Articole care merită citite
Concurs ”Gură bogată”

Concurs ”Gură bogată”

access_time 23 ianuarie 2015

Biblioteca Municipală ”Teodor Murășanu” și școala gimnazială ”Teodor Murășanu” din Turda organizează în 26 februarie, cea de a IX-a ediție

Strategia de dezvoltare culturală a municipiului Câmpia Turzii în variantă finală

Strategia de dezvoltare culturală a municipiului Câmpia Turzii în variantă finală

access_time 19 iunie 2015

Autoritățile locale din Câmpia Turzii au anunțat vineri, 19 iunie, prin intermediul unui comunicat de presă, că Strategia de Dezvoltare

Poliţiştii din Bucureşti pun în aplicare cinci mandate de percheziţie domiciliară în judeţele Ilfov, Cluj şi Teleorman

Poliţiştii din Bucureşti pun în aplicare cinci mandate de percheziţie domiciliară în judeţele Ilfov, Cluj şi Teleorman

access_time 19 iunie 2019

Conform datelor și probelor administrate a rezultat presupunerea rezonabilă că, în perioada 2012-2014, bănuiții, administratori ai mai multor societăţi comerciale,

Studiu IRES: Românii vor sărbători Paştele acasă

Studiu IRES: Românii vor sărbători Paştele acasă

Studiu IRES: Românii vor sărbători Paştele acasă

access_time 10 aprilie 2015 chat_bubble_outline 0 comentarii

Potrivit concluziilor unui studiu efectuat de Institutul Român de Evaluare şi Strategie (IRES) din Cluj-Napoca, în intervalul 4-6 aprilie, reiese că cei mai mulţi dintre români îşi vor petrece Paştele acasă.

Vizite mereu mai puţine
 
Doar un sfert dintre români se află în concediu cu ocazia sărbătorilor pascale şi numai 4 la sută dintre persoanele care au răspuns întrebărilor din chestionarul IRES au spus că vor pleca în excursie cu ocazia sărbhătorii Învierii.
Doar una din zece persoane care vor petrece Paştele acasă au declarat că vor merge în vizite. Proporţia este cea mai scăzută din cele consemnate de studiile IRES în ultimii ani: 14 la sută în 2010, 18 la sută în 2011, 23 la sută în 2012 și 16 la sută în 2013). Pe de altă parte, mai mult de 60 la sută dintre persoanele chestionate au spus că vor primi musafiri în zilele de Paști. Printre cei aşteptaţi în vizită se află membri ai familiei (51 la sută), rude (32 la sută) şi prieteni apropiați (27 la sută). Doar 6 la sută vor primi în vizită colegi de serviciu.

Mâncare şi băuturi de casă

În perioada de post premergătoare sărbătorilor pascale românii care respect acest obicei au mâncat, mai ales, salate și legume crude, preparatele de post gătite în casă şi fructe. Dulciurile de post, respectiv semipreparatele și preparatele de post  din comerț sunt printre ultimele alimente preferate în meniul de post.
În privința preparatelor tradiționale de Paști, din studiul IRES reiese că românii vor pune pe masa de Paşte mai ales miel,vin de casă şi pască.
Prăjiturile făcute în casă rămân preferate produsele de patiserie preferate ale românilor. Două treimi dintre persoanele care au răspuns întrebărilor din chestionarul IRES au spus că vor face în casă prăjiturile pentru Paști. 14 la sută  au declarat că le vor cumpăra, iar alte 14 procente dintre respondenţi vor prefera varianta mixtă: şi prăjituri de casă şi de cumpărat.
Ţuică şi bere se va bea mai puţin, potrivit răspunsurilor primite la întrebările din chestionarul IRES(48 la sută, vin; 12 la sută, ţuică şi 10 la sută, bere).
O cincime dintre persoanele chestionate au declarat că de Paşte vor bea apă mineral sau apă plată (45 la sută), sucuri naturale (24 la sută), sucuri carbogazoase (23 la sută) şi siropuri din fructe (4 la sută).
 
Moda ouălor vopsite: Roşu, pe val. Portocaliul, în dizgraţie 
 
Mai mult de jumătate dintre cele aproximativ de persoane chestionate au precizat că vor folosi ouă din gospodăriile proprii şi 41 la sută vor cumpăra ouă pentru sărbătorile pascale din acest an. Aproape totată lumea va vopsi ouă de Paşte. Peste 60 la sută dintre români vor folosi pentru această operaţiune vopsele din comerţ, 15 la sută vor folosi metodele tradiţionale, iar 18 la sută au declarat că vor combina cele două metode. Culorile preferate pentru ouăle de Paști sunt: roșu (97 la sută), galben (36 la sută), verde (30 la sută), albastru (30 la sută) sau portocaliu (15 la sută). Mai mult de jumătate dintre participanții la studiu vor vopsi în acest an între 10 și 30 de ouă, iar 43 la sută au spus că vor pregăti peste 30 de ouă vopsite.

De Paşte, românii devin mai omenoşi cu aproapele lor

Mai bine de jumătate dintre respondenți – 55 la sută – spun că în acest an vor cumpăra cadouri de paști pentru cei dragi, în timp ce 44 la sută nu vor face acest lucru. Proporția celor care spun că vor face cadouri de paște celor dragi creşte de la an la an. (de la 44 la sută în 2011 la 55 la sută în 2015). Jumătate dintre persoanele care face daruri spun că acestea vor fi la fel ca și cele din alți ani, 36 la sută spun că vor fi mai modeste, iar 8 la sută se pregătesc să ofere cadouri mai consistente.
Jumătate dintre respondenți susțin că, uneori, de sărbători obișnuiesc să ajute persoane nevoiașe sau să doneze bani. 29 la sută spun că fac aceste gesturi de fiecare dată, iar 66 la sută intenționează să facă acte caritabile și în acest an, cu ocazia sărbătorilor pascale.

Emil HĂLĂŞTUAN
Caracteristicile cercetării:

Volumul eșantionului: 1.006 indivizi de 18 ani și peste

Tipul eșantionului: multi-stratificat, probabilist, reprezentativ la nivel național

Reprezentativitate: eroare maximă tolerată de ± 3%

Perioada anchetei: 4-6 aprilie 2015

Comentarii Facebook