Articole care merită citite
Emilia Sercan primeste Premiului Ion Ratiu pentru Jurnalism

Emilia Sercan primeste Premiului Ion Ratiu pentru Jurnalism

access_time 5 mai 2016

Premiul Ion Ratiu pentru Jurnalism, acordat de Centrul Ratiu pentru Democratie (CRD) din Turda cu scopul de a promova si

Mașini la preț de chilipir scoase la licitație de ANAF Cluj!

Mașini la preț de chilipir scoase la licitație de ANAF Cluj!

access_time 11 martie 2018

ANAF scoate la licitație mașini intrate în proprietatea statului în urma unor confiscări sau executări silite, cu preţuri accesibile pentru

Joi se opreşte apa la Turda

Joi se opreşte apa la Turda

access_time 18 august 2015

Compania de Apă ARIEŞ anunţă întreruperea furnizării apei potabile, în data de 20.08.2015 între orele 07:00 – 20:00 în municipiul

Trădați și trădători

Trădați și trădători

Trădați și trădători

access_time 15 septembrie 2014 chat_bubble_outline 0 comentarii

Nu este uşor să fii trădat, dar nici să ai rolul de trădător. Judecăm pe cel care calcă stâmb, dar uneori nu evaluăm contextul, factorii, relaţia, căci suntem setaţi moral, cultural şi social pentru a susţine monogamia ca normă şi de a ne situa de partea celui considerat automat ca victimă. Cel care trădează parcurge însă şi el o serie de conflicte interne, de constatare a unei neîmpliniri, apoi trăirea ideii de vină, remuşcare sau regret.

În cupluri apar schimbări, ca în orice relaţie interumană, se parcurg etape de evoluţie comună, de schimbări individuale, de dezvoltare a unor interese distincte, de maturizare, de ajustare a obiectivelor celor doi.

Apar probleme care conduc la negociere continuă sau la conflicte, dezacorduri şi acorduri, efluvii sentimentale, bucurii, supărări, încredere, neîncredere, renunţare, complacere, căutare…

O relaţie extraconjugală apare ca un simptom al cuplului disfuncţional, dar şi ca o nevoie individuală eşuată a unuia dintre parteneri. Chiar dacă vorbim de cuplu, individualitatea nu poate fi neglijată. Fiecare are propriul tipar de raportare la situaţii de viaţă, iar cei doi parteneri, nefiind mereu la unison, pot interpreta un dezacord, de exemplu, ca un eşec în relaţie, generând emoţii de frustrare şi dezamăgire. Nevoia de ataşament, cea de înţelegere, cea de acceptare necondiţionată, toate neîmplinite, determină o reorientare spre satisfacerea lor. În momentul de criză,  un flirt, o prietenie, o relaţie cu un amant se consideră că pot să umple acel gol.

Tentaţia unei noi relaţii apare când rutina, îndiferenţa, absenţa unei satisfacţii de ordin intim sunt trăite ca nemulţumiri insuportabile. Să alegi să fii infidel poate să aibă semnificaţia unui act de echilibrare, deşi efectul va fi doar de scurtă durată. Alteori  infidelitatea este  instrumentală, acţionează ca o răzbunare pentru un mod nedrept de a fi tratat (de exemplu pentru o gelozie nefondată, a celuilalt). Infidelitatea poate fi şi expresia unei limite a experienţelor personale a  celor care se situează într-un cuplu monogam de foarte tineri, de exemplu, care nu au avut alţi parteneri, iar acest fapt devine o presiune ce se resimte tot mai intens.

Cel mai frecvent, dezvoltarea relaţiilor extraconjugale nu sunt premeditate, deşi  sunt şi excepţii, în cazul infidelilor cronici, care sunt într-o permanent căutare hedonică.

Pe lângă aceste cauze, care conduc la relaţia extraconjugală, pot fi considerate ca posibile şi altele: timpul tot mai puţin acordat celuilalt, aşteptările tot mai mare pe care fiecare le are de la partener, dar şi anumite modificări la nivelul reprezentărilor sociale despre adulter. Divorţul poate aparţine oricui, egalitatea între sexe reduce stigmatizarea, multe repere de raportare la adulter fiind schimbate.

Cel mai adesea, adulterul nu are rolul de a destructura cuplul, chiar datărită înţelegerii lui ca un moment de criză, care poate fi depăşit. Acel moment obligă însă la analiza cauzelor care l-au generat şi rezolvarea acestora, înainte de a lua orice decizie.

 

Cerasela LIBEG

Psiholog clinician și psihoterapeut

Telefon programări: 0745621459

Comentarii Facebook