Articole care merită citite
A scăzut infracționalitatea în județul Cluj

A scăzut infracționalitatea în județul Cluj

access_time 6 ianuarie 2015

În perioada sărbătorilor de iarnă, polițiștii clujeni au desfășurat acțiuni pentru asigurarea ordinii și liniștii publice, prevenirea și combaterea infracționalității

A furat laptopul de la Pizzeria Bario! Ajutați-ne să-l identificăm!

A furat laptopul de la Pizzeria Bario! Ajutați-ne să-l identificăm!

access_time 23 octombrie 2017

Persoana din imagine este un tânăr care ar fi furat laptopul pizzeriei Bario din Turda. Incidentul s-a petrecut ieri dimineață,

Crucea Roşie din Turda, activă doar din două în două săptămâni

Crucea Roşie din Turda, activă doar din două în două săptămâni

access_time 21 octombrie 2014

    Sediul Crucii Roşii din Turda e deschis publicului doar din două în două săptămâni, şi atunci după un

Strugurii din Moldova bat strugurii locali

Strugurii din Moldova bat strugurii locali

Strugurii din Moldova bat strugurii locali

access_time 24 septembrie 2012 chat_bubble_outline 0 comentarii

 

Turdenii îşi fac mai mult vin decât în anii anteriori. Află cât te costă să-ţi produci 50 de litri de licoare bahică.

Producătorii şi comercianţii de struguri din zona Turzii spun că strugurii locali pierd teren în faţa soiurilor din  Moldova, chiar dacă preţul pe kilogram este mai mic în cazul soiurilor crescute pe dealurile de lângă Arieş. Preţul pentru un kilogram de struguri de vin este de 2,5 lei în cazul strugurilor cultivaţi la Turda şi ajunge până la 3 lei pe kilogram pentru soiurile aduse din Moldova. « În acest an estimăm că s-au vândut circa 1000 de kg de struguri în Turda, nu e o cantitate prea însemnată, dar e mai mult decât în anii anteriori. Turdenii comandă însă mai ales struguri din Moldova, deoarece consideră că sunt mai dulci decât cei cultivaţi aici” , mărturiseşte unul din viticultorii turdeni. Comenzile de struguri pentru vin se pot face în Piaţa Centrală la comercianţii de fructe. Producerea în regim propriu a 50 de litri de vin costă în medie până în 240 de lei. „Când faci vin e ca şi când faci pâine: cu aceeaşi făină şi aceeaşi drojdie, zece femei fac zece feluri de pâine, depinde de mână şi îndemânare”, spune Ioan Trif din Mihai Viteazu. Producerea vinului alb presupune zdrobirea ciorchinilor întregi apoi imediat urmează stoarcerea lor. În must se pune un ou întreg, dacă acesta stă deasupra nu mai e nevoie de zahăr, dacă nu stă deasupra, se adaugă zahăr.  Mustul se lasă la fermentat în  baloane sau damigene de 25 de litri  la temperatura de 10-12 grade, constantă, iar vasele se astupă cu dop cu serpentina cu apă pentru a permite fermentarea. Viticultorii spun că turdenii ar trebui să înveţe să îşi producă singuri cantităţi mici de vin, deoarece vinul produs acasă este un produs ecologic net superior celor din comerţ. Dacă vă apucaţi acum de produs vin, cu o saptamînă sau două înainte de Crăciun acesta poate fi decantat şi pus la păstrare tot la temperaturi de 10-12 grade.

Horea HUDREA

 

Comentarii Facebook