Articole care merită citite
Spitalul Câmpia Turzii: Concurs pentru ocuparea unui post de asistent medical

Spitalul Câmpia Turzii: Concurs pentru ocuparea unui post de asistent medical

access_time 28 decembrie 2018

Spitalul Municipal „Dr. Cornel Igna” Campia Turzii, organizează concurs pentru ocuparea unui post  vacant de asistent medical  (studii PL), în cadrul Secţiei Medicina Interna.   Concursul

PSD Turda dăruiește flori de 8 Martie

PSD Turda dăruiește flori de 8 Martie

access_time 6 martie 2015

Cu o zi înainte de Ziua Femeii, social-democrații turdeni împart flori sărbătoritelor. Sâmbătă, 7 martie, de la ora 9.30, organizația

Încep exproprieriile pe autostrada Ogra-Câmpia Turzii

Încep exproprieriile pe autostrada Ogra-Câmpia Turzii

access_time 11 iunie 2017

Guvernul României a decis ”declanşarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată” situate pe amplasamentele suplimentare ale secțiunilor 2A Ogra

Unde a dispărut bucuria?

Unde a dispărut bucuria?

Unde a dispărut bucuria?

access_time 19 ianuarie 2016 chat_bubble_outline 0 comentarii

Unde a dispărut bucuria? Copiii și tinerii, cei care am fost demult astfel, ne mulțumeam cu  gesturile, în sine, mai mult decât cu obiectele sau banii, cu acțiunile permise sau cadourile nejustificate.

Acum sunt alte vremuri  și alte perspective asupra ideii de făurire a binelui personal. Sunt și alte stări emoționale, frecvent întâlnite. Dar bucuria este mai rară.

Sunt stări pozitive multe: bucurie, recunoştinţă, optimism, dragoste, încredere în sine, curiozitate, inspiraţie, speranţă, amuzament. Am luat bucuria, din seria de emoții pozitive posibile a ne aparține, fiindcă mi se pare cea care conduce cu cea mai mare simplitate la bunăstarea noastră. Fără efort, fără truda schimbării esențiale.

Foarte mulți dintre noi consideră că abundența este sursa stărilor de bine, că un câștig imediat ne-ar putea ajuta să ne bucurăm mult. Uităm că bucuria obținută așa seamănă cu starea de bine generată de un drog. Crește toleranța, se instalează dependența cu ideea de a aduna tot mai mult pentru a simți ceva. Se fac sacrificii de tot felul: credite, schimbarea priorităților, asocieri doar din interes etc.

În ciuda tuturor acestora, bucuria devine tot mai diluată,  apoi dispare. De ce? Pentru că uităm că este extrem de important să fii pasionat de ceea ce faci, de domeniul pe care ţi l-ai ales pentru a-l studia sau de locul de muncă pe care îl ai, de viața ta de zi cu zi, de ideea de prietenie, de dragostea pe care o ai pentru ceilalți etc. Pentru că este extrem de important să te ghidezi și după ceea ce reprezinți tu, dincolo de oferta de câștig financiar frecvent supraevaluat.

Veți zice că este important să nu ai grija zilei de mâine și este adevărat, dar uneori o anume lăcomie, justificată prin ideea de asigurarea viitorului, duce la nefericirea de a te epuiza pentru un ”cândva” în care să te bucuri. Nu mai ai timp pentru prezentul din viața ta în așteptarea unui alt timp al abundenței, care nu mai vine.

Toți muncim pentru a avea din ce să trăim, dar nu toți suntem bucuroși pentru aceasta. Nici mulțumiți, nici recunoscători, nici cu încrederea că este bine, iar mâine va fi și mai bine.

Nu toți ne păstrăm libertatea de a ne gândi și la noi, dincolo de obligațiile și responsabilitățile pe care le avem față de alții și față de serviciu.

Sunt tot mai puțini cei care pot face în fiecare zi un lucru care le place. Timpul alocat pasiunilor ne poate ajuta să ne relaxăm şi să evadăm din grijile cotidiene, spre surse de bucurie. Relațiile sociale pozitive, deschiderea spre  ceilalți, încrederea în aceștia, generează o stare de bine.

Umorul devine un ingredient rar pentru viața de zi cu zi a multora. Prea des luăm în serios, la modul grav, orice gest, întâmplare, discuție care nu ne convine. Uităm să căutăm perspectiva amuzantă, pozitivă sau cea plină de învățăminte…

Se știe că cei care care experimentează emoţii pozitive, precum bucuria, sunt persoane mai sănătoase. Funcționarea lor este mai bună: perspectiva pozitivă contribuie, printre altele, la îmbunătăţirea modului de gândire, a capacităţii de concentrare, a condiţiei fizice şi intelectuale.

Atunci când suntem bucuroși, mintea ne este mult mai „deschisă” spre a vedea viața și oamenii de lângă noi cu atenție și încredere. Ne vom folosi mai eficient resursele și chiar dacă nu vom face un scop din a fi bogați, ne vom simți astfel, pentru că dincolo de succesul profesional, ce aparține mai degrabă celor cu încredere în sine și optimiști oricum, vom avea și bucuria că putem face ceva în care am pus o parte din noi, cu mult drag.

Undeva, printre marile pierderi este  zâmbetul, ca expresie a unei stări râvnite: cea de bucurie. O stare care nu se află altundeva decât în noi înșine.

 

Cerasela LIBEG

Psiholog clinician și psihoterapeut

Telefon programări: 0745621459

 

 

 

Comentarii Facebook