Articole care merită citite
Rîmetea în tuşe de culoare

Rîmetea în tuşe de culoare

access_time 14 septembrie 2012

    Vineri, 14 septembrie, de la orele 18.00, Galeria Municipală de Artă a găzduit expoziţia  „Râmetea 2012”, organizată de

Matei Cristian: „Mesajul meu astăzi, pentru voi dragi turdeni, este să rămânem o echipă!”

Matei Cristian: „Mesajul meu astăzi, pentru voi dragi turdeni, este să rămânem o echipă!”

access_time 9 mai 2017

Marcăm astăzi împreună o zi istorică, extrem de importantă, cu o mare consistență. Această zi, data de 9 mai, este

Apa, o prioritate mondială

access_time 21 martie 2019

Colegiul „Emil Negruțiu” Turda organizează a zecea ediție a concursului școlar regional „Apa, o prioritate mondială” înscris în Calendarul activităților

Turda: Adevărul istoric infirmă “marile realizări ale epocii Ştefănie”

Turda: Adevărul istoric infirmă “marile realizări ale epocii Ştefănie”

Turda: Adevărul istoric infirmă “marile realizări ale epocii Ştefănie”

access_time 25 noiembrie 2015 chat_bubble_outline 0 comentarii

palatul finantelor De aproape 12 ani primar al Turzii, liberalul (via PD-L) Tudor Ştefănie, a recomandat, recent, în public, să se vorbească doar despre realizările administraţiei locale turdene, în fruntea căreia se află de peste un deceniu. În caz contrar, Ştefănie cataloghează drept manipulare orice relatare, apărută mai ales în presă, despre oareşcari eşecuri ale edililor turdeni.
Potrivit catalogării lui Ştefănie (ultima dată “a manipulat” revista Capital, care a indicat Turda pe locul I în ţară la valoarea impozitelor şi a taxelor locale), un caz de manipulare crasă, neruşinată, îl oferă un imobil din chiar centrul istoric al Turzii! Pe frontispiciul clădirii situate în Piaţa Republicii, la nr. 15, stă scris 1901-1902. Adică “Palatul Finanţelor a fost construit între anii 1901-1902. Nu se cunoaşte numele proiectantului, care a realizat o compoziţie eclectică cu puternice influenţe secesioniste. Este o clădire cu etaj. În porţiunea ieşită din linia feţei se află gangul cu acces carosabil, marcat cu coloane. Destinaţia iniţială a clădirii a fost Palat de Finanţe, dar ulterior a găzduit primăria, judecătoria, poşta, astăzi bănci şi magazine” se confirmă pe Wikipedia faptul că acea clădire a fost construită în timp de circa un an, la începutul veacului XX.
Spre comparaţie, după ce s-a trecut bine de începutul mileniului III, respectiv al veacului XXI, hotelul Potaissa, o clădire situată în aceeaşi Piaţă a Republicii, nu departe de palatul de la nr. 15, se renovează şi se modernizează de câţiva ani, însă lucrările nu s-au încheiat. În anul 2013, directorul de atunci al societăţii comerciale Turda Salina Durgău, Vasile Nemeş, reclama transferarea, din conturile societăţii în a cărei administrare se află hotelul, în cele ale Primăriei Turda, a sumei de 2,2 milioane de lei, bani necesari pentru finanţarea lucrărilor de reabilitare şi modernizare a clădirii cu pricina. În primăvara acestui an, Consiliul local Turda a dispus repartizarea sumei de 5,6 milioane de lei, societăţii comerciale Turda Salina Durgău, în acelaşi scop.
Cu banii cheltuiţi pentru lucrările ce trebuiau finalizate în anul 2012, nu s-a reuşit decât aducerea hotelului Potaissa la un grad de deteriorare ce l-a făcut inutilizabil. Cu peste un secol înainte, într-un an, în centrul Turzii se clădea un palat! Acum, în câţiva ani, s-a reuşit doar deteriorarea altei clădiri, comparabile, din punct de vedere al suprafeţei construite, cu fostul Palat al Finanţelor. Întrebarea la ordinea zilei aşteaptă un răspuns. Cine a manipulat, în acest caz? Constructorii imobilului, care au avut obrăznicia de a înscripţiona pe frontispiciul clădirii cu pricina perioada în care a fost ridicată, sau Imperiul Austro-Ungar, a cărui administraţie diriguia atunci treburile Turzii? Indiferent de răspuns, fostul palat al finanţelor turdene sfidează realizările epocii de azi!
Mesaj de protest, primit la redacţie: “Să le fie ruşine! Clădirii şi Imperiului Austro-Ungar! Cerem demolarea frontispiciului! Un grup de cetăţeni indignaţi! Trăiască lupta pentru pace!”

Pentru conformitate,
Emil HĂLĂŞTUAN

Comentarii Facebook