Articole care merită citite
Contestarea de către Consiliul Judetean a deciziei Curţii de Conturi

Contestarea de către Consiliul Judetean a deciziei Curţii de Conturi

access_time 7 februarie 2017

  Din dorinţa unei cât mai corecte informări a publicului cu privire la presupusele nereguli financiare depistate de Curtea de

Se asfaltează străzile din cartierul Primăverii

Se asfaltează străzile din cartierul Primăverii

access_time 2 mai 2019

Consilierii locali din Turda au aprobat Studiul de Fezabilitate cu elemente de DALI și principalii indicatori tehnico-economici aferenți obiectivului de

Registrul Auto Român nu va desfășura activități cu publicul in data de 23 ianuarie

Registrul Auto Român nu va desfășura activități cu publicul in data de 23 ianuarie

access_time 19 ianuarie 2017

Având în vedere că Guvernul României a declarat ziua de 23 ianuarie zi nelucrătoare, Registrul Auto Român nu va desfășura

Strugurii din Moldova bat strugurii locali

Strugurii din Moldova bat strugurii locali

Strugurii din Moldova bat strugurii locali

access_time 24 septembrie 2012 chat_bubble_outline 0 comentarii

 

Turdenii îşi fac mai mult vin decât în anii anteriori. Află cât te costă să-ţi produci 50 de litri de licoare bahică.

Producătorii şi comercianţii de struguri din zona Turzii spun că strugurii locali pierd teren în faţa soiurilor din  Moldova, chiar dacă preţul pe kilogram este mai mic în cazul soiurilor crescute pe dealurile de lângă Arieş. Preţul pentru un kilogram de struguri de vin este de 2,5 lei în cazul strugurilor cultivaţi la Turda şi ajunge până la 3 lei pe kilogram pentru soiurile aduse din Moldova. « În acest an estimăm că s-au vândut circa 1000 de kg de struguri în Turda, nu e o cantitate prea însemnată, dar e mai mult decât în anii anteriori. Turdenii comandă însă mai ales struguri din Moldova, deoarece consideră că sunt mai dulci decât cei cultivaţi aici” , mărturiseşte unul din viticultorii turdeni. Comenzile de struguri pentru vin se pot face în Piaţa Centrală la comercianţii de fructe. Producerea în regim propriu a 50 de litri de vin costă în medie până în 240 de lei. „Când faci vin e ca şi când faci pâine: cu aceeaşi făină şi aceeaşi drojdie, zece femei fac zece feluri de pâine, depinde de mână şi îndemânare”, spune Ioan Trif din Mihai Viteazu. Producerea vinului alb presupune zdrobirea ciorchinilor întregi apoi imediat urmează stoarcerea lor. În must se pune un ou întreg, dacă acesta stă deasupra nu mai e nevoie de zahăr, dacă nu stă deasupra, se adaugă zahăr.  Mustul se lasă la fermentat în  baloane sau damigene de 25 de litri  la temperatura de 10-12 grade, constantă, iar vasele se astupă cu dop cu serpentina cu apă pentru a permite fermentarea. Viticultorii spun că turdenii ar trebui să înveţe să îşi producă singuri cantităţi mici de vin, deoarece vinul produs acasă este un produs ecologic net superior celor din comerţ. Dacă vă apucaţi acum de produs vin, cu o saptamînă sau două înainte de Crăciun acesta poate fi decantat şi pus la păstrare tot la temperaturi de 10-12 grade.

Horea HUDREA

 

Comentarii Facebook