Articole care merită citite
Spectacol pe cer la Câmpia Turzii!

Spectacol pe cer la Câmpia Turzii!

access_time 30 iulie 2017

Aproximativ 10.000 de persoane au participat sâmbătă la ZIUA PORTILOR DESCHISE, eveniment care are loc in fiecare an la baza

Amenzi cu nemiluita pe șoselele din Cluj în minivacanță

Amenzi cu nemiluita pe șoselele din Cluj în minivacanță

access_time 4 decembrie 2017

În perioada 30 noiembrie – 3 decembrie a.c., polițiștii rutieri din întreg județul au acționat pentru prevenirea accidentelor de circulație,

Invitație la teatru

Invitație la teatru

access_time 16 martie 2015

Conducerea teatrului „Aureliu Manea” din Turda a programat în luna martie mai multe piese de teatru adresate atât adulților, cât

Articol

Toţi românii plecaţi din ţară pot beneficia de pensia internaţională în anumite condiții!

Toţi românii plecaţi din ţară pot beneficia de pensia internaţională în anumite condiții!

access_time 12 octombrie 2017 chat_bubble_outline 0 comentarii

pensie

Persoanele care au lucrat în mai multe țări pot beneficia de drepturi de pensie în fiecare dintre ele. Dacă ne referim la statele din Uniunea Europeană, la Elveția, Islanda, Norvegia sau Lichtenstein, atunci stabilirea pensiei pentru perioadele în care au lucrat într-una dintre aceste țări ține cont de regulile stabilite prin Regulamentul (CE) nr. 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială.

 

Regulile sistemului de stabilire a pensiei din România nu sunt identice cu cele din alte state, iar persoanele care lucrează în mai multe țări ar trebui să se documenteze cu privire la condițiile de acordare a pensiei din statul străin în care muncesc. Spre exemplu, vârsta legală de pensionare diferă de la un stat la altul. Culegerea acestor informații esențiale din fiecare stat, înainte de a merge cu o cerere de stabilire a pensiei la casa de pensii din România, este importantă pentru a nu avea surprize la momentul în care vom primi o pensie mai mică decât ne-am fi așteptat, de exemplu.

 

Munca in alte tari sa se fi desfasurat in conditii de legalitate si cineva sa ne fi platit contributiile aferente – valabil si in Romania.

 

Solicitantii trebuie sa fi muncit in fiecare stat cel putin un an – in Romania, stagiul minim de cotizare este de 15 ani. La calculul pensiei, casa de pensii va aplica principiul cumularii perioadelor de cotizare, ceea ce inseamna ca va lua in calcul toate perioadele in care ati lucrat in alte tari ca si cum ati fi lucrat pe teritoriul Romaniei.

Anii lucrati in strainatate pot fi cumulati cu anii de munca din Romania. De exemplu: stiind ca stagiul de cotizare minim in Romania este de 15 ani, iar in statul X, de 20 de ani, o persoana care a lucrat 10 ani in Romania si 7 ani in statul X poate sa ceara pensie in Romania chiar daca aici a lucrat mai putin de 15 ani, deoarece casa de pensii romana este obligata sa ia in calcul perioada de cotizare din statul strain – ceea ce duce la depasirea limitei minime de 15 ani, explica juristii de la avocat.net.

Cererea de pensie se depune in tara in care locuiti sau ultima tara in care ati lucrat. In Romania, cererea se depune la casa teritoriala de pensii de care apartinem cu domiciliul, insotita de documentele doveditoare.

Cum putem primi pensia în străinătate?

Începând cu anul 2008, beneficiarii sistemului public de pensii din România stabiliți in străinătate pot primi pensia pe teritoriul statului de domiciliu, CNPP asigurând plata pensiilor prin Citibank Europe plc., Dublin – sucursala România, potrivit informațiilor oferite pe site-ul Casei.

Procedura de transfer a pensiei în străinătate constă în:

deschiderea de către solicitant a unui cont la orice bancă de pe teritoriul statului de domiciliu (nu este necesară deschiderea contului la o bancă apartinând Grupului Citi, dar această optiune poate conduce la achitarea unor taxe de transfer bancar mai mici);

comunicarea detaliilor bancare (adresa completă a beneficiarului, denumirea și adresa băncii beneficiarului, codul SWIFT/BIC al băncii beneficiarului, acolo unde e cazul, precum și numărul de cont internațional bancar) către instituția plătitoare (casa teritorială de pensii in evidența căreia se află dosarul de pensie) prin intermediul declarației de transfer.

Declarația de transfer, împreună cu documentul care confirmă detaliile bancare și cu copia actului de identitate al titularului, se pot depune direct de către titularul pensiei sau prin mandatar cu procură specială în acest sens, la sediul casei teritoriale de pensii în a cărei evidență se află dosarul de pensie. În plus, solicitantul le poate trimite și prin poștă sau prin e-mail.

Sursa: extranews.ro

5,444 Vizualizări totale, 1 Vizualizări azi

Comentarii Facebook