Articole care merită citite
Report de peste 8,96 milioane de euro la Loto 6/49

Report de peste 8,96 milioane de euro la Loto 6/49

access_time 3 decembrie 2014

Reportul câștigurilor categoriei I la Loto 6/49 se apropie de 9 milioane de euro. După extragerea de duminică, 30 noiembrie,

Citește care sunt realizările primarului Matei Cristian în acest an!

Citește care sunt realizările primarului Matei Cristian în acest an!

access_time 31 decembrie 2017

Primarul municipiului Turda, Cristian Matei, a recurs la o metodă inedită, dar profesionistă și cu impact, de a-și prezenta bilanțul anului 2017.

Handbal masculin: Juniorii IV se întâlnesc la Turda

Handbal masculin: Juniorii IV se întâlnesc la Turda

access_time 10 aprilie 2014

Recital de handbal la Turda. În perioada 15 – 16 aprilie, la sala de sport ”Gheorghe Barițiu” din Turda se

Tristeţea iernii

Tristeţea iernii

Tristeţea iernii

access_time 3 decembrie 2012 chat_bubble_outline 0 comentarii

Foto: Camelia TEREC

(Responsabil de rubrică: Camelia TEREC)

E început de iarnă şi, odată cu zilele scurte, cu lumina difuză şi activitatea fizică mai restrânsă, devenim mai trişti şi mai apatici. Se instalează o anumită depresie sezonieră, care ne restrânge mult aria de confort individual şi ne înstrăinează de ceea ce ne făcea plăcere. Membrii familiei adesea ne observă retragerea socială sau neglijarea activităţilor importante.

Depresia de iarnă este un subtip comun al tulburării depresive majore, care apare în lunile de toamnă sau iarnă. Cele mai dificile luni pentru persoanele predispuse la depresie sezonieră sunt ianuarie şi februarie, mai vulnerabile fiind femeile şi tinerii.

Organismul nostru este solicitat  să se adapteze la  schimbările din mediu atât în plan biologic cât şi psihic. Dereglarea ceasului biologic intern, a ritmului circadian, sau dificultăţile de dereglare ai unor neurotransmiţători (serotonina), influenţate direct de nivelul redus de luminozitate, sunt cauze posibile ale acestei depresii.

Dispoziţia depresivă, încetinirea proceselor gândirii, sentimentele de vinovăţie, energia scăzută, extenuarea şi fatigabilitatea, activităţile fără scop, o insomnie mediană sau terminală, iritabilitatea,  sunt frecvente şi se constituie în criterii de identificare a afectivităţii alterate.

Cel mai periculos este când dispoziţia depresivă este acompaniată de lipsa speranţei şi duce la apariţia ideaţiei suicidare.

Soluţia este pachetul de intervenţie, ce include antidepresivele, psihoterapia, dieta adecvată şi activitatea fizică. Antidepresivele pot aduce beneficii, mai ales dacă sunt combinate cu o formă de psihoterapie şi  terapia cu lumina (fototerapia). Se foloseşte în special psihoterapia cognitiv-comportamentală, ca formă individuală de terapie. Este important, de asemenea,  suportul social acordat celui care suferă şi activarea lui comportamentală, ca primă urgenţă.

Dar perioadele de tristeţe sunt aspecte inerente ale experienţei umane, care se pot remite de la sine uneori. Aceste perioade nu trebuie să fie diagnosticate ca episod depresiv decât dacă sunt satisfăcute criteriile pentru severitate, durată sau deteriorare semnificativă clinic, pe care doar specialistul psiholog şi cel psihiatru le pot evalua, cu instrumente specifice.

Iarna poate fi frumoasă, dacă vom invăţa să vedem relaţia noastră cu acest anotimp şi cu noi înşine mai nuanţat.

Eu vă doresc o iarnă luminoasă!

 

Cu sinceritate, Cerasela Libeg

Psiholog clinician si psihoterapeut CBT

Comentarii Facebook