Articole care merită citite
Acțiune de protejare a florei și faunei din Rezervația Naturală Cheile Turzii

Acțiune de protejare a florei și faunei din Rezervația Naturală Cheile Turzii

access_time 13 aprilie 2018

Serviciul Public Județean Salvamont-Salvaspeo Cluj – Biroul Arii Protejate, împreună cu reprezentanții Gărzii de Mediu Cluj, Asociației „Natura 2000 Trascău”,

DEPISTAȚI DE POLIȚIȘTI, ÎN TIMP CE CONDUCEAU CU VITEZĂ EXCESIVĂ

DEPISTAȚI DE POLIȚIȘTI, ÎN TIMP CE CONDUCEAU CU VITEZĂ EXCESIVĂ

access_time 20 martie 2017

Poliţiştii Brigăzii Autostrăzi şi Misiuni Speciale a Poliției Române au depistat 2 persoane care conduceau cu viteze de 181 km/h

Moş Crăciun a venit la Baza 71 Aeriană Câmpia Turzii cu un MIG 21 LanceR

Moş Crăciun a venit la Baza 71 Aeriană Câmpia Turzii cu un MIG 21 LanceR

access_time 23 decembrie 2015

Angajaţii Bazei 71 Aeriană Câmpia Turzii au avut o surpriză de proporţii. Cel mai aşteptat personaj din aceste zile, a

Turda: Adevărul istoric infirmă “marile realizări ale epocii Ştefănie”

Turda: Adevărul istoric infirmă “marile realizări ale epocii Ştefănie”

Turda: Adevărul istoric infirmă “marile realizări ale epocii Ştefănie”

access_time 25 noiembrie 2015 chat_bubble_outline 0 comentarii

palatul finantelor De aproape 12 ani primar al Turzii, liberalul (via PD-L) Tudor Ştefănie, a recomandat, recent, în public, să se vorbească doar despre realizările administraţiei locale turdene, în fruntea căreia se află de peste un deceniu. În caz contrar, Ştefănie cataloghează drept manipulare orice relatare, apărută mai ales în presă, despre oareşcari eşecuri ale edililor turdeni.
Potrivit catalogării lui Ştefănie (ultima dată “a manipulat” revista Capital, care a indicat Turda pe locul I în ţară la valoarea impozitelor şi a taxelor locale), un caz de manipulare crasă, neruşinată, îl oferă un imobil din chiar centrul istoric al Turzii! Pe frontispiciul clădirii situate în Piaţa Republicii, la nr. 15, stă scris 1901-1902. Adică “Palatul Finanţelor a fost construit între anii 1901-1902. Nu se cunoaşte numele proiectantului, care a realizat o compoziţie eclectică cu puternice influenţe secesioniste. Este o clădire cu etaj. În porţiunea ieşită din linia feţei se află gangul cu acces carosabil, marcat cu coloane. Destinaţia iniţială a clădirii a fost Palat de Finanţe, dar ulterior a găzduit primăria, judecătoria, poşta, astăzi bănci şi magazine” se confirmă pe Wikipedia faptul că acea clădire a fost construită în timp de circa un an, la începutul veacului XX.
Spre comparaţie, după ce s-a trecut bine de începutul mileniului III, respectiv al veacului XXI, hotelul Potaissa, o clădire situată în aceeaşi Piaţă a Republicii, nu departe de palatul de la nr. 15, se renovează şi se modernizează de câţiva ani, însă lucrările nu s-au încheiat. În anul 2013, directorul de atunci al societăţii comerciale Turda Salina Durgău, Vasile Nemeş, reclama transferarea, din conturile societăţii în a cărei administrare se află hotelul, în cele ale Primăriei Turda, a sumei de 2,2 milioane de lei, bani necesari pentru finanţarea lucrărilor de reabilitare şi modernizare a clădirii cu pricina. În primăvara acestui an, Consiliul local Turda a dispus repartizarea sumei de 5,6 milioane de lei, societăţii comerciale Turda Salina Durgău, în acelaşi scop.
Cu banii cheltuiţi pentru lucrările ce trebuiau finalizate în anul 2012, nu s-a reuşit decât aducerea hotelului Potaissa la un grad de deteriorare ce l-a făcut inutilizabil. Cu peste un secol înainte, într-un an, în centrul Turzii se clădea un palat! Acum, în câţiva ani, s-a reuşit doar deteriorarea altei clădiri, comparabile, din punct de vedere al suprafeţei construite, cu fostul Palat al Finanţelor. Întrebarea la ordinea zilei aşteaptă un răspuns. Cine a manipulat, în acest caz? Constructorii imobilului, care au avut obrăznicia de a înscripţiona pe frontispiciul clădirii cu pricina perioada în care a fost ridicată, sau Imperiul Austro-Ungar, a cărui administraţie diriguia atunci treburile Turzii? Indiferent de răspuns, fostul palat al finanţelor turdene sfidează realizările epocii de azi!
Mesaj de protest, primit la redacţie: “Să le fie ruşine! Clădirii şi Imperiului Austro-Ungar! Cerem demolarea frontispiciului! Un grup de cetăţeni indignaţi! Trăiască lupta pentru pace!”

Pentru conformitate,
Emil HĂLĂŞTUAN

Comentarii Facebook