat puțin cu Stela,Tanti Maia a simțit-o și a înțeles-o cum nu mulți au putut sau au vrut să o înțeleagă.

Și Dumnezeu a chemat-o la El

O mamă își plânge durerea provocată de pierderea copilului său. În casa cu pereții proaspăt zugrăviți a părinților Stelei ne-au primit doi oameni copleșțiți de durere. Ar fi vrut să fie mai multă lume la înmormântare. Dar prea puțini și-au amintit acum de Stela Furcovici. Ar fi vrut să facă o masă, să dea pomană de sufletul moartei. Dar au prea puțini bani.

Lucian Blaga scria: ”Te zbuciumi veșnic / Dorind să faci minuni / Cum n-au mai fost. / Dar brațele nu-ți sunt așa de tari / Precum ți-e visul de înalt!” (Zamolxe)

Stela Furcovici a fost ea însăși o minune. Poate Creatorul divin, veghind la păstrarea echilibrului lumii, a socotit că a înzestrat cu prea mult har un singur muritor. Corpul ei a trecut în eternitate de puțină vreme. Stela Furcovici s-a stins în focul lăuntric pe care talentul ei l-a aprins, precum lava, care după ce se revarsă din craterul vulcanului, arde totul în calea sa. Este un spectacol magnific, dar pustiitor.   

                  

Comentarii Facebook