Articole care merită citite
Societate din zona Turzii caută ajutor bucătar

Societate din zona Turzii caută ajutor bucătar

access_time 9 martie 2017

Cerințe: experiența minimă în domeniu constituie avantaj Persoanele interesate pot solicita informații suplimentare de la: Centrul de Consiliere pentru Ocuparea

Plata în numerar a facturilor de energie electrică Enel nu mai este disponibilă la Poșta Română

Plata în numerar a facturilor de energie electrică Enel nu mai este disponibilă la Poșta Română

access_time 20 septembrie 2016

Începând de astăzi, 20 septembrie, acordurile de încasare numerar dintre Enel Energie, Enel Energie Muntenia și Poșta Română, pentru plata

Mihai Viteazu: Începe construirea noului  dispensar uman

Mihai Viteazu: Începe construirea noului dispensar uman

access_time 2 mai 2014

    Autorităţile din Mihai Viteazu vor preda luni, 5 mai, amplasamentul pentru construirea noului dispensar din comună. Proiectul dispensarului

Stresul nu este un rău absolut

Stresul nu este un rău absolut

Stresul nu este un rău absolut

access_time 4 august 2014 chat_bubble_outline 0 comentarii

Stresul este definit ca fiind un răspuns nespecific al organismului la solicitări  evaluate ca fiind dificile, uneori considerate peste măsura capacităţilor noastre în a le depăşi. Reacţiile pot fi de ajustare activă sau evitativă, focalizată pe probleme sau pe trăirea propriilor emoţii. Dimensiunea fenomenului este diferită în funcţie de situaţie şi cum o abordăm din punct de vedere practic, dar şi cognitiv, iar reacţiilor pot fi de amploare diferită.        

Dar fără stres viata ar fi destul de… plictisitoare. Stresul adaugă savoare, provocare şi este  “ceva” cu care suntem destul de obişnuiţi.  Totuşi, prea mult stres poate afecta serios starea noastra de bine, fizic şi psihic. Aşadar în stresul moderat nu trebuie să ne sperie.

O provocare este cum să facem din stres un aliat, sau măcar un companion acceptabil. Stresul este atât de particular fiecăruia dintre noi, încât ceea ce unii consideră relaxant, altii consideră stresant sau invers.  Spre exemplu, pentru o persoană care este permanent ocupată, o zi de pauză patrecută pe plajă poate fi  frustrantă, plictisitoare şi obositoare. Dar prea mult stres poate cauza boli organice, cum ar fi hipertensiunea arterială, ulcer gastroduodenal sau boli cardiace. Stresul fizic sau derivat dintr-o muncă agreată poate fi în schimb suportabil, chiar stimulativ.

Se pune întrebarea dacă există şi valenţe pozitive ale acestui fenomen sau consecinţele lui sunt exclusiv negative?

Dacă ar fi să ne ghidăm nu doar după înţelepciunea populară care spune că „în tot răul este un bine”, dar şi după strudii recente (Daniela Kaufer și Elizabeth Kirby, Universitatea California), se pare că există un aspect dual şi în ceea ce priveşte stresul. Stresul poate stimula producerea de neuroni care ne pot îmbunătăţi performanţa. Anumite niveluri de stres sunt bune pentru a ne ţine creierul mai alert, pentru a ne provoca şi propulsa către manifestări cognitive şi comportamentale optime, influenţându-ne implicarea şi motivarea pentru o activitate sau un scop.

Studii de psihoendocrinologie sugerează că stresul poate întări sistemul imunitar (Firdaus Dhabhar, Universitatea Stanford). În momentele de stres se eliberează hormoni, care fac apel la celulele imune pentru a se activa, prin mecanisme complexe, acestea fiind în “stare de luptă” chiar înainte de a exista rănă sau infecţii.

Stresul ne poate face mai sociabili. Comportamentele prosociale (nevoia de a împărtăşi o problemă, schimbul de informaţii, asumarea de responsabilităţi) cresc în condiţii de stres.

Stresul poate îmbunătăţi memoria. Există o interacţiune între stres şi memoria de lucru la fiinţele umane. Se pare că se manifestă în condiţii stresante creşteri ale nivelului unor neurotransmiţători  cunoscuţi pentru îmbunătăţirea memoriei de lucru.

Stresul ne poate ajuta să ne conectăm cu resursele noastre, atunci când vom privi ceea ce ni se întâmplă   conştienţi nu doar de aceste resurse, ci şi de dimensiunea reală a problemelor, care pot fi abordate din perspectiva mai multor posibilităţi de rezolvare şi pornind de pe poziţii de flexibilitate.

 

Cerasela LIBEG

Psiholog clinician și psihoterapeut

Telefon programări: 0745621459

Comentarii Facebook