Articole care merită citite
Un bărbat de 34 de ani, din Câmpia Turzii, a fost reținut de polițiști în Alba Iulia și a fost dus direct la penitenciarul din Aiud!

Un bărbat de 34 de ani, din Câmpia Turzii, a fost reținut de polițiști în Alba Iulia și a fost dus direct la penitenciarul din Aiud!

access_time 31 ianuarie 2018

Bărbatul avea un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea.   ”La data de 26 ianuarie a.c., poliţiştii Compartimentului Urmăriri

Moldovan Carmangeria Sânnicoară angajează

Moldovan Carmangeria Sânnicoară angajează

access_time 17 iunie 2019

Moldovan Carmangeria Sânnicoara organizează interviu joi, 20 IUNIE 2019 de la ora 11.00 la sediul Centrului de Consiliere pentru Ocuparea

Consiliul local a aprobat finanțări nerambursabile pentru 14 ONG-uri

Consiliul local a aprobat finanțări nerambursabile pentru 14 ONG-uri

access_time 19 octombrie 2013

Câteva ONG-uri turdene vor primi aproape 150 de mii de lei de la bugetul local. Forul deliberativ turdean a votat

Trauma

Trauma

Trauma

access_time 1 decembrie 2014 chat_bubble_outline 0 comentarii

Trauma psihică se produce, aproape inevitabil, cel puţin o dată în viaţă, determinând probleme emotionale si psihice, uneori foarte grave. Situaţiile de viaţă cu potenţial traumatizant pot fi foarte diverse: abuzuri, accidente, catastrofe, conflicte, pierderi de vieţi, separarea de cei apropiaţi, etc. Se pare că un tip specific de traumă, trăit la un moment dat în viaţă, determină aproape jumătate din totalul problemelor emoţionale şi psihice existente.

Trauma se deosebeşte de ceea e numim, în mod obişnuit, stres. Dacă stresul este circumscris temporar  unei afectări psihice, dar poate fi diminuat natural, trauma provoacă afectări grave ale capacităţilor noastre de gestionare a problemelor, tocmai prin atipicul situaţiei şi a magnitudinii elementului perturbator implicat în aceasta.

Există, de altfel, şi o deosebire calitativă între reacţia la stres şi reacţia la traumă. În timp ce reacţia la stres energizează, reacţia la traumă paralizează, resursele necesare pentru a face faţă neputând fi utilizate eficient. În urma evenimentului traumatic apar modificări la nivel emoţional, cognitiv, comportamental şi chiar şi fizic. Apare depresia, teama, fobiile, sentimentul de vină, de neputinţă, apar dificultăţile de somn, lipsa de energie, incapacitatea de concentrare, neputinţa de a lua decizii. Uneori pot să apară comportamente compensatorii de tip compulsiv sau de adicţie: consumul exagerat de mâncare, alcool sau de droguri. Ostilitatea, izolarea, frica de respingere, dorinţa de a-l controla pe celălalt, pot să însoţească celelalte manifestări post-traumatice.

Cel mai grav este atunci când cel care a trăit trauma rămâne blocat în acel moment, refuzând să recurgă la ajutor specializat. Blocajele vor interfera cu funcţionarea viitoare, devenind o sursă de inadaptare la situaţii de viaţă ce succed acelui moment.

De mare importanţă este să ştim că, pentru traumă, ideea că “timpul vindecă toate rănile” nu este valabilă. În situaţiile de stres, momentele de linişte sunt benefice pentru ca trupul şi mintea să se poată relaxa. În traumă, deseori se întamplă tocmai contrariul: cu cât trece mai mult timp, cu atât sunt mai afectate funcţiile psihice, cu atât mai greu poate fi menţinut echilibrul psihologic.

Prin intervenţie terapeutică se poate salva partea din noi traumatizată, organizânu-ne mai eficient viaţa viitoare. Rămânerea într-o situaţie nerezolvată va perpetua conflictul intrapsihic, va deteriora relaţiile cu cei din jur, afectând modul de viaţă pe termen lung.

Tratamentul traumei presupune implicarea a cel puţin trei specialişti: medic, psihiatru şi psiholog. Frecvent este necesară intervenţia farmacologică, iar cura psihoterapeutică ajută la identificarea de resurse care pot fi exploatate post-traumatic, generând o cunoaştere mai profundă a sensurilor vieţii, care să  devină elemente de susţinere.

Cerasela LIBEG

Psiholog clinician şi psihoterapeut

Telefon programări: 0745-621459

Comentarii Facebook