Articole care merită citite
Elevii Colegiului Național “Mihai Viteazul” vor reprezenta judetul Cluj la etapele naționale ale olimpiadelor și concursurilor școlare

Elevii Colegiului Național “Mihai Viteazul” vor reprezenta judetul Cluj la etapele naționale ale olimpiadelor și concursurilor școlare

access_time 26 martie 2018

Școala este, a fost și rămâne, matricea devenirii intelectuale a fiecăruia dintre noi. Este locul unde învățăm să dăm un

Editorial: Fariseismul liberal

Editorial: Fariseismul liberal

access_time 24 decembrie 2015

Liberalii una fumează și alta clamează. Deputatul clujean Elena Ramona Reuer (fostă Uioreanu), și-a dat cu presupusul asupra legii prevenţiei

Dorin Lojigan, candidatul PNL pentru fotoliul de primar al municipiului Câmpia Turzii

Dorin Lojigan, candidatul PNL pentru fotoliul de primar al municipiului Câmpia Turzii

access_time 2 decembrie 2015

La sediul filialei din Câmpia Turzii a Partidului Naţional Liberal a avut loc marţi, 1 Decembrie, o conferinţă de presă

Timpul şi noi

Timpul şi noi

Timpul şi noi

access_time 21 decembrie 2014 chat_bubble_outline 0 comentarii

Sursa imaginii: www.ancaburniche.wordpress.com

Sursa imaginii: www.ancaburniche.wordpress.com

Cel mai des, în ultima vreme,  oamenii se plâng de absenţa timpului, ca şi când acesta ar fi un bun de consum, un element dificil, situat, undeva, dincolo de ceea ce este viaţa noastră cea de toate zilele. Zilele par a fi mai scurte, solicitările tot mai complexe, iar fericirea este tot mai diluată de această imposibilitate de a avea timp pentru reîntâlnirea cu sine, pentru a trăi. Plini de regrete, acuzăm timpul că este vinovat pentru că familia  şi prietenii ne văd mai rar, pentru că pasiunile noastre se lasă aşteptate pentru altă dată, pentru că nu mai avem când să iubim, să râdem, să filozofăm, să medităm sau să ne odihnim, pur şi simplu.
Viaţa aceasta seamănă cu fuga printr-un tunel, în care ne este imposibil să vedem ce ne mai atinge. Ce ne ţine în această stare? Probabil faptul că viaţa este  o sumă de tentaţii la care nu prea putem face faţă, iar cea mai seducătoare devine tentaţia de a ne afirma, de a ne realiza planurile profesionale, de a împlini visele conturate în trecut, de a căuta aprecierea sau, dimpotrivă, de a căuta satisfacţii, de a cădea pradă pasiunilor momentului sau seducţiei viitorului.
Se pare că un rol important în buna relaţie a noastră cu timpul este capacitatea de a rezista tentaţiilor. A avea răbdare şi înţelegere faţă de acestea, înseamnă a te focaliza pe viitor, conştient de prezent, şi bazându-te pe experienţe din trecut. A avea răbdare în faţa tentaţiilor, înseamnă a folosi timpul în favoarea ta. Mai înseamnă şi a avea încredere în tine şi a fi hotărât să nu renunţi.
Pentru unii oameni contează doar clipa prezentă, cu ceea ce generează la nivel de simţiri şi acţiuni, pentru alţii prezentul e irelevant, importantă fiind doar comparaţia cu ceea ce a fost în trecut. Pentru o altă categorie este important ce vine, viitorul cu incertitudinile pe care ar vrea să le controleze, anticipându-le.
Perspectiva temporală ne influenţează deciziile, dar şi optimismul/pesimismul, fericirea şi încrederea în noi. Putem reflecta asupra trecutului în mod pozitiv sau negativ, raportându-ne la experienţele avute, într-un mod sau altul. Prezentul îl putem analiza dintr-o perspectivă a bucuriei vieţii sau dimpotrivă, ca un moment fatalist. Viitorul poate fi, în parte, controlat prin scopuri şi anticiparea realizării lor, dar are şi o mare parte de neprevăzut, pe care e bine să îl avem în vedere.
Timpul e bine să îl privim manifestând flexibilitate. Comutarea raportării, dar şi valenţa pozitivă sau negativă atribuită  timpului trecut, prezent sau viitor este marea artă de a ne împăca cu acesta. Ideal ar fi să căutăm valoarea formativă a experienţelor trecute, să admitem că experienţele bune sau rele au contribuit la dezvoltarea noastră şi ne-au făcut să fim puternici azi. Prezentul ne poate amăgi, dar nu înseamnă că îl putem privi doar ca sursă a dezamăgirilor. Experienţele negative ale prezentului pot deveni surse de schimbare în viitor, sau pot deveni nesemnificative ori chiar amuzante peste ani. Viitorului îi putem dărui cea mai frumoasă culoare, cea a speranţei şi a noului.
O perspectivă corectă e cea care uneşte trecutul cu prezentul şi viitorul. Cel mai des, cei de azi, suntem adepţi ai viitorului. Vrem şi proiectăm ideea de succes sacrificând momentele cu familia şi  prietenii, timpul liber, somnul, sănătatea. Ne sacrificăm pentru cel mai incert timp. Dar pentru a fi împliniţi, e bine să nu uităm de trecut şi de prezent.
Această unire a timpilor verbelor vieţii este vindecătoare chiar şi atunci când suferim, când vrem să descifrăm enigmele vieţii, când vrem să îi cunoaştem pe ceilalţi, să îi iubim deplin.
Este de admis că avem tot timpul de partea noastră, important fiind doar să putem fi în acord cu el. Să nu îl desconsiderăm, ci să ni-l facem prieten!

Cerasela LIBEG
Psiholog clinician şi psihoterapeut
Telefon programări: 0745621459

Comentarii Facebook