Articole care merită citite
Yahoo va suspenda definitiv din 17 iulie serviciul său de mesagerie instant

Yahoo va suspenda definitiv din 17 iulie serviciul său de mesagerie instant

access_time 11 iunie 2018

Persoanele care vor dori să utilizeze acest serviciu vor fi redirecţionate către noua aplicaţie de mesagerie Squirrel.   Yahoo a

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, miercuri, o atenţionare cod galben de ninsori, valabilă joi pentru zonele de munte

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, miercuri, o atenţionare cod galben de ninsori, valabilă joi pentru zonele de munte

access_time 30 noiembrie 2017

În intervalul 30 noiembrie – 1 decembrie, la altitudini mai joase, sunt anunţate precipitaţii mixte. Avertizarea intră în vigoare joi,

Asociaţia Voluntară „Castel Banffy” şi-a premiat voluntarii

Asociaţia Voluntară „Castel Banffy” şi-a premiat voluntarii

access_time 5 decembrie 2013

  Astăzi de la ora  16.00,  a avut loc în sala de şedinţe a Palatuşui Culturii „Ionel Floaşiu”, Gala de

Trauma

Trauma

Trauma

access_time 1 decembrie 2014 chat_bubble_outline 0 comentarii

Trauma psihică se produce, aproape inevitabil, cel puţin o dată în viaţă, determinând probleme emotionale si psihice, uneori foarte grave. Situaţiile de viaţă cu potenţial traumatizant pot fi foarte diverse: abuzuri, accidente, catastrofe, conflicte, pierderi de vieţi, separarea de cei apropiaţi, etc. Se pare că un tip specific de traumă, trăit la un moment dat în viaţă, determină aproape jumătate din totalul problemelor emoţionale şi psihice existente.

Trauma se deosebeşte de ceea e numim, în mod obişnuit, stres. Dacă stresul este circumscris temporar  unei afectări psihice, dar poate fi diminuat natural, trauma provoacă afectări grave ale capacităţilor noastre de gestionare a problemelor, tocmai prin atipicul situaţiei şi a magnitudinii elementului perturbator implicat în aceasta.

Există, de altfel, şi o deosebire calitativă între reacţia la stres şi reacţia la traumă. În timp ce reacţia la stres energizează, reacţia la traumă paralizează, resursele necesare pentru a face faţă neputând fi utilizate eficient. În urma evenimentului traumatic apar modificări la nivel emoţional, cognitiv, comportamental şi chiar şi fizic. Apare depresia, teama, fobiile, sentimentul de vină, de neputinţă, apar dificultăţile de somn, lipsa de energie, incapacitatea de concentrare, neputinţa de a lua decizii. Uneori pot să apară comportamente compensatorii de tip compulsiv sau de adicţie: consumul exagerat de mâncare, alcool sau de droguri. Ostilitatea, izolarea, frica de respingere, dorinţa de a-l controla pe celălalt, pot să însoţească celelalte manifestări post-traumatice.

Cel mai grav este atunci când cel care a trăit trauma rămâne blocat în acel moment, refuzând să recurgă la ajutor specializat. Blocajele vor interfera cu funcţionarea viitoare, devenind o sursă de inadaptare la situaţii de viaţă ce succed acelui moment.

De mare importanţă este să ştim că, pentru traumă, ideea că “timpul vindecă toate rănile” nu este valabilă. În situaţiile de stres, momentele de linişte sunt benefice pentru ca trupul şi mintea să se poată relaxa. În traumă, deseori se întamplă tocmai contrariul: cu cât trece mai mult timp, cu atât sunt mai afectate funcţiile psihice, cu atât mai greu poate fi menţinut echilibrul psihologic.

Prin intervenţie terapeutică se poate salva partea din noi traumatizată, organizânu-ne mai eficient viaţa viitoare. Rămânerea într-o situaţie nerezolvată va perpetua conflictul intrapsihic, va deteriora relaţiile cu cei din jur, afectând modul de viaţă pe termen lung.

Tratamentul traumei presupune implicarea a cel puţin trei specialişti: medic, psihiatru şi psiholog. Frecvent este necesară intervenţia farmacologică, iar cura psihoterapeutică ajută la identificarea de resurse care pot fi exploatate post-traumatic, generând o cunoaştere mai profundă a sensurilor vieţii, care să  devină elemente de susţinere.

Cerasela LIBEG

Psiholog clinician şi psihoterapeut

Telefon programări: 0745-621459

Comentarii Facebook