Articole care merită citite
Poliția Locală Turda Informează!

Poliția Locală Turda Informează!

access_time 10 august 2017

Având în vedere faptul că în perioada 11.08.2017 – 13.08.2017, în municipiul Turda se desfăsoară activități cultural sportive cu ocazia

Venituri prin politică, la “mica ciupeală”

Venituri prin politică, la “mica ciupeală”

access_time 16 iunie 2014

Prin cumularea poziţiilor şi a funcţiilor publice, aleşii locali reuşesc să adune lunar sume ce ajung la circa 2000-3000 de

„Islamul văzut și trăit de Călin Felezeu”, lansat la Cluj

„Islamul văzut și trăit de Călin Felezeu”, lansat la Cluj

access_time 12 noiembrie 2012

Volumul „Islamul văzut și trăit de Călin Felezeu”, va fi lansat marți 13 noiembrie, la Cluj Napoca. Cartea a fost

Ziua mondiala a tuberculozei

Ziua mondiala a tuberculozei

Ziua mondiala a tuberculozei

access_time 24 martie 2016 chat_bubble_outline 0 comentarii

tuberculozaZiua mondială a tuberculozei se sărbătoreşte anual pe 24 martie, dată la care, în urmă cu 123 de ani, Robert Koch prezenta comunităţii medicale din Berlin descoperirea sa: bacilul tuberculozei. Prin aceasta se doreşte atragerea atenţiei opiniei publice şi sensibilizarea factorilor de decizie cu privire la importanţa acestei probleme de sănătate publică, cu multiple implicaţii de ordin medical, psihologic şi social.

Organizația Mondială a Sănătății face apel la solidaritate și acțiune pentru eradicarea tuberculozei la nivel global.

Pentru 2016, tema campaniei Zilei mondiale de luptă împotriva tuberculozei “Uniţi pentru eradicarea tuberculozei” („Unite to End TB”) promovează mobilizarea globală pentru a pune capăt tuberculozei.

Adunarea Mondială a Sănătății a adoptat o rezoluție, în mai 2014, de aprobare a Strategiei globale privind tuberculoza pentru următorii ani 2015-2020, care are drept scop stoparea epidemiei TBC la nivel mondial, reducerea numărului de decese din cauza TBC cu 95% și reducerea numărului de cazuri noi cu 90%, între anii 2015 și 2035.

În acest context, Ministerul Sănătăţii a adoptat o Strategie Naţională de Control al Tuberculozei în România pentru anii 2015-2020, care are ca scop eliminarea TBC ca problemă de sănătate publică în România până în 2050. S-a considerat necesară adoptarea acestei strategii având in vedere că România rămâne ţara din UE cu cele mai multe cazuri de tuberculoză. La nivel mondial, aproximativ 2 milioane de persoane mor anual din cauza acestei boli; tuberculoza fiind a doua cauza de deces de natura infecțioasă din lume.

Tuberculoza este o boala infecţioasă provocată de bacilul Koch sau Mycobacterium tuberculosis. Cea mai severa formă a acestei boli se numește tuberculoză pulmonară și afectează plămânii.

Manifestările principale ale bolii active sunt:

 • tuse persistentă de peste trei saptămâni;
 • durere în piept;
 • expectorație cu sânge;
 • febră și frisoane;
 • transpirații nocturne;
 • slabiciune și oboseală;
 • pierderea poftei de mâncare;
 • scădere în greutate.

Există două aspecte ale prevenirii tuberculozei:

 • evitarea transmiterii infecţiei la alte persoane
 • tratarea precoce a infecţiei latente, înainte de progresia către forma activă a bolii.

Aceste măsuri sunt deosebit de utile în comunităţile cu numeroase surse de infecție, cum ar fi: centrele pentru persoane fără adapost, închisori, spitale, săli de aşteptare.

Tuberculoza se poate trata cu condiţia ca bolnavii să se adreseze medicului la primele semne de îmbolnăvire şi să îşi ia toate medicamentele, prescrise de medicul curant, pe perioada întregului tratament ce dureaza intre 6 și 8 luni. De asemenea, în faza contagioasă a bolii este neapărat necesară izolarea bolnavului.

O altă modalitatea de prevenire a tuberculozei este vaccinare cu Bacil Calmette-Guerin sau BCG, care este un vaccin cu tulpini vii impotriva tuberculozei. Vaccinul a fost descoperit in 1920 si a ramas si in ziua de astazi singurul disponibil impotriva tuberculozei. Vaccinul este administrat la sugari pentru a preveni aparitia unor forme mai grave ale bolii. În majoritatea țărilor (inclusiv România), vaccinul BCG se face bebelușilor, încă din maternitate.

La nivelul Judeţului Cluj se derulează Programul Naţional de Sănătate de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile – Subprogramul de supraveghere şi control al tuberculozei.

Scopul acestui program este protejarea sănătăţii populaţiei prin depistarea precoce şi asigurarea diagnosticului în vederea implementării măsurilor de limitare a răspândirii tuberculozei la nivelul judeţului.

Obiectivele programului sunt:

 • Reducerea prevalenţei şi a mortalităţii TBC
 • Menţinerea unei rate de depistare a cazurilor noi de TBC pulmonara pozitivă la microscopie;
 • Tratamentul bolnavilor cu tuberculoză
 • Menţinerea ratei de succes terapeutic la cazutrile noi pozitive de TBC pulmonar.

Indicatorii de rezultat înregistraţi la nivelul Judeţului Cluj în anul 2015 se przintă astfel:

Procentul cazurilor noi de tuberculoză cu anchetă epidemiologică din totalul cazurilor noi înregistrate
Obiectiv  propus prin PN Obiectiv realizat 2014 Obiectiv realizat 2015
90%; 99,66 % 96,66 %

 

Procentul persoanelor cu chimioprofilaxie din cele cu indicaţie pentru chimioprofilaxie
Obiectiv  propus prin PN Obiectiv realizat 2014 Obiectiv realizat 2015
90%; 99,66 % 96,66 %

Având în vedere aceste rezultate, Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Cluj îşi propune pentru anul 2016 menținerea ratei de succes terapeutic la cazurile noi pozitive de TBC pulmonar peste 85%.

Cu stimă,

DIRECTOR EXECUTIV

Dr. Mihai Moisescu-Goia

Comentarii Facebook