Articole care merită citite
A fost un sfârșit de săptămână magic pentru copiii noștri!

A fost un sfârșit de săptămână magic pentru copiii noștri!

access_time 4 iunie 2019

Este greu de descris în cuvinte câtă bucurie ne-au adus copiii la această sărbătoare. Zâmbetele și mirarea din ochii lor

Militari răniți în Afganistan

Militari răniți în Afganistan

access_time 25 septembrie 2016

Patru militari din Batalionul Protecția Forței ”Rechinii Albi” au fost răniți duminică, 25 septembrie, în jurul orei 10.30, în urma

Concursul Intenaţional  de Interpretare Muzicală „Gheorghe Dima” , astăzi semifinala la oboi

Concursul Intenaţional de Interpretare Muzicală „Gheorghe Dima” , astăzi semifinala la oboi

access_time 3 iulie 2013

Astăzi de la ora 9 a început semifinala la oboi din cadrul ediţiei  a XIV –a a Concursului Internaţional de

Zilele Culturale Maghiare, ediţia a V-a

Zilele Culturale Maghiare, ediţia a V-a

Zilele Culturale Maghiare, ediţia a V-a

access_time 7 august 2014 chat_bubble_outline 0 comentarii

Sursa imaginii: www.citynews.ro

Sursa imaginii: www.citynews.ro

Peste zece zile, la Cluj-Napoca va începe cea de-a cincea ediţie a evenimentului ”Zilele Culturii Maghiare”. Pe parcursul a şapte zile, din 17 şi până în 24 august, participanţii vor putea asista la concerte, expoziţii de artă, teatru, manifestări literare, programe pentru copii, conferinţe ştiinţifice, evenimente gastronomice şi la un târg medieval.

Printre evenimentele incluse în cea de-a cincea ediţie a Zilelor Culturii Maghiare de la Cluj-Napoca se numără festivalul folcloric “Sfântul Ştefan” ajuns la ediţia cu numărul 16 şi Zilele filmului maghiar.

Între interpreţii, formaţiile, grupurile, ansamblurile şi orchestrele care şi-au anunţat participarea la ediţia 2014 a Zilelor Culturii Maghiare se află ansamblul Honved, Takats Tamas Blues Band, Tamas Gabor, Serena in X-tremis şi formaţia Loose Neckties Society, Loyal Apples’ Club, Longer Step, Illes 50, ExperiDance Production şi Orchestra Simfonică Radio Budapesta.

Prin “Zilele Culturale Maghiare din Cluj” organizatorul, respectiv asociaţia Kincses Kolozsvar Egyesulet, promovează cultura maghiară, în vederea “familiarizării românilor cu aceasta” după cum se precizează într-un comunicat postat pe site-ul www.zilelemaghiare.ro.

Potrivit organizatorilor, la ediţia din 2013 a Zilelor Culturii Maghiare au participat circa 190 de mii de persoane. În ultima seară a evenimentului, la spectacolul de închidere, desfăşurat în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, au participat circa 40 de mii de persoane.

Practic, perioada în care se desfăşoară “Zilele Culturii Maghiare” se suprapune peste data fondării oraşului Cluj. În 19 august 1316, regele Ungariei, Carol Robert de Anjou, a redat Clujului privilegiile şi a conferit localităţii rangul de oraş.

Cu ocazia Zilelor Culturale Maghiare, Clujul îi aşteaptă, în fiecare an, maghiarii plecaţi în străinătate, să revină acasă pentru a sărbători împreună şi pentru a consolida sentimentul apartenenţei la aceeaşi comunitate. Atât Primăria din Cluj-Napoca cât şi Consiliul Judeţean Cluj susţin Zilele Culturale Maghiare.

Prin organizarea evenimentului, asociaţia Kincses Kolozsvar Egyesulet “susţine statutul de Capitală Europeană a Tineretului 2015, câştigat deja de oraş, precum şi candidatura Clujului la titlul de Capitală Culturală Europeană 2021” se menmţionează în încheierea comunicatului postat pe site-ul www.zilelemaghiare.ro

Persoanele interesate pot afla informaţii despre programul manifestărilor incluse în cea de-a cincea ediţie a Zilelor Culturii Maghiare la Cluj şi de pe site-ul www.magyarnapok.ro

Emil HĂLĂŞTUAN

 

Zilele Culturii Maghiare, Cluj

Comentarii Facebook