Articole care merită citite
A fost emisă prognoza pentru lunile ianuarie și februarie

A fost emisă prognoza pentru lunile ianuarie și februarie

access_time 26 decembrie 2017

În prima lună a anului viitor, temperaturile medii lunare ale aerului vor fi în general apropiate de normal, posibil local

Polițiștii clujeni solicită ajutorul cetățenilor pentru a-l depista pe autorul tentativei de jaf de la agenția CEC Bank, din cartierul Mărăști

Polițiștii clujeni solicită ajutorul cetățenilor pentru a-l depista pe autorul tentativei de jaf de la agenția CEC Bank, din cartierul Mărăști

access_time 25 iunie 2018

Acesta a intrat, joi după-amiază, în unitatea bancară cu o mască pe față și cu ochelari de soare, înarmat cu

LISTA celor 300 de câștigători a unui voucher de 50 de lei la ZMT 2018!

LISTA celor 300 de câștigători a unui voucher de 50 de lei la ZMT 2018!

access_time 15 august 2018

Aceștia sunt CÂȘTIGĂTORII unui voucher în valoare de 50 de lei fiecare, sumă pe care o vor putea cheltui pentru

Sub lupă: Arta culinară locală și tradițiile gastronomice specifice

Sub lupă: Arta culinară locală și tradițiile gastronomice specifice

Sub lupă: Arta culinară locală și tradițiile gastronomice specifice

access_time 1 octombrie 2013 chat_bubble_outline 0 comentarii

Normal 0 false false false EN-US X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0in 5.4pt 0in 5.4pt; mso-para-margin-top:0in; mso-para-margin-right:0in; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0in; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;}

Elevi din Ungaria, Turcia, Italia, Cehia și România și-au etalat talentele culinare în cadrul unei întâlniri desfășurate la Turda. Din 28 până în 30 septembrie, Liceul Teoretic ”Josika Miklos” a găzduit o întâlnire a școlilor partenere în proiectul ”Valori culturale sub lupă”  finanțat de Uniunea Europeană, prin programul ”Comenius” componenta ”Învățare pe tot parcursul vieții”. La întâlnirea de la Turda, cu tema ”Arta culinară locală și tradițiile gastronomice specifice” pe lângă reprezentanții școlii gazdă, Liceul Teoretic ”Josika Miklos” au mai participat echipe de la două licee din Andria (Italia), de la gimnaziile din Ceski Tesin (Cehia), Hodemzovasarhely (Ungaria), Canakkale (Turcia) și de la Liceul de Arte ”Dimitrie Cuclin” din Galați.

În cursul întâlnirii de la Liceul Teoretic ”Josika Miklos” fiecare echipă și-a prezentat cartea de bucate tradiționale, realizată în cadrul proiectului ”Valori culturale sub lupă”. Luni, 30 septembrie, după ce delegațiile școlilor participante la proiect au participat la o întrevedere cu primarul Turzii, Tudor Ștefănie, activitățile au continuat cu prepararea și degustarea unor mâncăruri tradiționale, acțiune desfășurată la standurile amenajate în curtea Liceului Teoretic ”Josika Miklos”.

Echipele celor șapte școli participante la întâlnire au gătit sarmale, gulaș, gogoși și alte mâncăruri din bucătăria tradițională ardelenească. Organizatorii, echipa Liceului ”Josika Miklos” coordonată de profesoarele Jozan Elisabeta și Rus Fodor Dora, au amenajat și un târg de produse alimentare tradiționale. Amatorii de produse ”de casă” au putut cumpăra, compoturi, gemuri, zacuscă, murături, ceapă roșie și usturoi, cu sume cuprinse între 3 și 20 de lei. La acealși târg s-au putut cumpăra și podoabe din cupru și pietre semiprețioase lucrate manual.

Ultima din cele trei zile ale întâlnirii s-a încheiat cu un scurt program de cântece și dansuri populare interpretate de ansamblul ”Csillagviragok” al Liceului Teoretic ”Josika Miklos”.

Emil HĂLĂȘTUAN 

           

Comentarii Facebook