Articole care merită citite
Manifestări de Ziua Armatei Române la Câmpia Turzii

Manifestări de Ziua Armatei Române la Câmpia Turzii

access_time 24 octombrie 2014

Primăria și Consiliul Local al municipiului Câmpia Turzii vor organiza, sâmbătă 25 octombrie, o serie de manifestări prilejuite de sărbătorirea

Pescuiala liberalilor: Capturi mai mici, premii mai mari

Pescuiala liberalilor: Capturi mai mici, premii mai mari

access_time 19 octombrie 2013

   Aproximativ 30 de pescari din Turda şi Câmpia Turzii s-au întâlnit astăzi „La trei lacuri”, complexul de pescuit sportiv

Criză de elevi la liceele din Turda

Criză de elevi la liceele din Turda

access_time 16 iulie 2013

După prima repartizare a absolvenților de gimnaziu, la Turda au rămas 249 de locuri libere, iar la Câmpia Turzii, 70.

Stresul sărbătorilor de iarnă

Stresul sărbătorilor de iarnă

Stresul sărbătorilor de iarnă

access_time 31 decembrie 2012 chat_bubble_outline 0 comentarii

(Responsabil de rubrică, Camelia TEREC)

E perioada sărbătorilor de iarnă şi se vorbește foarte mult despre stresul acestora: despre febra cumpărăturilor şi a pregătirilor, despre epuizare şi suprasolicitare sau despre singurătate şi subactivare. Termenii utilizaţi indică ei înşişi dezechilibru şi abatere de la normă. Chiar dacă evenimentele, în sine, sunt fericite, sunt sărbători, chiar dacă au o doză de aşteptare şi predicţie, pot genera atât eustres (stres pozitiv) cât şi distres (stres negativ).

Pentru unii dintre noi, momentele acestea din iarnă, ce se derulează pe o perioadă relativ lungă, pot declanşa o serie de reacţii emoţionale mai mult sau mai puţin funcţionale sau se pot accentua manifestări ale unor tulburări emoţionale deja existente.

Un element foarte important, ce ne determină să prelucrăm raţional şi adecvat ideea de sărbătoare, devenind chiar un aspect la care să ne raportăm, dezvoltând reacţii emoţionale adecvate, un adevarat mediator între eveniment şi modul de interpretare, este suportul social.

Crăciunul este sărbătoarea familiei, iar Revelionul este sărbătoarea prietenilor, se zice. Dacă acest suport (familie sau prieteni) nu este   manifestat în această perioadă, gradul de vulnerabilitate individuală creşte considerabil. Singurătatea este considerată o catastrofă, inadecvarea socială şi sentimentul de inutilitate sunt maximizate. De la acest mod de interpretare până la depresia ce derivă din aceste gânduri nu este decât un pas. Dacă prezenţa celorlalţi este evidentă şi imediată, chiar cu funcţie compensatorie (de exemplu nu sunt cu prietenii de Revelion, ci cu familia, sau invers) este mai redus riscul de deprimare accentuată sau de comportamente autodistructive, decât dacă sunt singur.

O altă problemă este că suntem liberi, dar timpul nu ne ajunge. Brusc interpretăm presiunea evenimentelor ca fiind peste măsura modului nostru de a ne organiza. Pentru că am ieşit din rutina zilelor de serviciu, nu mai avem planificate momentele şi nu mai facem faţă diversităţii problemelor, dar şi pentru că apar multe aspecte surpriză. Planificarea şi ordonarea prioritară a acţiunilor noastre este importantă pentru a ne creşte sentimentul de control şi cel de siguranță.

Un alt factor de stres al acestei perioade este ideea de bilanţ. Peste tot se trag concluzii, se estimează costurile şi câştigurile anului ce a trecut, se fac aprecieri calitative. Nu întotdeauna aceste bilanţuri ne situează în postura de a fi şi multumiţi sau încrezători pentru ce va fi în continuare. Interpretarea pe care o dăm unui bilanţ este important să fie nuanţată, nu există bine sau rău absolut, eşecurile pot fi puncte de dezvoltare viitoare, nimic nu ne poate opri să sperăm şi să ne analizăm resursele persoanale ca elemente ce pot fi utilzate într-un demers de optimizare.

Aşadar sărbatorile de iarnă sunt momente pe care ar fi de dorit să le petrecem cu alţii, dar dacă nu se poate,  atunci să le acceptăm ca momente ce vin şi trec, fără ca ele în sine să ne agreseze, dacă le privim cu o anumită flexibilitate. Pentru a fi mai puţin stresaţi e de dorit să nu acţionam haotic în pregătirea acestor zile, ci să fim organizaţi, chiar dacă vor apărea multe elemente surpriză, chiar dacă vom acţiona şi spontan, având totuşi un minim control. Iar la bilantul ce-l realizăm, să nu uităm să contabilizăm şi aspectele pozitive ale anului tecut, nu doar neîmplinirile.

 

Sărbători blânde pentru fiecare dintre voi!

Cerasela Libeg

Psiholog clinician si psihoterapeut

 

 

 

 

Comentarii Facebook