Articole care merită citite
Concurs pentru rechemare în activitate

Concurs pentru rechemare în activitate

access_time 5 aprilie 2016

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Avram Iancu” al judeţului Cluj demarează procedura de încadrare a 20 de posturi vacante la

TURDA, ORAȘ INCLUZIV – parteneriat local pentru bunăstarea socială a zonelor marginalizate din municipiu

TURDA, ORAȘ INCLUZIV – parteneriat local pentru bunăstarea socială a zonelor marginalizate din municipiu

access_time 5 octombrie 2017

Prezentarea proiectului „„TURDA, ORAȘ INCLUZIV – parteneriat local pentru bunăstarea socială a zonelor marginalizate din municipiu”. Prezentarea proiectului autorităților locale a

Parcul industrial de la Vâlcele prinde viaţă

Parcul industrial de la Vâlcele prinde viaţă

access_time 23 aprilie 2014

Astăzi, de la ora 14.00, va avea loc la sediului Consiliului Judeţean Cluj, ceremonia de semnare a contractului de construire

Trauma

Trauma

Trauma

access_time 1 decembrie 2014 chat_bubble_outline 0 comentarii

Trauma psihică se produce, aproape inevitabil, cel puţin o dată în viaţă, determinând probleme emotionale si psihice, uneori foarte grave. Situaţiile de viaţă cu potenţial traumatizant pot fi foarte diverse: abuzuri, accidente, catastrofe, conflicte, pierderi de vieţi, separarea de cei apropiaţi, etc. Se pare că un tip specific de traumă, trăit la un moment dat în viaţă, determină aproape jumătate din totalul problemelor emoţionale şi psihice existente.

Trauma se deosebeşte de ceea e numim, în mod obişnuit, stres. Dacă stresul este circumscris temporar  unei afectări psihice, dar poate fi diminuat natural, trauma provoacă afectări grave ale capacităţilor noastre de gestionare a problemelor, tocmai prin atipicul situaţiei şi a magnitudinii elementului perturbator implicat în aceasta.

Există, de altfel, şi o deosebire calitativă între reacţia la stres şi reacţia la traumă. În timp ce reacţia la stres energizează, reacţia la traumă paralizează, resursele necesare pentru a face faţă neputând fi utilizate eficient. În urma evenimentului traumatic apar modificări la nivel emoţional, cognitiv, comportamental şi chiar şi fizic. Apare depresia, teama, fobiile, sentimentul de vină, de neputinţă, apar dificultăţile de somn, lipsa de energie, incapacitatea de concentrare, neputinţa de a lua decizii. Uneori pot să apară comportamente compensatorii de tip compulsiv sau de adicţie: consumul exagerat de mâncare, alcool sau de droguri. Ostilitatea, izolarea, frica de respingere, dorinţa de a-l controla pe celălalt, pot să însoţească celelalte manifestări post-traumatice.

Cel mai grav este atunci când cel care a trăit trauma rămâne blocat în acel moment, refuzând să recurgă la ajutor specializat. Blocajele vor interfera cu funcţionarea viitoare, devenind o sursă de inadaptare la situaţii de viaţă ce succed acelui moment.

De mare importanţă este să ştim că, pentru traumă, ideea că “timpul vindecă toate rănile” nu este valabilă. În situaţiile de stres, momentele de linişte sunt benefice pentru ca trupul şi mintea să se poată relaxa. În traumă, deseori se întamplă tocmai contrariul: cu cât trece mai mult timp, cu atât sunt mai afectate funcţiile psihice, cu atât mai greu poate fi menţinut echilibrul psihologic.

Prin intervenţie terapeutică se poate salva partea din noi traumatizată, organizânu-ne mai eficient viaţa viitoare. Rămânerea într-o situaţie nerezolvată va perpetua conflictul intrapsihic, va deteriora relaţiile cu cei din jur, afectând modul de viaţă pe termen lung.

Tratamentul traumei presupune implicarea a cel puţin trei specialişti: medic, psihiatru şi psiholog. Frecvent este necesară intervenţia farmacologică, iar cura psihoterapeutică ajută la identificarea de resurse care pot fi exploatate post-traumatic, generând o cunoaştere mai profundă a sensurilor vieţii, care să  devină elemente de susţinere.

Cerasela LIBEG

Psiholog clinician şi psihoterapeut

Telefon programări: 0745-621459

Comentarii Facebook